Dvije godine od početka protesta majki u Diyarbakiru: Šetnja protiv terorizma i PKK-a

Riječ je o mirnim protestima kojim ispred sjedišta partije HDP majke traže da im se vrate djeca koja su vrbovanjem i kidnapovanjem odvedena u terorističke kampove PKK-a
Dvije godine od početka protesta majki u Diyarbakiru: Šetnja protiv terorizma i PKK-a

Povorkom protiv terorizma porodice su nastavile mirni protest ispred sjedišta Narodne demokratske partije (HDP) u turskom Diyarbakiru kojim traže povratak djece koja su vrbovana i odvedena u terorističke kampove PKK-a, javlja Anadolu Agency (AA).

Hacire Akar je 22. augusta 2019. godine počela samostalni protest ispred sjedišta HDP-a kojeg je optužila za kidnapovanje sina i odvođenje u PKK-ove kampove. Dva dana kasnije joj je sin vraćen.

Inspirirane Hacirinim slučajem, desetine porodica se 3. septembra 2019. godine okupilo ispred sjedišta HDP-a u Diyarbakiru i počelo mirne proteste sa zahtjevom da im se djeca vrate kućama.

Protesti su naišli na podršku javnosti iz svih dijelova Turske, a uplakane majke su protestirale svakog dana tokom protekle dvije godine i to u svim vremenskim uvjetima pa čak i tokom pandemije COVID-19.

Majkama, koje protestima traže svoju djecu iz mračnih jazbina terorista PKK-a, podršku je pružio i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kao i ministar unutrašnjih poslova Suleyman Soylu te drugi zvaničnici.

Protesti se inače održavaju na platou ispred sjedišta HDP-a, a demonstranti su danas održali antiterorističku šetnju kojom su osudili terorizam i terorističke aktivnosti PKK-a.

U šetnji su učestvovali i turska ministrica za porodicu i socijalne usluge Derya Yanik, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova Muhterem Ince, guverner Diyarbakira Munir Karaloglu te parlamntarni zastupnici, predstavnici civilnog sektora i brojni građani.

Slične šetnje podrške majkama iz Diyarbakira i šetnje osude terorizma su održane u još nekoliko gradova u Turskoj.

PKK-a je separatistička organizacija koja se nalazi na listi terorističkih grupa u Turskoj, Evropskoj uniji i Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Tokom višedecenijske terorističke kampanje protiv Turske, teroristi PKK-a ubili su najmanje 40.000 ljudi.

Partija HDP tereti se za povezanost s teroristima PKK-a, a više čelnika te partije je optuženo za širenje terorističke propagande i pružanje pomoći teroristima.