Dünya Sağlık Örgütü'ne uluslararası soruşturma!

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını karşısındaki tutumu nedeniyle eleştirilerin odağı olan Dünya Sağlık Örgütü'ne uluslararası bağımsız bir soruşturma yapılması kararlaştırıldı.
Dünya Sağlık Örgütü'ne uluslararası soruşturma!

Aralarında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Çin'in de bulunduğu Birleşmiş Milletler üyesi 194 ülke, DSÖ'nün pandemi yönetimi konusunda "bağımsız olarak denetlenmesi" için sunulan önergeyi onayladı.

Buna göre "en kısa zamanda DSÖ'nün tarafsız ve bağımsız olarak tümüyle soruşturulacağı" belirtildi. Avrupa Birliği tarafından sunulan öneri kapsamında kurumun attığı adımların, aldığı önlemlerin ve takip ettiği zaman çizelgesinin de inceleneceği ifade edildi. 

Kararın amacının dünya çapında "salgınlara yönelik hazırlıkların ve önlemlerin artırılması, pandemilere karşı müdahalelerin güçlendirilmesi" olduğu belirtildi.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dün yaptığı açıklamada örgütün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınındaki sorumluluğuna ilişkin en kısa zamanda bağımsız bir inceleme başlatacağını bildirmişti. 

DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ'NE YÖNELİK ELEŞTİRİLER

ABD Başkanı Donald Trump, salgının ilk günlerinde "iyi iş çıkarıyorlar" diye övdüğü Çin ve DSÖ'ye, virüsün ABD'de ciddi bir şekilde yayılmasının ardından adeta savaş açmıştı. 

"Çin'in oyuncağı" olarak nitelediği DSÖ'yü asli görevini yerine getirmemekle suçlayan Trump, bu kuruluşa ABD'nin sağladığı fonları askıya almıştı. 

Trump son günlerdeki açıklamalarında da sık sık Çin'in virüse ilişkin gerçek vaka ve ölüm rakamlarını sakladığını öne sürüyor ve Kovid-19'un ilk çıktığı yer olan Çin'de durdurulabilecekken, Çin'in davranışları sonucunda küresel bir kriz haline geldiğini savunuyor.

ÇİN: SALGIN BİTTİKTEN SONRA DESTEKLERİZ

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, salgınla ilgili Pekin'e yöneltilen suçlamaları reddederek her zaman şeffaf olduklarını ve sorumlu davrandıklarını ifade etti. 

Cinping, çok sayıda ülkenin talep ettiği uluslararası soruşturmayı 'salgın sona erdikten sonra' destekleyeceklerini belirtti.  

100'ü aşkın ülke, Covid-19 salgının çıkış noktası ve yayılmasına ilişkin uluslararası soruşturma başlatılmasını talep ediyor.  

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping aşının bulunması halinde bunu bütün ülkeler ile paylaşma sözü verdi. Koronavirüs ile mücadele kapsamında yürütülecek çalışmalar doğrultusunda 2 yıl içinde 2 milyar dolar harcama yapılacağını duyurdu.