Dr. Mehmet Portakal: Uyku bozukluğu bağışıklığı düşürüyor

Sonbahar aylarında vücudun enfeksiyonlara daha meyilli olduğunu söyleyen Dr. Mehmet Portakal, “Sonbahar ayında bağışıklık azalabilir. Özellikle uyku, bağırsak, sindirim problemi olan kişilerde bağışıklıkla ilgili sıkıntıları daha fazla görmekteyiz” dedi.
Dr. Mehmet Portakal: Uyku bozukluğu bağışıklığı düşürüyor

Bu dönemde düzenli uykunun bağışıklığı artırmada büyük etkisi bulunuyor. Stres altındaki bir vücudun kortizon salgıladığını, bu durumun da kişinin bağışıklığını azalttığını söyleyen Dr. Portakal Yaşam Merkezi Fizik Tedavi Uzmanı Dr. Mehmet Portakal, “Vücudumuzun bakımı, tamiri uykuda yapıldığı için uyku bozukluğu salgılanan melatonin hormonunu azaltmaktadır. Böylece vücudumuz bazı enfeksiyonlara daha açık kapı olabilmektedir” ifadelerini kullandı.

‘BESLENMEYE DİKKAT EDİN!’

Dengeli beslenmenin önemine dikkat çeken Portakal, “Düzenli bir şekilde beslenmeyenlerde de bağışıklığın problemleri oluşmakta ve bazı enfeksiyonlar daha sık ortaya çıkabilmektedir. Kalp damar hastalığı, şeker, diyabet,  KOAH, astım gibi hastalıklara sahip olanlar beslenmesine ve uyku kalitesine çok daha fazla dikkat etmeliler. Çünkü sonbahar ayları insanları, viral hastalıklara karşı daha açık kapı haline getirebilmektedir. İnsanlar bu aylarda bağışıklık yönünden kendilerini güçlendirecek sebeplere daha fazla sarılmalıdır. Uyku, beslenme ve stresten uzak olma bunların başında geliyor. Stres salgılatmış olduğu kortizon benzeri hormonlarla bağışıklığımızı azaltmaktadır. İnsan mümkün olduğunca huzur veren ortamda, huzur veren kişilerle karşılıklı sohbetlerde, daha iyi ortamlarda bulunmalıdır” ifadelerine yer verdi.

mehmet-portakal-002.jpg

‘POZİTİF VE NAGATİF OLMAK BULAŞICIDIR’

Kişinin etrafında radyasyon yaymayan insanların olması gerektiğini vurgulayan Portakal, “Kişinin kendi sağlığı için arkadaş çevresi önemlidir. Hani derler ya, ‘kişi, beraber oturup kalktığı beş kişinin ortalamasıymış’ diye o yüzden çevremizdeki kişiler ne kadar pozitif ve sağlığına dikkat eden insanlar olursa bu bizim kendi sağlık gelişimimiz için büyük nimettir. Son bahar aylarında gece gündüz sıcaklık farkları 10 derecenin üzerinde olduğu zaman insanlar daha çok hastalanabiliyor. Vücutta adaptasyon, uyum daha zor olabiliyor. O nedenle özellikle terleyip soğumaktan, cereyanda kalmaktan, sıcak bile üflese klimalara maruz kalmaktan korunmamız gerekmektedir.  Viral enfeksiyonlar kapalı ortamlarda yaygınlaşacağı için bulunduğumuz ortamı sık sık havalandırmamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

‘DAMARDAN TEDAVİ ÇOK ÖNEMLİDİR’

Kişinin özellikle de sonbahar ayında damardan tedavi yaptırması gerektiğinin altını çizen Portakal, “Damardan oksijen ozon tedavisi, damardan C vitamini, damardan glutatyon gibi tedavi yöntemleri sonbahar aylarında muhakkak üzerinde durulması gereken önemli bir konudur. Damardan yapılacak bu tedaviler bizim bu dönemi ağrısız olarak geçirmek ve bağışıklığımızı artırmak için önemlidir. Bu tedaviler bir şekilde hayata devam etmemiz için kendimize yapacağımız en önemli yatırımdır” şeklinde konuştu. Vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Portakal, şöyle konuştu: “Enfeksiyona karşı korunmak için D vitaminizi 80 ile 100 arasında tutmamız gerekmektedir. Doktorunuzla görüşün, demir depolarınız tam olsun. Bağışıklığı güçlendirmek için bazı bitkisel desteklerden yararlanabilirsiniz. Bunların başında ekinezya, kara mürver ve propolis geliyor. Elinizin altında bunlar bulunsun. Damardan bir şey gerekirse de biz her zaman buradayız.” 

‘ROMATİZMAL HASTALIKLAR ARTIYOR’

Bugünlerde romitazmal hastalıkların çok fazla arttığını kaydeden Portakal, “ Özellikle havaların değişimiyle birlikte romatizmalar uyanır. Romatizmaların bir kısmı sıcağı sever bir kısmı da soğuğu sever. Tedaviler de romatizmanın çeşidine göre tanımlanır ve ona göre planlanır. Romatizmaları iltihaplı ve iltihapsız olarak ikiye ayırıyoruz ve tedavileri de bunlara göre planlanıyoruz. İltihaplı bir romatizmanız varsa buna sıcak uygulamak iyi gelmez. O yüzden bazı hastalarımız kaplıcaya gidiyor ve ağrılarım arttı diye geri dönüyor. O yüzden ‘kaplıcaya gitmeden önce romatizmanız adını koyun, doktorunuzdan görüş alın’ diyoruz. Son bahar ayları fizik tedavi için uygulanacak en iyi dönemdir. Havalar çok soğumadan eğer romatizmanız varsa tedbirinizi alın, tedavinizi yaptırın” diye aktardı.

‘EVDE SAĞLIK HİZMETLERİ BAŞLATTIK’

Koronavirüse yakalanan ve evden çıkmak istemeyen hastalar için evde sağlık hizmeti vermeye başladıklarını duyuran Portakal, “Kliniğimizde mümkün olduğu kadar Sağlık Bakanlığının 14 kuralı çerçevesinde hareket ediyoruz. Artı olarak randevularımızın aralarını açtık ve saat başı bir hasta alıyoruz. Bu dönemi evinde geçirmek isteyen, kendini koruma altına almış veya hastalık sebebiyle karantina altında olanlara da ayrı ayrı ekiplerimizle evde sağlık hizmetleri veriyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