Dövme caiz mi değil mi?
Bir vatandaşın 'Dövme yaptırmak caiz midir?' şeklindeki sorusunu cevaplandıran Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, dövme yaptırmanın haram olduğuna hükmetti.
Günlük yaşama dair vatandaşlardan gelen soruları değerlendiren Dinayet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, dövme yaptırmanın caiz olmadığına hükmetti. Kurul, kararında; vücuda iğneler batırılıp, açılan deliklere boyalı maddeler konularak yapılan dövmenin, eski çağlardan beri yapılan bir cahiliye adeti olduğuna dikkat çekti.
Dövme yaptırmanın sağlık açısından da zararlı olduğuna dikkat çekilen kurul açıklamasında, "Sağlık açısından zararlı olduğu gibi, dinen de yasaklanmıştır. Nitekim, dikkat çekmek, daha güzel görünmek amacıyla, yaratılıştan verilmiş olan özellik ve şekillerin değiştirilmesi İslam dininde, fıtratı bozma kabul edilerek yasaklanmıştır (Nisa 4/119).
Hz. Peygamber (s.a.s.), süslenmek maksadıyla vücuda dövme yapmak, dişleri incelterek seyrekleştirmek gibi ameliyeleri, yaratılışı değiştirmek, fıtratı bozmak kapsamında değerlendirmiş ve bunu yapanların ve yaptıranların Allah'ın rahmetinde uzak olacağını bildirmiştir. Dolayısıyla dövme yaptırmak caiz değildir." ifadeleri yeraldı.
Erkeklerin küpe takması mekruh
Bir vatandaşın 'Erkeklerin küpe takması caiz midir?' şeklindeki soruyu da cevaplandıran Din İşleri Yüksek Kurulu, Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.s.) döneminden itibaren bu güne dek kadınların süslenmek amacıyla küpe kullanıldığı hatırlatıldı. Kulak deldirip küpe takmanın Müslümanların genel örfünde kadınlara ait bir süslenme tarzı olarak kabul gördüğüne işaret edilen açıklamada, "Müslüman erkeklerin ise kadınlara has süs eşyalarını kullanmaktan uzak durmaları gerekir.
Zira Peygamberimiz (s.a.s.), 'Kadınlara benzemeye çalışan erkekler ve erkeklere benzemeye çalışan kadınlar Allah'ın rahmetinden uzak olsun' (Buhari, Libas, 61-62) buyurmuştur. Bu ve benzeri uyarılar sebebi ile İslam alimleri, erkeklerin küpe gibi kadınlara özgü takıları takmalarını tahrimen (harama yakın) mekruh saymışlardır." denildi.
Erkeklerin saç uzatmasında sakınca yok
Erkeklerin saçlarını uzatmasının helal olup olmadığını soran vatandaşa da cevap veren Yüksek Kurul, saçı temizlemek, taramak ve koku sürmenin Hz. Peygamber (s.a.s.)'in teşvik ettiği hususlardan olduğunu hatırlattı. Hz. Peygamber'in (s.a.s.) 'Saçı olan kişi bakımına özen göstersin' hadisine dikkat çekilen açıklamada, saçların temizliğine dikkat etmek şartıyla erkeklerin saçlarını uzatmalarında ve dilediği şekilde taramalarında dinen bir sakınca olmadığının altını çizdi.
Bakmadan Geçme
Başından vurulan genç hayatını kaybetti
Konya'da polisin dikkati kaçakçılığı önledi! Valizinden silah fabrikası çıktı
Konya için yağış tahminleri güncellendi
Aktarların dilindeki şifa! Ölüm dışında her derde deva
Bugünkü Konya gündemi (27 Ocak 2026)
Hakkari'de zehir tacirlerine darbe: 348 kilogram uyuşturucu ele geçirildi