Dr. Aziz Hakan Altun: Tır dorseleri ölüm saçmasın

“Tır dorseleri ölüm saçmasın” diyen Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, önlem alınmazsa can ve mal kaybının devam edeceğini ifade etti.
Dr. Aziz Hakan Altun: Tır dorseleri ölüm saçmasın

Makina Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Dr. Aziz Hakan Altun, araçların TIR dorselerine ve kamyon kasalarına arkadan çarpmasıyla birlikte meydana gelen trafik kazalarının can kayıplarına yol açmasının gün geçtikçe arttığını ifade etti.  Başkan Altun, “2018 yılında  bu kazaların önlenmesi amacıyla yayınlamış olduğumuz önerilerimiz dikkate alınmış olsaydı iki gün önce meydana gelen ve bir doktorumuzun hayatına mal olan  kazada belki de can kaybı yaşanmayacaktı. Bu nedenle araçların tırlara arkadan çarpmasıyla meydana gelen trafik kazalarında, araçların tırın altına girerek can kayıplarına yol açmaması ve hasarın en aza indirilmesi için tır dorselerine monte edilebilen darbe sönümleyici tampon takılarak kazaların önüne geçilebilecektir” dedi.

‘ALINAN TEDBİRLE KAZALAR ÖNLENEBİLİR’

Altun, güvenlik standartları kapsamında tır dorsesinin altına metal bariyer yerleştirildiğini ancak bu metal bariyerin mukavemetinin düşük olduğu dile getirdi.  “TIR ya da kamyonun altına giren araba neredeyse hiç hız kaybetmiyor” diyerek konuşmasını sürdüren Altun,  “Bunun nedeni TIR ve kamyonların tamamına yakınında 'koruma' ya da 'darbe emici tampon' olarak ifade edebileceğimiz bir aparat olmamasıdır. Dorsenin en arka kısmına darbe sönümleyici bir tampon sistemi tasarlanarak, dorsenin arkasındaki araç duramayıp darbe sönümleyici tampona çarptığında enerji, tampon tarafından absorbe edilerek tıra çarpan aracın dorsenin altına girmesini engellenebilecektir. Bu tamponun tır dorselerine takılmasıyla ölümlü, yaralanmalı trafik kazaları önlenecek ve hasarlar en aza indirilecektir” diye konuştu.

‘ÖNLEM ALINMAZSA CAN VE MAL KAYBI DEVAM EDER’

Başkan Altun, son yıllarda gerek yolların yapımında gelinen nokta, gerek otomobillerin gelişen teknolojiye paralel olarak sahip olduğu yeni güvenlik donanımları sayesinde Türkiye'de özellikle ölümlü kazaların azaldığını ifade etti. “TIR ve kamyonlara arkadan çarparak hayatını kaybedenlerle ilgili bir önlem alınamaması can ve mal kaybına devam etmektedir” diyen Altun, “Mevzuatlarda detayları olmasa dahi üretici firmalar azami güvenlik şartlarına uygun olarak üretim yapmalı, ülkemizde araçların ve yolcuların güvenliğinden sorumlu olan bakanlıklar ve kamu kurumları denetim görevlerini yerine getirmelidir. Ayrıca ülkemizde araç imalatıyla ilgili üst kurum olan Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TSE özel düzenlemelerle azami güvenlik tedbirlerini üretici firmaların almasını istemeli ve denetlemesini sağlamalıdır. Ülkemizin kabul ettiği yeni AB mevzuatları sonucu trafiğe çıkan araçların teknolojik gelişmişliği karşısında, özellikle ticari araçların teknik denetiminin yetersizliği bu tür kazaların artması ile iyice ortaya çıkmaktadır. Muhtemel olabilecek ölümlü dorse kazalarının önlenmesi amacıyla, önerilerimizi bir kez daha hatırlatıyoruz.  Yasal düzenlemeler yapılarak ayrı bir Teknik Güvenlik Denetiminden geçirilmesiyle bu tür kazalarda can ve mal kaybı önlenebileceğini öngörüyoruz” açıklamasında bulundu.

tir-dorseleri-olum-sacmasin-4.jpg