Doğalgazda yüzde elliye varan tasarruf... Cebiniz de üşümesin!

Bugünlerde herkesin korkulu rüyası olan doğalgaz faturasını düşürebilmenin püf noktaları var. Petek temizliği ve kombi bakımı yaptıran kişilerde yüzde 30’lara kadar tasarruf sağlandığına dikkat çeken Recep Tepe, yüzde 50’lere kadar tasarruf sağlanabileceğini söyledi.
Doğalgazda yüzde elliye varan tasarruf... Cebiniz de üşümesin!

DOĞAL GAZ FATURASINI DÜŞÜRMEK MÜMKÜN!

Kombiyi kapatıp açmanın doğru bir davranış olmadığını vurgulayan Konya Isıtma Soğutma Servisleri Derneği Başkan Yardımcısı Recep Tepe, “Doğalgazı en aza indirmenin püf noktalarından birincisi; ilk başka kombinin düzenli bakımlarının yapılmasıdır. İkincisi; radyatör ve peteklerin etrafının kapalı olmamasıdır. Alttan ısıtmalı bir evse üzerine kalın bir örtü örtülmemesi, halının biraz ince kullanılması gerekmektedir. Çoğu insan kombi kısıldığı zaman faturanın düşeceğini düşünür. Ya da gündüz evde olmadıklarında kombiyi kapatıp akşam eve geldiklerinde tekrar açmanın da faturaya katkı sağlayacağını düşünürler. Bunlar çok yanlış bilgilerdir. Kombinin markasına, modeline göre değişir ama evin ideal sıcaklığı 40-45 derecede olursa kombi düzenli çalışmalar yapacaktır. Yani kısık yaptığımız zaman çok kısa süre aralarında dur kalk yapacaktır. Bu da sizin hem elektrik hem de gaz yakıtınıza fazla bir ek getiri sağlayacaktır. Yani kombinin derecesini kısmak, ‘faturam az gelsin’ demek değildir. 40-45 derece her zaman idealdir” şeklinde konuştu.  

dogal-gaz-faturasini-5.JPG

EK TASARRUF NASIL SAĞLANIR?

Kombiyle ilgili doğru bilinen yanlışlara değinen Tepe, “Mesela karı koca çalışanlar gündüz vakti evde durmuyorlar. Bunlar evden ayrılırken kombiyi kapatıp gidiyorlar. Haliyle ev soğuyor. Tesisattaki su da soğuyor ve kombiyi çalıştırdığınız anda kombi maksimum derecede yanıyor. Yani suyu ısıtabilmesi için kendisi maksimuma geçer. Bu şekilde çalıştığı anda da yaktığı gazın bir kısmını bacadan dışarıya atmak zorunda kalır. Çünkü bunun içinde fan vardır. Maksimumda çalıştığı zaman süratli dönmesine neden olur. Yani yüzde 20-30 civarında bacadan fazla gazı atacaktır. Bu da yakıt tasarrufu sağlamaz. Ne yapabiliriz? Derecesini düşürebiliriz. En düşük dereceye çekebiliriz. Kombi yine evi stabil bir sıcaklıkta tutacaktır. Geldiğinizde dereceyi yükselttiğiniz zaman kısa sürede en düşük seviyede çalışmasıyla beraber evi ısıtacaktır bu da bir ek tasarruf sağlar” ifadelerine yer verdi.

dogal-gaz-faturasini-1.JPG

‘TAM YOĞUŞMALI KOMBİ KULLANIN’

Doğalgaz faturasından tasarruf edebilmek için tam yoğuşmalı kombinin tercih edilmesi gerektiği önerisinde bulunan Tepe şöyle konuştu: “Çoğu kombilerde comfort diye bir modumuz vardır. Bu comfort modu kombinin içerisinde sıcak suyu hazır tutmaya yarar. Bu modu açık bıraktıkları anda sürekli kombi kendi kendine sıcak sudaymış gibi içindeki suyu ısıtacak, bu da bir yakıta ek getiri yapacaktır. Eğer sıcak suyu kullanmıyorsanız o comfort modunu elinizden geldiği kadar kapalı konumda bulundurun. Bu da bir artı olacaktır. Konya’mızda tesisat cihazların çoğu balkona koyuluyor ve kombi boruları balkondan geçiyor. Haliyle orada da bir ısı kaybı oluyor. Bu balkondan geçen borulara yalıtım yapılması, üzerlerinin izolasyonlarının yapılması da size ekstra bir yakıt tasarrufu sağlayacaktır. Mesela 15 yıldan aşağıya olan kombilere biz hermetik diyoruz. Bunlar direk bacayla çalışıyor. İmkanınız varsa yoğuşmalı kombiyle değiştirilmesi gerekiyor. Yarı yoğuşmalı da demiyorum. Tam yoğuşmalı kombi kullanılması en büyük yakıt tasarruflarını sağlayacak cihazlardan bir tanesidir. Bunlara dikkat edebilirler.”

dogal-gaz-faturasini-2.JPG

‘PETEĞİN ÖNÜNE KOLTUK KOYMAYIN!”

Peteğin önüne koltuk koyulmasının çok zararlı olduğu uyarısında bulunan Tepe, “Evimiz petekliyse kombinin arasındaki kanallardan petek hava sirkülasyonuyla içeriyi ısıtır. Peteğin etrafını, sağını, solunu, önünü, arkasını kapatırsanız içerideki havayı sirkülasyon edemeyeceği için ısıtması da ona göre biraz zor olacaktır. Bir de kombinin duvardan olan kısımlarına yalıtım malzemesi koyulması gerekmektedir. Isı her zaman soğuğa doğru ilerler, buradaki sıcaklık sürekli soğuk olan tarafa doğru gider. O yüzden duvarla petek arasına yalıtım malzemesi koyulabilir. Bunlar piyasada çok satılıyor. Eğer yalıtım koydurursanız ısının duvardan dış cepheye gitmesini engellemiş oluruz” ifadelerini kullandı. Petekleri temizletmenin gerek olmadığı bilgisinin piyasada çok fazla yaygın olduğunu ifade eden Tepe, “Yani bu aslında yanlış bir düşüncedir. En kısa 3 yıl içerisinde ve en uzun 5 yıl içerisinde mutlaka bakımlarının yapılması gerekiyor. Petekleri kesinlikle kimyasalla temizlemeyin, cihaza zarar veriyor. Özel makinalarla detaylı bir şekilde temizliğini yaptırmanız gerekmektedir. Peteklerin ortalarında küçük kanallar olduğu ve sürekli de aynı su devir daim yaptığı için çamurlaşmaya neden oluyor ve bu çamurlaşma o küçük kanalları tıkıyor. Bunun sonucunda kombilerinizin yarısı soğuk, yarısı sıcak şeklinde çalışıyor. Servis ustanızla tanışarak 3-4 yılda mutlaka peteklerin temizliğini yaptırınız” diyerek sözlerini tamamladı.

dogal-gaz-faturasini-1.JPG

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