Doğal şifanın adresi Mısır Çarşısı

Yüzde yüz doğal ürünlerden elde edilen bitkisel karışımlarla hizmet sunan ve şifa arayanların uğrak noktası haline gelen Mısır Çarşısı, binlerce çeşit ürün yelpazesiyle deva oluyor.
Doğal şifanın adresi Mısır Çarşısı

Yüzde yüz doğal ürünlerden elde edilen bitkisel karışımlarla hizmet sunan ve şifa arayanların uğrak noktası haline gelen Mısır Çarşısı, binlerce çeşit ürün yelpazesiyle deva oluyor. Bitkide çarenin tükenmeyeceğini dile getiren İşletme Sahibi ve Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Uzmanı Cenk Caner Çalışkan, “20 yılı aşkın tecrübemizle profesyonel hizmet sunuyoruz” dedi.

misir-carsisi-konya-1.jpg

Mısır Çarşısı’nın kuruluş sürecinden bahseder misiniz?

Mısır Çarşısı, 1999-2000 yılları arasında kuruldu. O zamanlar Türkiye’de bitkisel ürünlere ilgi fazla değildi. Fakat yurt dışından yoğun talep vardı. Özellikle Almanya, bu alanda kendini geliştirmiş ülkelerden birisidir. Oralardan gelen talepler doğrultusunda bizler bitkisel ürün yetiştiriciliğiyle sektöre giriş yaptık. Tohumun elde edilmesi, bitkilerin kurutulması gibi işler yapıyorduk. Almanya’daki tablet ve kapsül üreten firmalara ham madde tedarik etmek için serüvenimiz başladı. Tokat’ta başlayan serüvenimiz daha sonra da tarım arazisi uygun olan Orta Karadeniz bölgesi, Amasya ve Çorum’da devam etmiştir.

misir-carsisi-konya-4.jpg

Mağazacılık faaliyetiniz ne zaman başladı?

Belli bir süre bu şekilde çalışmamızın ardından 2004-2005 yılları arasında faaliyetimiz perakende satışa yani mağazacılığa döndü. Şubeleşmelerimiz başladı. O zamanlardan bu günlere kadar da TÜBİTAK Ar-Ge çalışmaları tarafından desteklenen bir firmayız. Yurt dışına ihraç edilen ürün sayımız o zamanlarda olduğu gibi şimdi de fazladır. Bu sektörde 20 yılı aşkın süredir faaliyet gösteren bir firmayız. Konya’da ise İstanbul Caddesi’nde bulunan şubemiz 18 yıldır faal olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Karakayış şubemiz de 4 yıldır hizmet vermektedir.

misir-carsisi-konya-3.jpg

Ekibiniz hangi alanlarda uzmandır?

Kendimizi gelişime adadık. Bu meslekte öncü firmalardan bir tanesiyiz. Mısır Çarşısı bugün bitkisel ürünlerde Türkiye’de en ileri gelen firmalardan bir tanesidir. Bünyemizde Ziraat Mühendisi, Fitoterapist, Gıda Mühendisi, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler bölümünden eğitim almış arkadaşlarımız mevcuttur. Ekibimiz, gelen müşteriye analiz yapıp sağlıklı bilgiler vermek konusunda donanımlıdır. Sektörümüz gelişen ve her gün yenilenen bir sektördür. Takibi de oldukça zordur. Çünkü günümüzde mevcut olan rahatsızlıklara her gün etkisi ispatlanmış ve alternatif olarak sunulan gıda takviyeleri ve ürün gamı eklenen bir sektördür.

misir-carsisi-konya-2.jpg

Bünyenizde kaç çeşit ürün bulunmaktadır?

Şu anda tam olarak 3 bin 10 çeşit ürünle hizmet vermekteyiz. Arz talep doğrultusunda gelişen ürün yelpazesine sahibiz. Sektörde öncü olmamızın avantajlarından bir tanesi de gelen müşteriye yok demememizdir. Bu bizi diğer firmalardan en bariz şekilde ayırt eden özelliklerdendir. Çünkü müşterimiz, bir şeye ihtiyacı olduğunda onu arıyor ve bulmakta zorlanıyor. Mısır Çarşısı’nda geri çevirme durumu yoktur. Elimizde yoksa bile o talep ettiği ürünü bir şekilde bulup kendisine temin etmekteyiz. Sebebi de Türkiye’de çok fazla irtibat halinde olduğumuz insanlar vardır. En fazla 48 saat içerisinde piyasada olmayan ürünü getirip teslim edecek kapasitemiz bulunmaktadır.

misir-carsisi-konya-5.jpg

Yurt dışından da ürün getiriyor musunuz?

