Düzbağ Projesi bitmeden suyun fiyatı düştü

Türkiye'nin içme suyu alanındaki ikinci en büyük yatırım olan ve Kahramanmaraş'tan doğan Göksu Çayı'nın suyunu Gaziantep'e aktaracak "Düzbağ İçme Suyu Projesi"nde çalışmalar yüzde 40 seviyesine ulaştı - Temeli Başbakan Yıldırım tarafından atılan projede,
Düzbağ Projesi bitmeden suyun fiyatı düştü

GAZİANTEP (AA) - ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Türkiye'nin içme suyu alanındaki ikinci en büyük yatırımlarından olan ve Kahramanmaraş'tan doğan Göksu Çayı'nın suyunu Gaziantep'e akıtacak "Düzbağ İçme Suyu Projesi"nde çalışmalar yaklaşık yüzde 40 seviyesine geldi.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi ile Devlet Su İşleri (DSİ) ortaklığında yürütülen projeyle Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit ilçesine bağlı Helete (Düzbağ) beldesinden doğan ve Fırat Nehri'nin bir kolu olan Göksu Nehri'nin suyu Gaziantep'e akacak.

Temeli Başbakan Binali Yıldırım tarafından 6 Nisan 2017'de atılan projede 18 Aralık itibarıyla 50 bin 25 metre boru döşendi. Toplam uzunluğu 3 bin 520 metre olacak çift taraflı kazılan Düzbağ Tüneli'nde ise bin 925 metre ilerleme sağlandı.

Öte yandan proje kapsamında yeni hatta paralel olarak Kartalkaya Barajı'ndan gelen eski borular da yenileriyle değiştiriliyor. Bu da kayıp kaçak oranlarında ciddi düşüler elde edilmesini sağlıyor.

Temelin atıldığı 7 Nisan'dan bu yana yürütülen çalışmalarla, kentin 2050 yılına kadar içme suyu ihtiyacını karşılayacak "Düzbağ İçme Suyu Projesi"nde yaklaşık yüzde 40 seviyesine ulaşıldı. Proje kapsamında 2018 Aralık ayında su teminine başlanması hedefleniyor.

- "Bu şehirde su hayat demek"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Düzbağ projesininde çalışmaların aralıksız sürdüğünü söyledi.

Türkiye'nin İstanbul Melen Çayı projesinden sonraki en büyük içme suyu projesi olan Düzbağ'da 120 kilometreden Gaziantep'e su getireceklerini anımsatan Şahin, su için 2,60 metre çapındaki çelik borular döşendiğini bildirdi.

Şahin, proje kapsamında mevcut hattaki boruların da yenileriyle değiştirildiğini aktararak, "Baktığınız zaman hem kayıp kaçağın önlendiği hem bugün vatandaşlardan topladığımız su parasının 100 milyon lirasını yeniden elektrik parasına ödemek durumunda kaldığımız, 3 pompajla gelen suyu cazibeye dönüştüreceği, su kalitesinin artacağı, daha içilebilir kaliteli bir kaynak suyunu Gaziantep'e getirmiş olacağız. Daha ucuz, daha kaliteli, kayıp, kaçağın daha az olduğu bir su projesi Düzbağ." diye konuştu.

Gaziantep'te suyun hayat demek olduğuna dikkati çeken Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu şehirde su hayat demek. Niye? Çünkü şehir çok hızlı büyüyor. Sağlıklı büyümesi için temel ihtiyacın giderilmesi gerekiyor. Fakat bu büyümeye karşın şehrin kendi sınırları içerisinde ihtiyacın ancak yüzde 5'ini karşılayabilecek su var. Fırat'a akan bu güzel suyu Düzbağ projesiyle şehrimize döndürdük ve Türkiye'nin en büyük bütçeli baraj projesini hayata geçiriyoruz. Elektrik masrafları düştüğü için belediyemiz, su getirme maliyetini aşağıya çekerek bunu vatandaşımıza yansıtmaya karar verdi. 2018'in başında Gaziantep'te su yüzde 15 ucuzluyor. Kayıp kaçak oranı yüzde 55'lerden yüzde 40'lara düştü. Biz de bunu hızlı bir şekilde vatandaşımıza yansıtalım istedik. Çünkü asgari ücretli için, orta gelir grubu için, sabit giderler çok önemli. Projemiz bitmeden günlük hayata yansımaları başladı."

Fatma Şahin, bazı belediyelerin suya yüzde 10 zam yaptığı dönemde yüzde 15 oranında indirime gitmelerinin insana verdikleri değerin göstergesi olduğunu sözlerine ekledi.


Kaynak: