Dünyanın gözü Türkiye'de! Erdoğan tarihi NATO zirvesi için Vilnius'a gidiyor!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11-12 Temmuz tarihlerinde yapılacak olan tarihi NATO Liderler Zirvesi'ne katılmak üzere Litvanya'nın Vilnius kentine gidiyor.
Dünyanın gözü Türkiye'de! Erdoğan tarihi NATO zirvesi için Vilnius'a gidiyor!

Tarihi zirvede Ukrayna-Rusya savaşı başta olmak üzere İsveç'in NATO üyeliği konusu ele alınacak. Tarihi zirvede gözler bir kez daha Türkiye'nin üzerinde olacak.

ERDOĞAN DÜNYA LİDERLERİYLE GÖRÜŞECEK

Aynı anda Rusya ve Ukrayna ile görüşen tek ülke olan Türkiye öncülüğünde çatışmanın sona erdirilmesi için atılabilecek adımlar ele alınacak. Tahıl koridorunun işler tutulması için yapılması gerekenler de masada olacak. Erdoğan'ın liderlere seslenişinde bu bağlamda hazırlanan bir videonun da kullanılması bekleniyor. Zirvede Cumhurbaşkanı, dünya liderleri ile de görüşecek.

ZİRVENİN KRİTİK KONU BAŞLIĞI İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ

NATO'nun genişleme politikası da zirvenin kritik dosyaları arasında. Finlandiya ve İsveç'in geçtiğimiz yıl yaptığı başvurular, Türkiye'nin itirazına takılmıştı. Türkiye, İspanya'da imzalanan üçlü muhtırada verdiği taahhütleri yerine getiren Finlandiya'ya yeşil ışık yakarak üyeliğin gerçekleşmesini sağladı. Gözler İsveç'e çevrildi.

Son günlerde İsveç'te meydana gelen Kur’an-ı Kerim saldırıları ve terör örgütlerinin İsveç'te para toplama, eleman devşirme ve propaganda faaliyetlerini sürdürmeleri Türkiye'nin tepkisini çekiyor. 6 Temmuz'da Brüksel'de yapılan Türkiye-Finlandiya-İsveç daimi ortak mekanizma toplantısının yansımaları ve İsveç'in taahhütlerinin ne kadarını yerine getirdiği zirvede gündeme gelecek.

MÜTTEFİKLER GSYH'LERİNİN YÜZDE 2'SİNİ BİRLİĞE AYIRACAK

Bu arada zirvede yeni bölgesel savunma planlarının gözden geçirilmesi, Ukrayna'ya verilecek yardımların değerlendirilmesi ve müttefiklerin gayri safi yurtiçi hasılalarının %2'sini savunmaya ayırmak üzere yeni bir taahhüt vermesi bekleniyor.

Etiketler :