Özellikle tablet grubunu Amerika ve Almanya’dan temin etmekteyiz. Geriye kalan ürünlerimizi ülkemizden almaktayız. Çünkü Türkiye doğa harikasıdır. Özellikle şifalı bitkiler konusunda bitki örtüsü bakımından çok zengin bir ülkede yaşıyoruz. Ortalama 200’ü aşkın bitki Türkiye’den temin ediliyor. Bunlar tabi çeşitli bölgelerden, özellikle de Karadeniz ve Akdeniz’den gelmektedir. Baharatlarda ise yöresellik konusunda iddialıyız. İsotu Urfa’dan, biberi Maraş’tan, dolmalıkları da Antep’ten almaktayız. Özetle her ürünümüz kendi yöresinden gelmektedir.

misir-carsisi-konya-7.jpg

Yurt dışına satışınız var mıdır?

Perakende olarak hem yurt içine hem de yurt dışına kargoyla ürün göndermekteyiz. Özellikle Konyalı olup gurbette yaşayan vatandaşlarımız yıl içerisinde gelip gitmeleri zor olduğu için isteklerini kargolamaktayız. Müşterilerimiz, yurt içinde 2-3 gün, yurt dışında da maksimum 15-20 gün içinde ürününü teslim almaktadır.

misir-carsisi-konya-9.jpg

Mağazalarınıza gelemeyenler sizlere hangi platformlardan ulaşım sağlayabilirler?

Sosyal medyayı aktif olarak kullanmaktayız. Özellikle Instagram’da sık sık paylaşımlarımız mevcuttur. Misircarsisikonya kullanıcı adlı Instagram hesabımızda bir internet sitesinden çok daha faydalı şekilde içerikler paylaşmaktayız.  Oradan bizli takip edenler hangi ürünlere sahip olduğumuzu bildikleri için direkt irtibata geçmektedirler. Bitkisel tamamlayıcı gıda takviyeleri satmaktayız. Bunlar uluslararası yönde patente sahip firmaların ürünleridir. Kaliteden asla ve asla taviz vermiyoruz. Sonuçta insan sağlığı söz konusudur. Bu bizim en önemli kriterimizdir.

misir-carsisi-konya-14.jpg

Sektörünüzün tıbbı desteklediğini söyleyebilir miyiz?

Tıpta kullanılan ilaçların hammaddeleri de sonuçta bitkisel ürünlerden elde edilmektedir. Fakat etkilerinin güçlenmesi için laboratuvar ortamlarında kimyasallarla entegre edilerek analizler sonucunda üretilmektedir. Bizim özellikle tavsiye ettiğimiz ya da müşterilerimizin talebi doğrultusunda getirdiğimiz ürünlerde kesinlikle kimyasal madde mevcut değildir. Yüzde yüz doğal, hakiki ve orijinaldir. Hiçbir koruyucu ya da kimyasal madde bulunmayan özellikle organik yapısı zede görmeden ham haliyle sunulan, sağlık açısından da herhangi bir sıkıntı teşkil etmeyen ürünlerdir. Kimyası bozulmadığı için insan sağlığına şifası da oldukça fazladır. ‘Tıbbın alternatifi olmaz’ deniliyor fakat sektörümüz geçmişten günümüze varlığını sürdüren çok eski bir sektördür. Şifa hususunda, insanların sağlığının kalitesinin artması yönünde şu anda yaptığımız işlem, eskiden teknolojinin olmadığı dönemde bile kullanılmaktaydı. Şimdi teknoloji de kullanılarak bitkilerin içindeki kimyaların analizi, bunun insan sağlığı açısından organlara nasıl etki gösterebileceği konusunda çalışmalar mevcuttur. Her gün yeni bir çalışma yapılmaktadır. Milattan önceki yıllarda bile insanlar bitkiyi sağlık açısından kullanmışlardır. Hala da kullanılmaya devam edilmektedir.

misir-carsisi-konya-6.jpg

Pandemi sürecinde en çok hangi ürünlerinize rağbet arttı?

Bu süreçte iki önemli nokta vardır. Birincisi bağışıklık sisteminin güçlü olması gerekir. Vücut direncinin savunma mekanizmasının güçlenmesi lazım. Davetsiz misafir geldiği zaman nasıl karşılayacağımızı bilemezsek, bu hastalığa da hazırlıksız yakalandığımızda da eğer ki bağışıklığımız kuvvetli değilse o zaman hastalıklar kaçınılmazdır. Bağışıklığın düşük olmasını da stres fazlasıyla tetiklemektedir. Düzensiz beslenme alışkanlığı, sigara, alkol ve toksinlere maruz kalma gibi problemler bağışıklık sistemini düşüren unsurlardır. Pandemi sürecinde her bireyin kendi bağışıklık sistemini güçlendirerek hastalığa karşı savunma mekanizmasını kuvvetlendirmesini amaçlamaktayız. Vücuttaki hormonal sistemde zafiyetlerin giderilebilmesi için, bağışıklık sisteminin kuvvetlenmesi adına gerekli olan takviyeleri insanlara sunmaktayız.

misir-carsisi-konya-11.jpg

Birçok bitkinin içinde barındığı karışımlar hakkında neler söylersiniz?

