• Haberler
  • Konya
  • Dünyanın ilk İslam batığı 42 yıl önce bulundu

Dünyanın ilk İslam batığı 42 yıl önce bulundu

Türk ve Amerikan arkeologların beş yıl süren ortak çalışmaları sonucu, dünyanın ilk İslam batığı 2 Ocak 1979'da Ege Denizi'nde bulundu. Dünyanın şimdiye kadar bilinen en eski gemi batığı olarak bilim dünyasını şaşırtan geminin milattan önce 2 bin yılına ait olduğu tahmin ediliyor.

Dünyanın ilk İslam batığı 42 yıl önce bulundu
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Türk ve Amerikan arkeologların beş yıl süren ortak çalışmaları sonucu, dünyanın ilk İslam batığı 2 Ocak 1979’da Ege Denizi'nde bulundu. Dünyanın şimdiye kadar bilinen en eski gemi batığı olarak bilim dünyasını şaşırtan geminin milattan önce 2 bin yılına ait olduğu tahmin ediliyor. Kıyılarında sayılamayacak kadar çok gemi batığı bulunan Türkiye, sayısız medeniyete ev sahipliği yapıyor. Türk ve Amerikan arkeologların beş yıl süren ortak çalışmaları sonucu, dünyanın ilk İslam batığı Ege Denizi'nde bulundu. Dünyanın şimdiye kadar bilinen en eski gemi batığı olarak bilim dünyasını şaşırtan geminin milattan önce 2 bin yılına ait olduğu tahmin ediliyor. Ayrıca 4 bin yıllık batıktan yine dünyanın tek parça ve bozulmamış halindeki ilk tunç çağı amforası çıkartıldı. Dünyada yine ilk kez gaga ağızlı testi olarak adlandırılan tarihi eser ilk kez Hisarönü sahilinden çıktı. Böylece milattan önce 1300 yıllarına tarihlenen ve 1982’de Kaş’ta bulunan Uluburun batığı, tahtı Hisarönü batığına devretti.

10 YENİ BATIK KEŞFEDİLDİ

Türkiye kıyılarının batık gemi sayısını belirlemek ve tarih boyunca ev sahipliği yaptığı medeniyetler hakkında ipuçları aramak için 9 Eylül Üniversitesi’nin başlattığı çalışmalar dünya çapında bir keşfe sahne oldu. Muğla’nın Datça Yarımadası’ndan Antalya’ya kadar olan kıyıda Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü’ne ait STS Bodrum Okul Gemisi’yle araştırmalar yapan bilim insanları 10 yeni batık keşfetti. Fakat Marmaris Hisarönü’nde kıyıdan 50 metre açıkta, 20-35 metre derinlikte dağılmış şekilde bulunan gemi kalıntıları, dünyanın su altı arkeoloji tarihini değiştirdi. Çünkü geminin dünyanın şimdiye kadar bulunan en eski batık olduğu belirlendi.

TUNÇ ÇAĞI’NA TARİHLENDİ

Ege denizinde 35 farklı alanda 100’ün üzerinde dalış yapıldı. Dalışlarda bulunan 10 batıktan Hisarönü Körfezi’nde keşfedilen, günümüzden 4 bin yıl öncesine, Tunç Çağı’na tarihlendi. Dünyada şimdiye kadar bulunan en eski batık unvanını elde eden batık, milattan önce 2000 yıllarına ait. Daha demirin insanoğlu tarafından kullanılmadığı bunun için pek çok el aleti ve eşyanın yapılamadığı Tunç Çağı’nda kalay ve bakırın karışımı (tunç) kullanılıyordu. 

Bakmadan Geçme