Dünya'nın beklediği Tahıl Koridoru için imzalar İstanbul'da atıldı

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni Ukrayna, Rusya tarafları, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılımıyla İstanbul'da yapıldı.
Dünya'nın beklediği Tahıl Koridoru için imzalar İstanbul'da atıldı

KARADENİZ üzerinden dünya pazarlarına tahıl ve diğer gıda ürünlerinin taşınmasına ilişkin anlaşma İstanbul'da imzalandı.

Anlaşma, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri António Guterres'in katılımıyla Dolmabahçe Ofisi'nde imzalandı. Anlaşmaya Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov imzalarını attı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde gerçekleştirilen Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreninde açıklamalarda bulundu.dunyanin-bekledigi-tahil-koridoru-icin-imzalar-istanbulda-atildi-6.jpg

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan "Medeniyetlerin ve kıtaların buluşma noktası İstanbul'a hoş geldiniz. Mart'ta yaptığımız toplantının ardından tekrar bir aradayız. Siz değerli dostlarımızı bir başka tarihi günde misafir etmekten memnuniyet duyuyorum. Küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak girişime vesile olmanın haklı gururunu yaşıyoruz. Tüm dünyada milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına katkı sağlayacağız" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Önümüzdeki günlerde başlayacak gemi trafiği ile Karadeniz'den dünyanın birçok ülkesine yeni bir nefes borusu açmış olacağız" dedi.

dunyanin-bekledigi-tahil-koridoru-icin-imzalar-istanbulda-atildi-10.jpg

Küresel gıda krizinin çözümünde büyük rol oynayacak girişime vesile olmaktan dolayı büyük bir gurur duyduklarını belirten Erdoğan, "Bugün mutabakata varılan metinle Afrika'dan Ortadoğu'ya, Amerika'dan Asya'ya tüm dünyada milyarlarca insanı bekleyen açlık tehlikesinin önünün alınmasına birlikte katık sağlayacağız. Tarım ve gıda ürünlerinde dünya arz güvenliği temini pek çok bakımdan önemli. Bu adımla yaşanan sıcak hava dalgası ve kuraklığı sebep olacağı verim kaybının yol açacağı muhtemel ilave fiyat artışlarının önüne geçilecektir. Küresel sorun haline gelen gıda enflasyonunun kontrolüne yardımcı olacaktır. Ukrayna depolarında bekleyen tahılın Karadeniz üzerinden ihracı için Ukrayna ve Rusya makamları ile ve BM yetkilileri ile yoğun bir süreç yürüttük. Rus ve Ukrayna mevkidaşlarımızla temas halinde olduk. Her iki ülkenin bu hassas süreç ile ilgili beklenti ve endişelerinin giderilmesi için kapsamlı müzakereler gerçekleştirdik. BM Genel Sekreteri Sayın Guterres ve ekibinin ilk taslağını hazırladıkları plana verdikleri katkılar takdire şayan. Sayın Putin ve Sayın Zelensky'e sergiledikleri liderlikten dolayı teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

