Donmez: Gas iz Crnog mora će biti znatno ekonomičniji od ovog kojeg uvozimo

Turski ministar energetike i prirodnih resursa Donmez bio je gost Uredničkog deska AA i komentirao aktuelna istraživanja rezervi plina u Crnom moru
Donmez: Gas iz Crnog mora će biti znatno ekonomičniji od ovog kojeg uvozimo

Ministar energetike i prirodnih resursa Republike Turske Fatih Donmez izjavio je danas da je otkriće velikih rezervi prirodnog gasa u Crnom moru epohalno za tursku ekonomiju i da sve analize ukazuju da će crpljenje tog plina biti znatno ekonomičnije po Tursku od trenutnih troškova koje izdvaja za uvoz tog energenta, javlja Anadolu Agency (AA).

Resorni turski ministar Donmez bio je gost Uredničkog deska AA i komentirao je aktuelnu situaciju u toj zemlji i regiji.

Ističući kako turski eksperti marljivo rade na novootkrivenom bazenu prirodnog gasa u Crnom moru, Donmez je kazao da su u toku precizne sondažne i testne aktivnosti.

On je kazao da je skoro u potpunosti izvjesno da će revizija pokazati da se u novootkrivenoj rezervi nalazi znatno više od 320 milijardi metara kubnog prirodnog gasa, koliko je glasila prvobitna procjena.

"Nadamo se da ćemo i to završiti do sredine novembra. Ne dijelimo informacije javnosti dok traju inženjerski radovi. Sve ćemo otkriti čim se ove aktivnosti privedu kraju", rekao je Donmez.

Donmez je kazao da je cilj da se prirodni gas iz Crnog mora u distributivni gasovod pusti 2023. godine i dodao da će on biti dosta povoljniji od gasa koji Turska trenutno uvozi.

Resorni turski ministar Donmez dalje je kazao da je Turska pomorska zemlja i da ima i tu prednost da može proizvoditi tečni plin LNG u svojim terminalima, a što je izuzetno važno s aspekta sigurnosti energetske potražnje i ponude.

"Pred Turskom je nova era. Ove godine smo imali otkriće koje smo godinama priželjkivali i tražili. U toku su kalkulacije i sve ćemo to uvrstiti u sistem", kazao je Donmez.

Ističući kako to ne znači da će Turska u jednom momentu otkazati kompletan uvoz gasa, Donmez je kazao da će otkrića rezervi gasa, a možda i nafte u Crnom moru i u Sredozemnom moru značajno smanjiti ovisnost te zemlje o uvozu energenata.

"Dugoročni cilj nam je da steknemo energetsku neovisnost. To bi bilo izuzetno važno za jaku tursku ekonomiju", kazao je Donmez.

Ističući kako će otkriće rezervi prirodnog gasa teoretski dovesti Tursku u poziciju da smanji troškove uvoza i cijene po kojima uvozi te energente.