Dolarda kritik gün

Dolar kuru TCMB'nin ağustos ayındaki faiz artışı sonrasında ilk kez 27 TL'yi aştı! Bugüne de sınırlı yükselişle 27,03 TL'den başladı. Euro ise 28,88 TL'den başladı. Bugün gözler Fed'in açıklayacağı faiz kararında olacak. Yarın ise TCMB'nin faiz kararı var.
Dolarda kritik gün

Dolar kuru TCMB'nin ağustos ayındaki faiz artışı sonrasında ilk kez 27 TL'yi aştı! Bugüne de sınırlı yükselişle 27,03 TL'den başladı. Euro ise 28,88 TL'den başladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yatırımcılarla temaslarda bulunmak için gittiği ABD'de Anadolu Ajansı'na verdiği röportajda "Dış finansmana erişimdeki sıkıntıları aşmaya başladık" açıklamasında bulundu. Şimşek "Hazirandan bu yana yurt dışından bankacılık sektörümüz 6 milyar 767 milyon dolar, bankalar dışı finansal kuruluşlarımız 367 milyon dolar ve reel sektörümüz 3 milyar 266 milyon dolar olmak üzere toplam 10,4 milyar dolar tutarında dış finansman sağladı. Bu, ülke ekonomisine duyulan güvenin en açık göstergesidir." dedi.

Fiyat istikrarını sağlamak için gerçekçi hedefler ortaya koyduklarını söyleyen Şimşek "Kaynakları tüketimden ihracata ve yatırıma yönlendireceğiz. Rekabet gücünü kazanmak için finansmana erişim uygun koşullarda olmalı. Enflasyonu kalıcı şekilde tek haneye düşürebilirsek firmalarımız makul maliyetlerle dünyadan 5-10 yıl vadeli kaynaklara erişecek. O zaman dünyada Türkiye ile rekabet edecek fazla ülke olamayacak." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mehmet Şimşek ABD'de yatırımcılarla temaslarına devam ediyor. Mehmet Şimşek, dün ABD'li yatırımcılara Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye-ABD İş Konseyi (TAİK) tarafından 13. Türkiye Yatırım Konferansı'nda bir konuşma gerçekleştirdi. Toplantıda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın OVP'ye ve enflasyonla mücadeleye desteğin tam olduğu vurgulandı.

Bugün gözler Fed'in TSİ 21:00'da açıklayacağı faiz kararında olacak. Fed'in politika faizini sabit bırakması bekleniyor. Geçtiğimiz günlerde açıklanan veriler Fed'in harekete geçmesini sağlayacak mahiyette gerçekleşmedi. Ancak toplantının ardından Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşmaları piyasanın takibinde olacak. Fed Başkanı Powell'ın petrol fiyatlarındaki artışın enflasyon üzerinde yarattığı baskıyı vurgulaması bekleniyor.

Yarın Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası politika faiz kararını açıklayacak. TCMB'nin politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 30'a çıkarması bekleniyor.

Kaynak: Haber Global

Etiketler :