İçeriği zenginleştirilmiş, özel olarak hazırlanmış bitkisel hazır gıda takviyelerimiz mevcuttur. Bunlar saf çam balı ile karıştırılan, içerisinde hem bağışıklık sistemini güçlendiren, hem vücut direncini arttıran hem de bu süreçte olumsuz etkilerle karşılaşmamak için gerekli olan bitkilerle karıştırılmış, balla tatlandırılmış bir karışımımız vardır. Zencefil, zerdeçal, ısırgan, menengiç, üzerlik tohumu, tere tohumu, turp tohumu gibi bitkilerin karışımından oluşmaktadır. İçerisinde ayrıca saf çam balı, keçi boynuzu özü, andız pekmezi vardır. Bunların hepsi solunumla alakalı olumlu etken maddelerdir. Zaten virüs solunum yoluyla vücuda girmesi sorun teşkil etmektedir. Akciğerimizin ona hazırlıklı olması gerekir. Eğer akciğer rahatsızsa, kişilerin astım, bronşit, koah gibi hastalıkları varsa bu gıda takviyeleriyle bu süreci daha kısa sürede, en hafif şekilde atlatması için gerekli ortamı sağlamaktadır. Aynı zamanda bitkisel çay olarak kullanabilecekleri ekinez yağı, ıhlamur, taze zencefil, kuşburnu gibi bitkileri de normal çay tüketmek yerine en azından günde 2-3 bardak tüketmek, bağışıklık için fayda sağlayacaktır.

misir-carsisi-konya-10.jpg

Bitkide çare tükenmez diyebilir miyiz?

Sektörümüz gelişmekte olan bir sektördür. Biz zaten belirli firmaların ürünleriyle çalışıyoruz. Bu konuda kendini geliştirmiş, devlet tarafından denetlenen, AR-GE çalışmalarıyla desteklenmiş, içeriği profesörler tarafından desteklenmiş firmaların ürünleriyle müşterilerimize hizmet vermekteyiz. Bu da dünden bugüne değil, çok uzun süreçlerden geçerek, çok iyi tecrübeler elde edilerek bugünlere kadar gelinmiştir. Genellikle bitkinin içindeki etken maddeler laboratuvar ortamında ele alınıyor. Bunun çalışmaları sağlandıktan sonra rapor ediliyor ve etkisi ispatlanıyor. Daha sonra da içerikleri tamamlayıcı bitkilerle zenginleştiriliyor.

misir-carsisi-konya-12.jpg

Size en çok hangi sağlık problemleriyle başvuru yapılmaktadır?

Müşterilerimiz genel olarak şeker, tansiyon ve kolestrol sebebiyle bizlere başvurmaktadır. Sanayi tipi gıdaların fazla tüketilmesi sonucunda içerisinde bulunan glikoz, koruyucular, kıvam arttırıcılar insan sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bundan dolayı da obezlik ortaya çıkıyor. Bize en fazla yapılan müracaatlardan birisi de aşırı kilo problemidir. Stresten dolayı ileri gelen uykusuzluk gibi problemler de bunlardan birisidir. Sindirim sistemi gibi rahatsızlıklar, eklem sağlığı sorunları vs. bu konularda uzmanlığımız mevcuttur ve gerekli olan bitkisel içerikli ürünlerimiz vardır. Ayrıca erkek ve bayanlardaki sıkıntı ve stresten kaynaklanan hormonal sistem bozuklukları için de ürünlerimiz bulunmaktadır.

misir-carsisi-konya-13.jpg

Vizyonunuz ve misyonunuz nelerdir?

Bitkisel hususta profesyonel sağlık danışmanlığı hizmeti veriyoruz. İşimizi önemseyerek yapan ender ve nadir firmalardan bir tanesiyiz. Bizim için maddiyat ikinci planda gelmektedir. Esas olan ikili ilişkidir. Müşteriye olan tutum ve davranışımız, onun iyi analiz edilebilmesi yönündedir. Şifa arayanların neye ihtiyacı var, onun belirlenmesi hususunda kendimize ve ekibimize sonuna kadar güveniyoruz. Bu hususta da müşterilerimizin bize olan güvenlerinde hiçbir şüphe olmadığı kanaatindeyiz. Bugün Mısır Çarşısı denildiği zaman insanların güvenle gelip gerçekten fayda sağlayabilecek ürünleri bulabilecekleri, alabilecekleri bir işletmemiz mevcuttur. Bunun inancıyla geldikleri için de mutluluk ve onur duyuyoruz.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER 2020'NİN ENLERİ DERGİSİ

misir-carsisi-konya-15.jpg

misir-carsisi-konya-8.jpg

misir-carsisi-konya-16.jpg

misir-carsisi-konya-17.jpg

misir-carsisi-konya-18.jpg

misir-carsisi-konya-19.jpg