Doğal gaz faturaları aldı başını gidiyor! İşte cep kurtaran tüyolar

Havaların soğuması yakıt tüketimini arttırdı. Yaşanan artış ise doğal gaz faturalarına yansıdı. Başkan Altun, konu hakkında vatandaşlara önemli uyarılarda bulunarak doğal gazda yüzde 60’a kadar tasarruf sağlanabileceğini söyledi.
Doğal gaz faturaları aldı başını gidiyor! İşte cep kurtaran tüyolar

Konya’da havaların soğumasıyla birlikte artan yakıt tüketimi, vatandaşların doğal gaz faturalarına yansıdı. Doğal gazda tasarruf sağlanabileceğini vurgulayan Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Aziz Hakan Altun, gazetemize özel açıklamalarda bulundu. Başkan Altun, sözlerine şu şekilde başladı; “Doğal gaza ekstra bir zam gelmedi ama havaların soğumasıyla yakıt tüketimi arttı. Doğal gaz yakıcıları olan kombi veya kazanların yakıt tüketimi arttığından dolayı da bu durum faturalara yansıdı.”

aziz-hakan-altun.jpg

‘YÜZDE 60’A KADAR TASARRUF SAĞLIYOR’

Isı yalıtımının tasarrufta çok önemli olduğunu söyleyen Altun, “Eğer oturulan bina yalıtımlı değilse, öncelikle ilk tavsiyemiz yalıtım yapılmasıdır. Yalıtımlar bugün yüzde 60’a kadar tasarruf sağlayabiliyor. Ülke kaynaklarının da boşa harcanmaması için önemli bir tasarruf tedbiridir. Hava kaçaklarının en çok olduğu pencere, kapı gibi yerlere de yalıtım yapılması gerekiyor. Uygun malzemelerle pencere ve kapılara yalıtımlar yapılarak iç ortama, dış ortama havasının girmesi engellenmeli. Eğer bunları yapacak yapıya uygun değilse değiştirilmelidir.” şeklinde konuştu.

thumbs-b-c-8919ab7da795ff66956d020393a4d4f3.jpg

‘KÜÇÜK TEDBİRLER FATURA KURTARIYOR’

Küçük tedbirlerle fatura rakamlarının düşürülebileceğini ifade eden Altun, “Dış ortamlardaki ısı kaybını önleyecek şekilde yalıtımları yaptıktan sonra evlerimizde yapacağımız küçük tedbirlerle faturalarımızı düşürebiliriz. Isının verimli bir şekilde kullanılması ve kaybın azaltılması için yapmamız gereken önemler var. Kalorifer peteği gibi ısıtıcıları kullandığımız odalarda bunların üzerlerinin kapatılmaması lazım. Bazen dekoratif amaçlı üzerine mermer, ahşap konularak üzeri kapatılabiliyor. Bunların tamamen açıkta olması gerekiyor. Çünkü ısı transferini sağlayan yerlerdir bunlar. Hava hareketinin çok rahat bir şekilde gerçekleşmesi lazım. Aynı şekilde perdelerin de biraz üzerinde olması gerekiyor. Perdeyle kesinlikle örtülmemesi gerekiyor. Bunları yapmak yüzde 10-15 civarında bir tasarruf sağlar.” sözlerine yer verdi.

kalorifer.jpg

‘ISI KAYBI ÖNLENMELİ’

Kombi bakımına da değinen Altun, “Evimiz güneş gördüğü zaman perdelerin açık olması ve güneş ışınlarının içeriye girip, ısınma etkisini arttırması gerekiyor. Geceleri de tam tersi hava karardıktan sonra perdelerin kapanması gerekiyor. Çünkü ısı kaybı gerçekleşebilir. Bunun dışında kombinin kullanıldığı yer de önemlidir. Eğer kullanılan yer mutfaksa, yemek yapma sonucunda birçok gaz oluşuyor. Bunlardan oluşan yağlar da kombilerin iç kısmında kirlenmelere yol açıyor. Bu yüzden belli bir periyotta bakımı yapılması önemli. Yetkili servis ve kişiler tarafından yapılması uygundur. Bu da verimi arttıracak bir durumdur.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :