Doğu Türkistan’daki zulme ses oldular

İHH Konya Şubesi Çin zulmü altındaki Doğu Türkistanlılara yapılan zulmü duyurmak için Cuma namazı çıkışı Kapu Cami ve Zafer Sanayi Büyük Camii önünde “Doğu Türkistan’a Ses Ver!” isimli açıklama gerçekleştirdiler.
Doğu Türkistan’daki zulme ses oldular

Son yıllarda Doğu Türkistan’da yaşayan Uygur Türklerine, Çin hükümeti tarafından yapılan baskı ve işkenceler Türkiye’de protesto edilmeye devam ediyor. Çin hükümetinin yaptığı zulme sessiz kalmayan İHH Konya Şubesi iki yerde bu baskıların bitmesi için açıklama yaptı.

Açıklamaya, İHH Konya Şube Başkan Dr. Hasan Hüseyin Uysal, İHH gönüllüleri ile birimleri ve vatandaşlar katıldı. Kapu Camii’nde kılınan Cuma namazı sonrası onlarca kişiyle birlikte açıklama yapan İHH Konya Şubesi Eğitim Birimi Sorumlusu Abdullah Diken bu baskıların ve zulmün durması gerektiğini söyledi.

dogu-turkistandaki-3.jpeg

Diken yaptığı açıklamada, “Doğu Türkistan, bir etnik gruba karşı girişilmiş en yaygın ve sistematik baskı rejimlerinden birine sahne olmakta! 2016 yılından bu yana 1 ila 3 milyon Uygur, toplama kamplarıyla hürriyetlerinden yoksun bırakıldı, işçi kölelere dönüştürüldü ve kısırlaştırma programlarının hedefi oldu. Uygurlar bugün en temel insani hakları ellerinden alınmış bir halk olarak kitlesel bir cezalandırma ile karşı karşıya bulunmaktadır. Çin’in Uygur bölgesinde uyguladığı terörle savaş ve güvenlik merkezli politikaları Uygur toplumunu kültürel kimliklerinden, dini inançlarından sıyrılmış ve “terbiye edilmiş” makul vatandaşlar haline getirecek kitlesel bir sosyal mühendislik projesi olarak görülmelidir. En son yaşanan elim yangın faciası ve Çinli görevlilerin bu faciaya seyirci kalmaları bir kez daha göstermiştir ki, Çin Komünist Partisi ve yönetimi, zalim ve katildir” dedi.

dogu-turkistandaki-1.jpeg

Diken açıklamasının devamında Çin’in ırkçılık politikası yaptığının altını çizerek, Doğu Türkistan’da Uygur, Kazak, Kırgız olanlara terörist denildiğini hatırlattı. Çin zulmüne karşı tek ses olmak için biraraya geldiklerini belirten Diken, “Belirtmek isteriz ki; dün olduğu gibi, bugün ve yarın da her türlü hak ihlaline karşı mücadeleden asla vazgeçmeyeceğiz ve mazlumların yanında kalmaya devam edeceğiz! Çünkü, bizler inanıyoruz ki; Martin Luther King’in ifade ettiği gibi; ‘‘Herhangi bir yerdeki adaletsizlik, her yerdeki adalete yönelik bir tehdittir. Allah, Doğu Türkistanlı kardeşlerimizin yardımcısı olsun” dedi.

• ZEYNEP SÜEDA KARADENİZ

dogu-turkistandaki-4.jpeg

dogu-turkistandaki-5.jpeg

Etiketler :