Dr. Leyla Şahin Usta’dan kritik uyarı! ‘Konya’ya kısıtlamalar tekrar gelebilir

Koronavirüs sürecinde Konya’daki son durumu değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Leyla Şahin Usta, Konyalıları kurallara uymaya davet etti. Usta, kurallara uymama ısrarının devam etmesi halinde düğünler gibi etkinliklerde bir dizi kısıtlamaların yeniden gündeme gelebileceğini ifade etti.
Dr. Leyla Şahin Usta’dan kritik uyarı! ‘Konya’ya kısıtlamalar tekrar gelebilir

Koronavirüs sürecinde Konya’daki son durumu değerlendiren AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Konya Milletvekili Dr. Leyla Şahin Usta, Konya’da hastanelerdeki doluluk oranlarının normal seviyede olduğunu belirtti. Yoğun bakım servislerinde de bir sıkıntı yaşanmadığını ifade eden Usta, “Hastanelerimizde yerle ilgili bir sıkıntımız yok. Şehir Hastanesi’nin hizmete açılmasıyla birlikte Meram Eğitim ve Araştırma Hastanesi şuanda tam kapasiteyle bir salgın hastanesi haline getirildi. Hastanelerimizde yönetilemeyecek bir sıkıntı yok. Yoğun bakım servislerimizde de bir sorun görünmüyor. Ama hiç kimse bunu bir rahatlık olarak görmemeli. Biz kimsenin hastaneye yatmasını istemiyoruz. Konya’da teşhis konulan, semptomu olmasa da belirtileri başlayan hastalarımıza ilaçlarını vererek erken tedaviye de başladık. Sağlık Bakanlığımızın çalıştığı bir algoritma içerisinde bu tedavi süreci yapılmaya devam ediyor. Erken tedaviye başlanmasıyla da vakalarda ciddi bir gerileme görülmeye başlandı. Özellikle zatürre oranlarında düşüşler gelmeye başladı. Ama tek bir kişinin bile hasta olması, yoğun bakıma yatması, bütün Konya için üzücü bir durum olarak görülmeli. Tek bir hastamız bile aynı değerde kıymetli bizim için. Hiç kimse, bana bir şey olmaz mantığıyla düşünmemeli. Herkese, her şey olabiliyor” dedi.

konya-koronavirus-tedbirsizligi-1.jpg

“TEST KİTİ İLE İLGİLİ SIKINTIMIZ YOK”

Konya’da test kiti sıkıntısı olduğuna yönelik iddialara da cevap veren Usta, “Konya’da şuanda test kiti noktasında bir sıkıntımız yok. Tam tersine laboratuvarlarımızdaki kapasite sayılarımızı artırdık. Ama şöyle bir şey var: Kişi, hiçbir şikayeti ve temas etkisi yokken bile gelip ben test yaptırmak istiyorum diyorsa, dünyanın hiçbir yerinde olmadığı gibi Konya’da da böyle bir imkanın olmadığını bilmesi gerekir. Kaynaklar sınırsız değildir. Kişinin bir temas ölçüsü varsa, bir şikayeti varsa, bir semptomu varsa; mutlaka test yapılıyor. Ben sadece merak ettim, geldim test yaptıracağım diyenlere test yapmıyoruz. Bu durum, hastanelerdeki iş yükünü de artırır, kişilerin hasta olmadan hastaneye geldikleri için virüse bulaşma riskini de artırır. O yüzden lütfen hiçbir semptomu, şikayeti ve temas ölçüsü olmayanlar test için hastanelere gelmesinler. Çünkü riski artırıyorlar. Semptomu ve şikayeti olanlar için semt polikliniklerimizin hepsini Kovid-19 üzerinde çalışabilecek duruma getirdik. Semt polikliniklerimizin hepsinde hem PCR dediğimiz boğaz ölçüsüyle testlerimiz yapılabiliyor, kan tahlilleri yapılabiliyor, röntgenler çekilebiliyor. İmkanları artırdığımız için testle ilgili bir sıkıntımız yok. Ama lütfen hiçbir şikayetimiz yoksa ben test yaptırmaya geldim diye ne acil servisleri ne de hastaneleri doldurmayalım” diye konuştu.

konya-koronavirus-tedbirsizligi-4.jpg

“SAĞLIK PERSONELİ SAYIMIZ YETERLİ”

Konya’da sağlık personeli sayısının yeterli seviyede olduğunu söyleyen Usta, “Bu konuda bir sıkıntımız yok. Sağlık çalışanlarımız bütün Türkiye çapında tabi ki yoruldular. Mart ayından beri devam eden bir salgınla çok ciddi bir mücadele veriyorlar. Belki biz dışardayken, kendi yakınımızda, çevremizde hasta olan birisi de yoksa çok hissetmeyebiliriz. Ama ülkemizin her yerinde çok ciddi bir mücadele veriliyor. Sağlık alanında çalışmak böyle bir şeydir, yorucu bir meslektir. Ama belirtmek isterim ki personel sayımızda herhangi bir sıkıntı yok. Bununla ilgili olarak zaten Bakanımızın en hassas davrandığı illerden birisi Konya’dır. Bakanımız, memleketi olarak da personel ihtiyacı noktasında Konya’ya her zaman cömertçe davranıyor. Şuan için bir sıkıntımız yok ama tabi ki sağlık çalışanlarımız çok yoğun ve yorucu bir tempoda çalışıyorlar. Onları rahatlatmak hepimizin görevi. Gereksiz yere test için hastanelere başvurulmaması bu noktada çok önemli. Bizler de kurallara uyarak sağlık çalışanlarımızı rahatlatıp dinlendirebiliriz, diye vurguladı. 

