Edip Yıldız: Süt fiyatlarının artması için çabamız sürecek

Konya Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği (DSYB) Başkanı Edip Yıldız, çiğ süt alım fiyatının düşük olmasından dolayı üreticilerin sektörden çıktığını ve yakın gelecekte büyük sorunlarla karşılaşılacağını söyledi. Yıldız Konya DSYB olarak üreticilerin yanında olacaklarını ve fiyatların uygun seviyeye gelene kadar mücadelelerinin devam edeceğini belirtti.
Edip Yıldız: Süt fiyatlarının artması için çabamız sürecek

Süt üreticilerin son zamanlarda çiğ süt alım fiyatlarının yükseltilmesi konusunda söylemleri devam ediyor. Konya'da da son bir yılda 2 bin üreticinin sektörden çıktığını belirten Konya DSYB Başkanı Edip Yıldız, fiyatların artırılması gerektiğini belirtti.

“SÜT FİYATLARININ ARTMASI İÇİN ÇABAMIZ SÜRECEK”

Başkan Yıldız, Konya DSYB binasında yaptığı açıklamada, “Son 4 yıldır üreticinin artan maliyetler karşısında hem et hem de süt fiyatlarının üreticinin yüzünü güldürecek seviyede olmadığını söylüyoruz. Özellikle yılbaşından bu yana maliyetlerin artması, yeme zam gelmesi ve serbest piyasa koşullarında her hangi bir müdahale olunmaması birçok üreticimiz zorlanmaya başladı. Son bir yılda Konya’da 2 bin civarında üreticimiz sektörden çıktı ve Konya’da üretilen süt yüzde 37 oranında düştü. Üreticiler zarar ediyor, aile işletmelerinin dayanacak gücü kalmadı. Yaz döneminde özellikle saman ve yonca tedarikini yıllık yapması gerekiyordu. Para kazanamayınca yıllık tedariklerini yapamıyorlar. Bundan sonraki durumda da üreticiler “tamam mı devam mı” diyecekler. Gözlemlerimize göre sektörden çıkışların sürdüğünü görüyoruz” dedi.

“KONYA DSYB OLARAK HER TÜRLÜ SORUMLULUĞA HAZIRIZ”

Konya DSYB olarak çiğ süt alım fiyatını uygun oranda belirlediklerini dile getiren Başkan Yıldız, bu fiyatların da üreticileri mutlu etmediğini söyledi. Gelinen noktada Ulusal Süt Konseyi’nin fiyatın 7,5 TL olarak devam edecek demesinden sonra günlük 800 ton sütü yöneten kurumun üreticimizin lehine bünyesinde bulunan tüm sütler için ihale ortamı oluşturacağını söyleyen Başkan Yıldız, “Konya DSYB olarak biz üreticimize pazarladığımız sütü sanayiciyle birebir oturarak pazarlık yapmayı düşünüyoruz. Yemlerde artışlar devam ediyor. Hükümet yem üreticilerine mısır ve arpa desteği vereceğini vaat etmişti. Artık ekim ayının içerisindeyiz, bunun Kasım ayına kalmadan yapılması gerekiyor. Biz sektördeki sıkıntıları dile getirirken gelecekte yaşanacak sıkıntıları işaret etmiştik. Bir türlü bu anlaşılmak istenmedi ve bu günleri yaşıyoruz. Üretimin devamını sağlayabilmek için Konya DSYB olarak her türlü sorumluluğa hazırız. Konya’nın sütünü en iyi fiyata alarak üreticimizin kışı atlatabilecek şekilde fiyatların oluşması için kararlarımız alacağız” diye konuştu.

•Servet R. Çolak

 Muhabir
Etiketler :