dunyanin-bekledigi-tahil-koridoru-icin-imzalar-istanbulda-atildi-17.jpg

Karadeniz'de gemi trafiğinin önümüzdeki günlerde başlayacağını vurgulayan Erdoğan, "Gemi trafiği ile Karadeniz'den dünyanın birçok ülkesine yeni bir nefes borusu açmış olacağız. Gemilerin çıkışından intikaline kadar tüm süreçler üzerinde mutabakat tesis edildi. Bu planın icrası ve denetimi İstanbul'da kurulacak müşterek koordinasyon merkezi tarafından gerçekleştirilecek. Planın başarı ile uygulanmasında uluslararası toplumun desteği büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı. Rusya ve Ukrayna arasında 4 ay önce İstanbul'da gerçekleştirilen müzakereleri hatırlatan Erdoğan, "Ev sahipliğimizde yapılan müzakerelerde mesafe kat etmiş, savaşın sona ereceğine dair ümitler yeşermişti. Maalesef o toplantı sonrası meydana gelen gelişmeler çatışmaları körükledi. Başından beri bu savaşın kazananı olmayacağını, sadece tarafların değil tüm dünyanın kayba uğrayacağını ifade ediyoruz. Yaklaşık 5 aydır aralıksız devam eden çatışmalar ve bunun küresel etkileri ne yazık ki bu öngörümüzü doğruluyor. Silahların susması uzadıkça ekonomik maliyetlerin yanı sıra insani kayıplar da artıyor. Savaş sadece tarafları sadece bölge ülkelerini değil dünyanın en ücra köşesindekiler dahil tüm insanları olumsuz etkiliyor. Bu gidişatın mukadder olmadığına da inanıyoruz. Masumların hayatına mal olan bu çatışmaların biran önce sona ermesini arzu ediyoruz. Adil bir barışın kaybedeninin olmayacağı hepimizin malumudur. Bugün Rusya ve Ukrayna tarafı ile İstanbul'da atmakta olduğumuz bu müşterek adımın barışa yönelik umutları canlandıracak yeni bir dönüm noktası olmasını canı gönülden diliyorum. Arazideki gelişmeler ne yönde seyrederse seyretsin savaş nihayetinde müzakere masasında sonlanacaktır. Tesis ettiğimiz bu dostane ve barışçıl atmosferin savaşın sonlandırılmasına yönelik adımlara tahvil edilmesi, tüm insanlığın yararınadır. Medeniyet anlayışımızın bize yüklediği sorumluluğun bilinciyle hareke etmeyi sürdüreceğiz. Bölgemizde sulh hakim olana kadar komşuluk hukukumuzun gereğini yerine getirmeye devam edeceğiz" şeklinde konuştu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının ardından Tahıl Koridoru Anlaşması'na ilişkin taraflar arasında imzalar atıldı.

antonio-guterres.jpg

Guterres'ten tarihi anlaşmada Türkiye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teşekkür

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'na ilişkin, "Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti, sizin kolaylaştırıcılığınız ve ısrarınız bu sürecin her aşamasında hayati öneme sahipti." dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın imzalanmasında oynadığı önemli rolden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a ve Türk hükümetine Türkçe teşekkür etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres'in hazır bulunduğu; Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ve Ukrayna Altyapı Bakanı Aleksandr Kubrakov'un katıldığı Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirildi.

İmza töreni öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Guterres, ortak basın açıklaması yaptı.

Guterres, burada yaptığı konuşmada, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması'nın imzalanmasından dolayı duyduğu mutluluğu dile getirerek, "Bugün Karadeniz'de rahatlama işareti ve dünyanın her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyduğu bir umut ışığı var." dedi.

Söz konusu anlaşmanın imzalanmasında önemli rol oynaması dolayısıyla Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ve Türk hükümetine Türkçe teşekkür eden Guterres, "(Tahıl koridoru anlaşması) Sayın Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümeti, sizin kolaylaştırıcılığınız ve ısrarınız bu sürecin her aşamasında hayati öneme sahipti." ifadesini kullandı.

Guterres, Rus ve Ukraynalı tarafların engelleri aşarak ve farklılıkları bir kenara bırakarak herkesin çıkarına hizmet edecek bir girişimin önünü açtıklarını belirtti.

İnsanlığın refahını teşvik etmenin bu görüşmelerin itici gücü olduğunu söyleyen Guterres, "Odak noktamız, dünyamızın insanları için neyin önemli olduğuydu. Hiç şüphe yok ki bu anlaşma dünya için. Bu anlaşma iflasın eşiğinde olan gelişmekteki ülkeler ve kıtlığın eşiğinde en savunmasız insanlara rahatlama getirecek. Ayrıca gelişmekte olan ülkeler için kabusa dönen ve savaştan önce de yüksek olan gıda fiyatlarının dengelenmesine de yardımcı olacak." değerlendirmesinde bulundu.

