"Döviz kurlarındaki düşüşü ciddi anlamda hissettik"

Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan:- "Hükümet kur dalgalanmasına yönelik çok ciddi tedbirler aldı. Döviz kurlarındaki düşüşü bugün ciddi anlamda hissettik"
"Döviz kurlarındaki düşüşü ciddi anlamda hissettik"

MALATYA (AA) - Malatya Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özcan, dövizdeki dalgalanmaya ilişkin, "Hükümet kur dalgalanmasına yönelik çok ciddi tedbirler aldı. Döviz kurlarındaki düşüşü bugün ciddi anlamda hissettik." dedi.

Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde ekonominin manipüle edilmeye çalışıldığını söyledi.

Türkiye'nin bu durumdan güçlenerek çıkacağını belirten Özcan, döviz artışının geçici olduğunu kaydetti.

Özcan, dövizdeki dalgalanmaların normal seyrine dönmesi gerektiğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Hükümet kur dalgalanmasına yönelik çok ciddi tedbirler aldı. Döviz kurlarındaki düşüşü bugün ciddi anlamda hissettik. Türkiye güçlü bir ülke, bu tür krizleri geçmişte çok gürdü ve yaşadı. Bu tür manipülasyonlarla çok karşı karşıya kaldı. Bu krizden Türkiye çok güçlenerek çıkacak. Milli ruh ve beraberlik bizde var olduğu sürece, toplumun devlete güveni devam ettiği sürece, krizleri milli ruhla atlatacağız. Bu krizi de atlattık sayılır, bugün kurdaki gerilemeden de bunu hissediyoruz."

- "Avrupa ülkeleri Türkiye'nin yanında yer aldı"

ABD'nin uygulamayı planladığı birtakım kararlara Türkiye Cumhuriyeti'nin karşı koymasının dünya devletlerinin dikkatini çektiğini ifade eden Özcan, şunları kaydetti:

"Avrupa ülkeleri ABD'nin bu hoyratça uygulamasına karşı Türkiye'nin yanında yer almıştır. Almanya ve İtalya'nın yapmış olduğu açıklamayla da bu haksız uygulamaya karşı, dünyada yeni bir blok oluştu. Bu tür haksızlıklara uğrayan bazı ülkeler Türkiye Cumhuriyeti devletinin duruşundan sonra 'dünyanın her zaman 5'ten büyük olduğunu' ifade eden Cumhurbaşkanımızın olduğu çizgiye gelmiştir. Türkiye'nin bu tür kararları alması ne kadar ciddi ve kararlı olduğunu ortaya koydu."

Özcan, Türkiye'nin geçmişteki büyük krizlerden güçlenerek çıktığını dile getirerek, "Bu krizden de ülkemiz güçlenerek çıkacak, iş dünyası olarak bu konuda endişemiz yok. İhracatımız da rutin şekilde devam ediyor." ifadesini kullandı.

- "Döviz, yapay yükseliş sergiledi"

Malatya Tarım ve Hayvancılık Platformu Başkanı İhsan Akın da dövizdeki yükselişin geçici olduğunu söyledi.

Dövizin spekülatörler tarafından yükseltildiğini belirten Akın, bu durumun Türkiye Cumhuriyeti devleti ve Türk milletinin ekonomik anlamda baskı altına alınma girişimi olduğunu aktardı.

İlerleyen süreçte dövizin düşeceğine ve ekonominin normale döneceğine olan inançlarının tam olduğunu belirten Akın, şu değerlendirmede bulundu:

"Döviz, yapay yükseliş sergiledi. Birçok ülke ve halklarının bizlere olan desteğiyle, bu yapay yükselişin duracağına ve dövizin düşeceğine inancımız tamdır. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti devleti Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün önderliğinde yokluklar içinde kurularak, bugün bölgesel güç haline geldi. Bu yüce devletin necip milletini döviz kurlarındaki suni artışlar kesinlikle korkutamaz. Geçmişte Kurtuluş Savaşı'nda vatanı için en değerli varlıklarını çocuklarını cepheye gönderen anne ve babaların, bugün de torunlarının vatanı ve devletinin geleceği için ellerinde döviz tutmayarak, bozduracaklarına dair güvenimiz sonsuzdur."

Akın, dövizde yaşanan artış gerekçe gösterilerek Türkiye'de üretilen ürünlerin fiyatlarında artış yapılmaması gerektiğini de söyledi.

Kaynak: