Ekilmeyen arazileri devlet kiraya verecek

Ekilmeyen araziler artık devlet tarafından kiralanarak üretime kazandırılmaya başlanacak. Bu projenin üretime büyük katkı sağlayarak ürün fiyatlarının daha makul hale geleceğini ifade eden Başkan Kırkgöz, “Ülkemiz için bir metrekare alan bile çok önemli. Bu alanların boş bırakılmaması gerekiyor.” dedi.
Ekilmeyen arazileri devlet kiraya verecek

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında 2 yıl üst üste ekilmeyen araziler, mülkiyet hakkına dokunulmadan devlet tarafından kiralanacak. Bu projeyle, 81 ilde 1.5 milyon hektarlık araziyi tarıma kazandırılmış olacak. Konu hakkında açıklamalarda bulunan Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi kapsamında 2 yıl üst üste ekilmeyen araziler, mülkiyet hakkı engellenmeden devlet tarafından kiralanacak. Konya bölgemizde tarım arazilerine yoğun bir şekilde ekim yapılıyor. Bu projeden Konya bölgesindeki çiftçilerimiz çok fazla etkilenmeyecek. Çünkü Konya’da 2 yıl üst üste tarım arazilerinin boş bırakıldığını çok fazla görmedik.”

ziraat-muhendisleri-odasi-konya-sube-baskani-burak-kirkgoz.jpg

‘BİR METREKARE BİLE ÇOK ÖNEMLİ’

Türkiye için bir metrekare alının bile çok önemli olduğunu vurgulayan Kırkgöz, “Kıraç alanlardaki çiftçilerimiz bir yıl ekim yapıp, diğer yıl nadasa bırakmak zorundalar. Bu aradaki bir yılda topraktaki su seviyesinin artıyor. Eğer bu yapılmazsa ve arka arkaya ürün ekimi yapılırsa, ürünlerde ciddi anlamda verim düşüklüğü yaşanıyor. Dolayısıyla 2 yıl şartı Konya’yı çok fazla etkilemese de diğer bölgelerde olumlu yönde olacak. Arazilerini boş bırakan çiftçilerimizin tarımsal alanlardan ürün elde etmedikleri, kendilerinin şehirlerde yaşamasından ve farklı iş dallarında çalıştıklarından dolayı kaynaklandığını biliyoruz. Bu yüzden bu uygulamaların yapılması gerekiyor. Çünkü bizim için bir metrekare alan bile çok önemli. Ülkemiz için çok önemli. Bu alanların boş bırakılmaması gerekiyor. Tarımın sürdürülebilir olması gerekiyor.” ifadelerine yer verdi.

ekilmeyen-bos-araziler-uretime-kazandiriliyor.jpeg

‘FİYATLAR DAHA MAKUL OLACAK’

Yapılan projenin ekonomiye katkı sağlamasıyla birlikte ürün fiyatlarını da düşüreceğini ifade eden Kırkgöz, “Ülke olarak ekonomimiz bile tarımsal üretime bağlı. Çünkü biz tarım ülkesiyiz. Alanlarımızın ekiliyor olması, o alanlardan ürün kaldırılması, ülkemizde yaşayan vatandaşlarımız için ekonomik değeri çok büyük. Bu alanlarda yetiştirilecek ürünler, iç piyasadaki ürün arzını arttırdığı için fiyatlarda biraz daha makul seviyelerde olmasına neden olacak. Çok yerinde ve doğru bir uygulama. Umarım bu şekilde devam eder.” şeklinde konuştu.

ekilmeyen-bos-araziler-uretime-kazandiriliyor.jpg

‘GENÇLERİMİZİN ÜRETİME KAZANDIRILMASI GEREKİYOR’

Gençlerin tarımsal üretime kazandırılması gerektiğini söyleyen Kırkgöz, “Genç nüfusun şehirlere kaymasını biz Ziraat Mühendisleri olarak doğru bulmuyoruz. Gençlerimizin tarımsal üretime kazandırılması gerekiyor. Bunun bir meslek olarak ülkemiz çapında bilinçlendirilmesi ve çalışmaların yapılması gerekiyor. Ekstra destek ve teşviklerle genç nüfusu kırsaldaki üretim yapılan yerlerde tutulması için bakanlığımızın çalışmaları var. Özellikle Tarım İl Müdürlüğü’nün üniversite okumuş, Ziraat Mühendisliği okumuş meslektaşlarımıza verdikleri çok büyük destekler var. Köylerdeki üretimin artmasına yönelik çalışmalar var.” diye aktardı.

ekilmeyen-bos-araziler-uretime-kazandiriliyor-001.jpg

‘ÜRETİMİ VE REKOLTEYİ ARTTIRIYORLAR’

Genç üreticilerin ürün üretimini ve rekolteyi arttırdığını dile getiren Kırkgöz, “Teşvik için Tarım İl Müdürlüğümüzün vermiş olduğu seralar var. Seralarda yetiştirilen ürünler paketlenerek direk tüketiciye ulaştırılıyor. Ayrıca ihracatta da bir takım ürünler gönderiliyor. Bu tarz desteklemelerle genç nüfusu biraz daha kırsalda tutabiliriz. Bu bizim için de çok önemli. Çünkü yaşlı nüfusun arazide çiftçilik yapması oldukça zor. Malum bu yıl hava sıcaklıkları ciddi anlamda arttı. Araziye çıkmaları zorlaşıyor. Bu sıcaklarda gençlerin yaşlı nüfusa göre etkilenmesi biraz daha zor oluyor. Genç nüfusun arazide kalması ülkemizdeki üretim miktarını, rekoltenin artmasına neden oluyor. Bununla ilgili desteklerin daha fazla artması gerekiyor.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

 Muhabir
Etiketler :