dunyanin-bekledigi-tahil-koridoru-icin-imzalar-istanbulda-atildi-17-001.jpg

"Bu anlaşma kolay elde edilmedi"

İmzalanan anlaşmanın, Karadeniz'deki üç önemli Ukrayna limanından önemli miktarda gıda ihracatına geçiş izni verdiğini belirten Guterres, tahıl ve gıda stoklarının sevkiyatının, küresel gıda arz açığını kapatmaya yardımcı olacağını ve fiyatlar üzerindeki baskıyı azaltacağını kaydetti.

Guterres, şöyle devam etti:

"Bu anlaşma kolay elde edilmedi. Savaş başladığından beri, Ukrayna'nın gıda ürünlerine ve Rus gıda ve gübrelerine tam küresel erişim sağlamadan küresel gıda krizine bir çözüm olmadığını vurguluyorum. Bugün bu hedefe ulaşmak için önemli adımlar attık. Ama bu, uzun bir yol oldu. Nisan ayında Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından kabul edildikten sonra, bir çözüm planı önermek üzere (Rusya Devlet Başkanı) Putin ve (Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir) Zelenskiy ile görüştüm. O günden beri her gün çalışıyoruz."

"Karadeniz'deki umut ışığı bugün pek çok kişinin ortak çabaları sayesinde parlıyor"

Müzakereler için büyük çaba harcandığına ve haftalarca sürdüğüne işaret eden Guterres, "Kararlılık ve özveri bugün daha da hayatidir. Bu girişim tam olarak uygulanmalıdır, çünkü dünyanın küresel gıda kriziyle başa çıkmak için buna çok ihtiyacı var. Türk hükümetinin ileriye dönük kritik rolünü sürdürmesine güven duyuyoruz." dedi.

Guterres, BM'nin anlaşmaların başarısı için çalışmaya yakından dahil olmaya devam edeceğini belirterek, Türkiye'nin taahhütlerin yerine getirilmesi konusunda çabaları artırdığını söyledi.

Karadeniz girişimlerinin uygulanmasını izlemek için Ortak Koordinasyon Merkezi'nin kurulduğunu duyuran Guterres, "Tüm tarafları taahhütlerini yerine getirmek için hiçbir çabadan kaçınmamaya çağırıyorum. Ayrıca barış için hiçbir çabadan kaçınmamalıyız. Bu, kanlı bir çatışmaya giren iki taraf arasında eşi görülmemiş bir anlaşmadır. Bu çatışma devam ediyor ve her gün insanlar ölüyor. Savaş her gün şiddetleniyor." dedi.

BM Genel Sekreteri Guterres, "Karadeniz'deki umut ışığı bugün pek çok kişinin ortak çabaları sayesinde parlıyor. Bölge ve tüm dünya için bu zorlu ve çalkantılı zamanlarda, insanların acılarını dindirmek ve barışı sağlamak için bu işaret ışığının yol göstermesine izin verin." ifadelerine yer verdi.

Çavuşoğlu da Guterres ile bir araya geldi

BM Genel Sekreteri Guterres, anlaşmanın imzalanmasından önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile de bir araya geldi.

Görüşmeyi Twitter'dan duyuran Çavuşoğlu, Guterres ile Ukrayna'dan tahıl ve gıda sevkiyatını mümkün kılacak anlaşmanın yanı sıra Ukrayna'daki son gelişmeler başta olmak üzere Suriye ve Libya konularını da ele aldıklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, ayrıca, anlaşmanın imzalanmasının ardından paylaştığı mesajda da, "Umut İstanbul'dan doğuyor! Ukrayna'dan tahıl ihracatını mümkün kılacak ve küresel gıda krizinin çözümüne katkı sağlayacak anlaşmayı imzaladık. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğindeki bu çabalarımızın kalıcı barışın sağlanmasında bir dönüm noktası olmasını diliyoruz." ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
Etiketler :