EBRD pojačala ulaganja u Turskoj usred pandemije

Evropska banka za obnovu i razvoj finansirala je 2020. godine 33 projekta u Turskoj s dvije milijarde dolara
EBRD pojačala ulaganja u Turskoj usred pandemije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) u četvrtak je saopštila da je povećala finansijsku podršku Turskoj usred borbe protiv pandemije COVID-19, javlja Anadolu Agency (AA).

"Banka je povećala finansiranje u Turskoj na 1,7 milijardi evra (dvije milijarde dolara) u 2020. godini kroz 33 projekta, s milijarde evra u 35 projekata u 2019.", navodi se u saopštenju.

EBRD je u 2020. ostvarila rekordne investicije u vrijednosti od 11 milijardi evra kroz 411 projekata, a Turska je bila vodeći primatelj.

U teškim vremenima EBRD povećava podršku za svoje klijente i privrede u koja ulaže, rekao je Arvid Tuerkner, direktor EBRD-a za Tursku.

"U Turskoj smo osigurali hitno finansiranje za nabavu ključne medicinske opreme i pomogli privatnom sektoru tokom krize kako bismo osigurali da pandemija ne poremeti svakodnevne planove poslovanja, rasta i održivosti", dodao je on.

Rekao je da fokus Europske banke 2021. godine neće biti samo na pružanju podrške firmama kako bi se mogle nositi s krizom, već na pomaganju da postanu održivije.

"Radeći na prevladavanju pandemije, ne bismo smjeli zaboraviti najveći svjetski rizik - klimatske promjene", rekao je.

Više od polovine ulaganja EBRD-a u tursku privredu za 2020. godinu ostvaruju se pomoću lokalnih finansijskih institucija, odnosno Akbank, Aklease, Alternatifbank, Denizbank, Garanti, Isbank, QNB Finansbank i Yapi Kredi.

Banka je proširila zajam od 130 miliona evra turskom ministarstvu zdravlja za kupovinu hitne medicinske opreme za lokalne bolnice, uključujući jedinice za intenzivnu njegu, povećavajući kapacitete zdravstvenog sistema.