E-ticaret trafiği ambalaja yaradı
Pandemi sürecinde e-ticaret trafiğinde yaşanan canlanma, ambalaja olan talebi adeta patlatarak, sektörün yeni yatırımlar yapabileceği bir ortam oluşmasını sağladı. Ambalajın artık insanlığın bir parçası haline geldiğini ifade eden Aspak Ambalaj Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bahattin Karapınar, “Dünyamız teknoloji çağına çok hızlı bir şekilde geçiş yapmış durumda. Ambalaj artık vazgeçilmez unsurlardan biri haline geldi. Her sektörde olduğu gibi ambalajda da Konya’mız iddialı bir konuma gelerek, sektöründe hak ettiği değeri aldı. Ambalaj sektörümüz çok ciddi manada ihracat yaparak ülke ekonomisine katkı sağlamaktadır” dedi.
Ambalajın artık insanlığın bir parçası haline geldiğini ifade eden Karapınar, “Dünyamız teknoloji çağına çok hızlı bir şekilde geçiş yapmış durumda. Üretilen bütün gıda, tekstil gibi ürünler çok hızlı bir şekilde ambalajın içine girmektedir. İnsanlık da bu konuda her geçen gün bilinçlenmektedir. Tüketicilerimiz aldıkları ürünün mutlaka güzel bir ambalajın içinde olmasına, daha temiz, daha güvenli, daha sağlıklı, daha hijyen olmasına dikkat etmektedir. Dolayısıyla ambalaj sektörü bu olguyu iyi değerlendirdi. Ciddi manada dünyada üretilen bütün ürünler artık yavaş yavaş ambalajın içine girmeye başladı. Afrika ve üçüncü dünya ülkeleri biraz daha bunun gerisinde ama her geçen gün bütün dünya buna evet diyecek.” diye konuştu.
‘KONYA AMBALAJ SEKTÖRÜNDE BÜYÜYOR’
Konya’nın birçok sektörde olduğu gibi ambalaj sektöründe de iyi bir konumda olduğunu belirten Karapınar, şöyle konuştu: “Konya’mız özellikle son 15 yılda bütün sanayi sektörlerinde olduğu gibi ambalaj sektöründe de çok ciddi bir büyüme kat etmiştir. Konya’mızda ambalaj adına çok ciddi yatırımlar oldu. Mayıs ayında Konya, 2 buçuk milyar dolarlık ihracat yaptı. Dolayısıyla orta ölçekli sanayide Türkiye’nin en önemli şehirlerinden birisi olan Konya’nın ambalaj sektöründe de büyüme noktasında yerini aldığını görüyoruz. Ambalaj sektörümüz çok ciddi manada ihracat yaparak ülke ekonomisine de katkı sağlamaktadır. Bizim gibi dünyanın en önemli ülkelerine ihracat yapan firmalar sektörde yerini sağlamlaştırdı. Dolayısıyla sektörümüzün önü çok açıktır. Konya’mız ambalaj sektöründe hak ettiği yere gelmiştir”
‘AMBALAJDA DEPOZİTO DÖNEMİ BAŞLIYOR, SIFIR ATIK PROJESİNİ ÖNEMSİYORUZ’
Aspak Ambalaj olarak sıfır atık projesini önemsediklerini dile getiren Karapınar, “Her zaman çevrecilik anlayışıyla hareket ediyoruz. Firmamızın çatılarına kurdurduğumuz güneş enerjisi sistemiyle elektriğimizi kendimiz üretiyoruz. Ambalaj sektöründeki atık ürünler çok uzun yıllar çevreden kaybolmuyor. Bu nedenle Aspak Ambalaj olarak kurulduğumuz yıldan itibaren ambalaj atıklarımızı geri dönüşüme kazandırarak onların tekrar kullanımını sağlıyoruz. Biz de her zaman sıfır atık anlayışı hakimdir. Cumhurbaşkanımızın Eşi Emine Erdoğan’ın başlattığı sıfır atık projesi bütün gelişmiş dünya ülkelerinde uygulandığı gibi ülkemizde de uygulanıyor. Bu hem dünyamız hem de ülkemiz adına çok büyük bir gelişmedir. Sıfır atık projesinden 1 yılda yaklaşık 13-14 milyar dolarlık geri dönüşüm sağladık. Bütün vatandaşlar bu bilince ulaştığı zaman ülkemizin yaklaşık 50 milyar dolar gibi bir kazancı olacak. Bunu dikkate almamız ve çok önemsememiz gerekiyor. Çevre ve Şehircilik Bakanımız Murat Kurum’un bu konuda gösterdiği çaba ile ülkemiz büyük mesafeler kat edecek.” diye aktardı.
‘AMBALAJIN GIDAYA ETKİSİ YÜZDE 5’TİR’
Gıdadaki fiyat artışlarının doğrudan ambalajdan kaynaklanmadığının altını çizen Karapınar, “Ambalaj ürünlerinin tamamı ithalata bağlı, dövize bağlı, petrole bağlıdır. Dünyadaki bütün artışların etkisi birebir Türkiye’de görülüyor ancak ambalaja giren gıdanın toplam maliyetine etkisi yüzde 5 seviyesindedir. Ambalajcılar Derneği Yönetim Kurulu Üyesi olarak elimizde teknik olarak bilgiler ve veriler vardır. Gıdadaki fiyat artışlarını doğrudan ambalaj ürünlerindeki maliyete bağlamak çok yanlıştır. Ülkemizi sevmeyenler, ülkemizin büyümesini istemeyenler özellikle sıfır atık projesinin önüne engel olmak isteyenlerin ortaya attığı bir konudur. Bu konu yeteri kadar araştırıldığı zaman ambalajın gıda üzerindeki toplam maliyetindeki etkisinin yüzde 5 olduğu görülecektir. Temiz ürüne, hijyen ürüne, sağlıklı ürüne ulaşmak için bütün ürünlerin ambalaja girmesi insanın en temel hakkıdır. Bugünkü ambalaj teknolojisi de bunu insanlığa sunacak şekildedir.” şeklinde konuştu.
‘AMBALAJ MALİYETİNDEKİ EN ÖNEMLİ ETKEN PETROLDÜR‘
Ambalajın maliyetini artıran en önemli etkenin petrol olduğuna dikkat çeken Karapınar, “Son zamanlarda ülkemizde müjde üstüne müjde geliyor. Çıkan petrollerimiz var. Bunun sadece evimizdeki kaloriferlerimize yakıt olarak değil ambalaj sektörüne de yansıyacağını düşünüyoruz.” diyerek sözlerini noktaladı.
SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