Dünyanın sorunlarını TÜBA raporluyor

Türkiye Bilimler Akademisi’nin Türkiye’nin ve dünyanın sorunlarına yönelik bilimsel raporlar hazırladığını söyleyen TÜBA Başkanı Muzaffer Şeker, “Yurt dışında farklı ülkelerden insanları Türkiye ile ilişkilendirerek, onların Türkiye imajına katkısını da sağlama gibi bir görevimiz de var" dedi.
Dünyanın sorunlarını TÜBA raporluyor

Türkiye Bilimler Akademisi’nin Türkiye’nin ve dünyanın sorunlarına yönelik bilimsel raporlar hazırladığını söyleyen TÜBA Başkanı Muzaffer Şeker, “Yurt dışında farklı ülkelerden insanları Türkiye ile ilişkilendirerek, onların Türkiye imajına katkısını da sağlama gibi bir görevimiz de var. Bir nevi bilimsel diplomasi de yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

Önemli bilim insanlarının yer aldığı Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA), Türkiye’ye ve dünyaya ait birçok sorunun farklı yönlerini rapor haline getiriyor. TÜBA'nın bilimsel konularda ve bilimsel önceliklerin saptanması amacıyla inceleme ve danışmanlık yapmak, toplumda bilimsel yaklaşım ve düşüncenin yayılmasını sağlamak, bilimin öneminin ülke kamuoyunca takdir ve kabulünü sağlamak gibi başlıca görevlerini, program, projeler ve oluşturduğu çalışma gruplarıyla yürüttüğünü söyleyen Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Başkanı Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bu çalışma gruplarından birisinin de TÜBA Enerji Çalışma Grubu olduğunu belirtti.

1-20200914174559.jpg

KARADENİZ DOĞALGAZINI RAPORLAYACAKLAR

TÜBA Enerji Grubunun, Türkiye’nin enerji üretimi ve tüketimi konusunda bilimsel çalışmalar yaptığını kaydeden Şeker, "Enerji Çalışma Grubu, enerji konusunda ülkemizin enerji bağımsızlığına, bilimsel ve teknolojik gelişimine ve stratejik enerji önceliklerinin belirlenmesine katkı sağlayacak etkin ve yetkin bir kurumsal yapıyı oluşturmak üzere çalışmalarını sürdürüyor. Tüm bu çalışmaları ise Türkiye'nin önceliklerini belirleyerek yürütüyor." ifadelerini kullandı. Geçtiğimiz günlerde jeotermal enerjiyle ilgili olarak Afyon’da bir toplantı düzenlendiğini söyleyen Şeker, doğalgazda da benzer şekilde çalışma yürüttüklerini ifade etti. Karadeniz'de bulunan 320 milyar metreküplük gazın, Türkiye'nin büyümesine katkı sağlayabilecek bir potansiyel olduğunu vurgulayan Şeker, “İnşallah Ekim ayında Karadeniz’de bulunan doğalgaz ile ilgili değerlendirme toplantısı yapacağız. Onun çalışmaları devam ediyor” dedi.

4-763.jpg

‘SÜRDÜRİLEBİLİR KALKINMAYA KATKI SAĞLIYORUZ’

Sürdürülebilir kalkınmayla ilgili çalışmalar yürüttüklerine değinen Şeker, “Sağlıkla, kanserle, kök hücre ve sağlıklı gıdayla ilgili çalışmalar yürütüyoruz. Son dönemde Kovid-19’a öncelikli olarak ağırlık verdik. Kovid-19’la ilgili Türkiye’nin hiç dikkatini çekmeyen, o sürecin ulusal ve uluslararası hukuki sorunlarını raporladık. Yine sürecin getirdiği psikolojiyle ilgili Cumhurbaşkanlığı Külliyesine verdiğimiz raporlar var. ‘Normalleşme süreciyle ilgili şunlara şunlara dikkat edilirse iyi olur’ diye rapor verdik. Bilim kurulu üyelerinin yanında, Kovid-19 süreci ile TÜBA olarak daha bağımsız çalışmalar yapıp bunları yurt içi ve yurt dışı paylaşımlara açıyoruz” ifadelerini kullandı.