konya-koronavirus-tedbirsizligi-2.jpg

“O İDDİA ASLA DOĞRU DEĞİL”

İYİ Parti Konya Milletvekili Fahrettin Yokuş’un iddialarına cevap veren Usta, “Konya’ya Antalya’dan hasta getirilmiyor. Bunu daha önce de söyledik, şimdi de söylüyoruz. Fahrettin beyin iddia ettiği şekilde, orada hastalanan turistlerin ambulanslarla Konya’ya getirildiği iddiası asla doğru değil. Bu doğru bir bilgi değil. Kendisi de bunu daha sonra ‘Ben yanlış bir bilgi vermiş olabilirim’ diye bir ropörtajında söyledi aslında. Konya’daki vaka sayılarını arttığını hepimiz biliyoruz. Ama önemli olan hastaneye yatan hasta sayımız, hastanelerimizin doluluk durumu. Şuan için kapasitelerimiz yetiyor. Ama lütfen sorumlu davranalım” dedi.

“TAZİYE, DÜĞÜN GİBİ ETKİNLİKLERE GİTMEMEK GEREKİR”

Kalabalık ve toplu yerlerde bir arada bulunmamak gerektiğini ifade eden Usta, “Bunlar özellikle düğünler, taziyeler, sünnet merasimleri gibi durumların yoğun yaşandığı bir dönemdeyiz. Buralarda da maalesef bulaşların arttığını görüyoruz. O yüzden herkesin bu noktada azami dikkatle davranması çok önemli. Hepimiz mutluluklarımız ve acılarımızı paylaşalım istiyoruz ama mutluluğu ve acıları paylaşırken başka acılara sebep olmayalım. Bu nedenle özellikle düğünlerde, taziyelerde maskesiz olunmamalı, mesafeler korunmalı. Mümkün olduğunca temassız bir şekilde hayat sürdürmeliyiz. Hatta gitmemeliyiz. Özellikle taziye konularında çok hassas davranmalıyız. Hele ki salgınla irtibatlı bir vefat varsa da taziyelerimizi telefonla bildirmemiz gerekiyor. Bu noktada eğer herkes sorumlu davranırsa salgını yeneriz. Fakat herkes rahat davranırsa virüs daha çok yayılır. Bu rahatlığın bedelini daha ağır ödemek zorunda kalırız. Hem hasta sayımız artar hem de ölümler artar” dedi.

konya-koronavirus-tedbirsizligi-5.jpg

“KURALARA UYMAZSAK DÜĞÜNLERE DE KISITLAMA GELEBİLİR”

Kurallara uymama ısrarının devam etmesi halinde düğünler gibi etkinliklerde bir dizi kısıtlamaların yeniden gündeme gelebileceğini ifade eden Usta, “Eğer bizler kurallara uymamaya devam edersek tüm Türkiye’de olduğu gibi Konya’da da bazı kısıtlamalar yeniden gündeme gelebilir. Bunu arzu etmiyoruz ama kurallara uymama ısrarı devam ederse kısıtlamalar uygulanır. Sağlık her şeyin başında gelir” dedi.

konya-koronavirus-tedbirsizligi-3.jpg

“KURALLARA UYMA KONUSUNDA RAHAT DAVRANILIYOR”

Salgınla mücadelenin sadece sağlıkçıların meselesi olmadığını ifade eden Usta, “Kovid-19’la mücadelede hepimizin sorumluluğu var. Bu sorumluluğu hepimizin eşit şekilde paylaşması gerekiyor. O yüzden, virüsü bulaştırmamak için, kimseyi riske atmamak için herkesin tedbirlere en üst düzeyde uymasını bekliyoruz. Temizlik, maske ve mesafe diye özetliyoruz bunu hep. Ama bu konuda biraz rahat davranıldığının farkındayız hepimiz. Bununla ilgili de hem Sağlık Bakanlığımızın uyarıları hem de İçişleri Bakanlığımızın çok sıkı denetim ve tedbirleri devam ediyor. Biz kimsenin ceza yemesini, bu konuda uyarılmasını istemeyiz tabi ki ama maalesef ciddi bir hastalıkla, tüm çabamızla ve emeğimizle mücadele ediyoruz. Bu mücadelenin de en önemli ayağı, bulaş zincirinin kırılması. Bu sebeple herkes kendini bu konuda sorumlu hissetmeli. Tedbirlere ve kurallara uymak çok önemli. Eğer kendimizde bir risk görüyorsak, hastalığın bulaşma ihtimalini görüyorsak kendimizi izole etmeliyiz. Kimseyle görüşmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

konya-sehir-hastanesi-001.jpg

“ŞEHİR HASTANESİ’NİN RESMİ AÇILIŞINA CUMHURBAŞKANIMIZ DA KATILACAK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Konya Şehir Hastanesi’nin açılışına bizzat katılacağını söylediğinin hatırlatılması üzerine bu konu hakkında da bilgi veren Usta, “Şimdilik net bir tarh veremiyorum. Salgınla mücadelemizin biraz daha hafiflemesi gerekiyor. Toplumsal olarak biraz daha rahatlamamız gerekiyor. Ama hastanemiz hizmete başladığı için eminim fazla geciktirmeden kısa süre içerisinde resmi açılışı da yapılacaktır” dedi.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