Dünyadan Türkiye'ye yangın desteği

Hırvatistan, Katar ve AB'den Türkiye'ye orman yangınlarıyla mücadele için yangın söndürme ekipleri göndereceği açıklandı.
Dünyadan Türkiye'ye yangın desteği

Hırvatistan Dış ve Avrupa İşleri Bakanı Gordan Grlic Radman, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Başbakan Andrej Plenkovic'in Türkiye'ye benzeri görülmemiş orman yangınlarına ilişkin bir yangın söndürme uçağını gönderme kararını bildirmek üzere Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefonda görüştüklerini açıkladı.

Radman, görüşmede, Çavuşoğlu'na devam eden yangınlar nedeniyle Türkiye'ye gönderilmesi öngörülen yardımlar hakkında bilgi verdi.

KATAR'DAN YARDIM ELİ

Katar, Türkiye'de pek çok ilde çıkan yangınlarda arama ve kurtarma faaliyetlerinde görev almak üzere ekip gönderdi.

Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani'nin talimatıyla Katar İç Güvenlik Güçlerine bağlı Uluslararası Arama Kurtarma Grubundan bir ekibin Türkiye'ye hareket ettiği belirtildi.

Ekibin, orman yangınlarında kaybolanları arama ve kurtarma çalışmalarına katılacağı ifade edildi.

YARDIM EKİBİ GELİYOR

QNA'dan dün yapılan açıklamada, Katar Emiri'nin Türkiye'deki orman yangınlarıyla mücadeleye katılmak üzere ekip gönderilmesi talimatı verdiği belirtilmişti.

Açıklamada, söz konusu talimatın, Katar İçişleri Bakanı Halid bin Halife bin Abdulaziz Al Sani'nin, Türkiyeli mevkidaşı Süleyman Soylu ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin akabinde verildiği kaydedilmişti.

Katar İçişleri Bakanı görüşmede, yangında hayatını kaybedenlerin yakınlarına başsağlığı, yaralananlara da acil şifa dileğinde bulunmuştu.

AB'DEN DESTEK

AB Komisyonundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin AB Sivil Koruma Mekanizmasını harekete geçirdiği, acil karşılık olarak AB Komisyonunun, Hırvatistan'dan 1 Canadair uçağının, İspanya'dan 2 Canadair uçağının gönderilmesi için harekete geçtiği belirtildi.

Bu yangın söndürme uçaklarının "rescEU" adlı Avrupa sivil koruma varlıkları içinde yer aldığı kaydedilen açıklamada, AB Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi'nin Türk makamlarıyla düzenli temas içinde olduğu bilgisi paylaşıldı.

"DAHA FAZLA YARDIMA HAZIRIZ"

AB Komisyonunun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, AB'nin bu zor zamanlarda Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu belirterek, "Daha fazla yardım sağlamaya hazırız" dedi. 

AZERBAYCAN, UKRAYNA VE RUSYA DA YARDIMA GELMİŞTİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Twitter'dan yaptığı paylaşımda, Türkiye'de yaşanan orman yangınları nedeniyle Türk halkının yanında olduklarını söylemiş, yangın uçaklarının yardım için Türkiye'ye gönderileceğini ifade etmişti

Ukrayna lideri Vladimir Zelensky'nin ifade ettiği Devlet Acil Servisi’ne ait iki yangın söndürme AN-32P itfaiye uçağı Türkiye’ye gelerek yangın söndürme faaliyetlerine katılım sağlamıştı.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Müşaviri Hikmet Hacıyev tarafından yapılan açıklamada ise, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in talimatı doğrultusunda, orman yangınlarını söndürmek ve yayılmasını önlemek için Azerbaycan'dan yardım ekiplerinin Türkiye'ye gönderileceği bildirildi. 

Azerbaycan’ın Türkiye’ye göndereceği yardım ekibinde 500 acil durum personeli ve helikopter bulunduğu belirtildi.

Yangının ilk günlerinden bu yana bölgede faaliyet gösteren yangın söndürme ekipleri arasında Rusya'nın uçakları da vardı. 11 hava aracı ile bölgede faaliyet gösteren Moskova, denizden ikmal yapan yüksek tonajlı su püskürtebilen uçaklar ve helikopterler ile hava desteği sağlamıştı. 

İran da bölgede yardım çalışmalarına söndürme uçağı ile katılım sağlamıştı.