5f3f86382af1071fac5d81cb.jpg

‘BİN 200 SAYFALIK KİTAP ÇIKARDIK’

Normalleşme, yani postpandemik süreçle ilgili bin 200 sayfalık bir kitap çıkardıklarının bilgisini veren Şeker, “Şimdi onun yurt dışına yönelik İngilizcesini hazırlıyoruz. İngilizce çevirileri tamamlandı. Orada da çok değerli isimler bulunuyor. Nevzat Tarhan’dan tutun da Erol Göka’ya kadar çeşitli isimler var. Hocalarımız psikiyatri ile ilgili raporlar yazdılar. İktisadi ve ticari gelişmeler, uzay gelişmeleri, Antartika’da kutup çalışmaları, bilişim teknolojileri, yapay zeka  ve benzeri ticari gelişmeler, siyasi ve sosyal gelişmeler, başlıklarında dünyada ve Türkiye’de dini ve teolojik gelişmeler gibi raporlamalar hazırladık” diye konuştu.

76952.jpg

‘S20 ZİRVESİNDE TÜRKİYE’Yİ TÜBA TEMSİL EDİYOR’

TÜBA’nın S20 zirvesinde Türkiye’yi temsil edeceğini söyleyen Şeker, “Alanya’da Moğalistan Büyükelçiliğinin talebiyle Cengizhan ve Cengizhan kültürü ve tarihiyle ilgili 30 kişilik bir çalışma yapıyoruz. Çalışmayı, Moğalistan Büyükelçiliği talep etti. Kendilerinde çok fazla detay olmadığı için Türkiye’deki bu konuda çalışan insanları bir araya getiriyoruz. TÜBA olarak S20 zirvesinde Türkiye’yi temsil ediyoruz. Bilim 20’de Türkiye’yi TÜBA temsil ediyor. Oradan liderlere sonuç bildirgesi çıkarıyoruz. İmza için gönderecekleri son çalışma tamamlandı. Eskiden bu toplantılar yüz yüze yapılıyordu, bu sene online oldu. O toplantının bildirgesi liderlere teslim edilmek üzere 20 ülkenin akademileri tarafından imzalanıyor. Ben Almanya’dakine katılmıştım. Almanya’dan sonra Arjantin’de oldu. Geçen sene Japonya’daydı, bu sene de Suudi Arabistan’da, seneye de sanırım İtalya’da yapılacak” dedi.

376656-984339434.jpg

‘40’IN ÜZERİNDE KURULUŞLA BAĞLANTI HALİNDEYİZ

Uluslararası akademilerle de çatı kuruluşlarla da iş birliği içerisinde çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Şeker, “40’ın üzerinde kuruluşla bağlantı halindeyiz. Bu sene S20’nin 4 başlığı vardı ve 4 başlığından birisi Sağlığın Geleceği konusu. Bu başlık altında ülkelerin ekonomisi, hastanesi, hekimliği, koruyuculuğu tartışılacak. Diğer bir başlık ise Dijital Devrimin Yansımaları. Dijital devrim dediğimiz teknolojiyle beraber, yapay zeka alanlarının iş hayatında, toplumsal hayatta oluşturacağı ya da oluşturduğu durumlardır. Biz uzman olarak oraya ciddi bir ekip görevlendirdik. Onlar görüş beyan ettiler. Bir de Ekonominin Devamlılığı ile ilgili başlık var. Bu 3 başlığın, tüm toplumu, bireyi ve yöneticileri nasıl etkilediğiyle ilgili dördüncü bir başlık var. Bunlar üzerinde çalışıldı, buradan çıkmış rapor bu sene liderlere sunulmuş olacak” diye bilgi verdi.

ankarabina.jpg

‘TÜRKİYE İMAJINA KATKI SAĞLIYORUZ’

TÜBA’nın, bilim namusu ve bilim ettiği konusunda hassas olduğuna değinen Şeker, “Nobel Kimya ödülünü kazanan Türk bilim adamı Aziz Sancar, sosyal bilimlerin önemli bilim adamlarından Şerif Mardin, yine önemli tarihçilerimizden İlber Ortaylı üyelerimiz arasında. Yurt dışından da değerli bilim adamlarımızı TÜBA üyesi yapabiliyoruz. Bu sene 15 kadar üye aldık. Şimdi 25 kadar da içeriden yükseltme şeklinde değişime gideceğiz. 15 Temmuz’un etkisiyle yabancı üyemiz çok azalmıştı. Şimdi 10 tane kadar yabancı üyemiz oldu. Yurt dışında farklı ülkelerden insanları Türkiye ile ilişkilendirerek, onların Türkiye imajına katkısını da sağlama gibi bir görevimiz de var. Bir nevi bilimsel diplomasi de yürütüyoruz” şeklinde konuştu.

SEYFULLAH KOYUNCU / YENİ HABER GAZETESİ