Edirne'nin fethinin 657. yıl dönümü törenle kutlandı

EDİRNE (AA) - Edirne'nin fethinin 657. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.Fetih töreni dolayısıyla, Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye...
Edirne'nin fethinin 657. yıl dönümü törenle kutlandı

EDİRNE (AA) - Edirne'nin fethinin 657. yıl dönümü dolayısıyla tören düzenlendi.

Fetih töreni dolayısıyla, Edirne Valisi Günay Özdemir, Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan, 54. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Salim Afgün, kurum müdürleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve öğrenciler, 25 Kasım Stadyumu önünde bir araya geldi.

Edirne Valiliği ile Şehit Üsteğmen Efkan Yıldırım Ortaokulu'nun mehteran takımları, Osmanlı dönemini temsilen 3 atlının da yer aldığı kortejdekiler, stadyumun önünden Saraçlar Caddesi'ndeki Atatürk Anıtı'na kadar yürüdü.

Törenlere yoğun ilgi gösteren vatandaşlar kortej geçişini cep telefonlarının kameralarıyla kaydetti.

Atatürk Anıtı'na çelenk bırakılmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Öğretmen Yüzbaşı Ömer Yavuz, törendeki konuşmasında, Rumeli'nin en önemli şehirlerinden biri olan Edirne'nin fethedilmesiyle "Şarkın Demir Kilidi"nin ele geçirildiğini söyledi.

Osmanlı'nın Rumeli'ye yaptığı fetih hareketlerinde Edirne'yi askeri bir üs olarak kullandığını belirten Yavuz, "Edirne'in fethi Balkanlar ve Avrupa için bir dönüm noktası olduğu gibi İstanbul'un fethini de kolaylaştırmıştır. İstanbul'un alınması ile ilgili planlar Edirne'de yapılmış, ordular hatırlanmıştır. Osmanlı orduları Fatih Sultan Mehmet Han'ın komutasında Edirne'den çıkarak İstanbul'a yürümüştür." dedi.

Edirne Lisesi öğrencilerinden Zeynep Sıla Biga da törende "Edirne" adlı şirini okudu.

Kaynak: