Ekolozi čistili prirodna blaga Blagaja

Predsjednik Udruženja "Novi val" Adnan Đuliman ističe loš odnos lokalnog stanovništa prema prirodnim ljepotama i atrakcijama
Ekolozi čistili prirodna blaga Blagaja

Udruženje "Novi val" organizator je današnje akcije čišćenja na području lokalne zajednice Blagaj. Akcija je održana na lokaciji rekreacijskog centra Bunica, a odazvali su joj se i članovi udruženja STK Blagaj, SPK Blagaj, kao i članovi ekipe Bunica Boating, LAKS, ASPK Neretva te druga udruženja, neformalne grupe i građani koji su prethodno izrazili želju da budu njenim dijelom, javlja Anadolu Agency (AA).

Predstavnici lokalne zajednice predstavili su svoje probleme u zajednici, a oni su odnose na veliki broj malih divljih deponija, nedostatak opće kulture, nepropisno odlaganje i odvoz smeća, mali broj kontejnera, problem na kupalištima te velike količine smeća u rijeci Buni (godišnje između 400 i 500 vreća).

Predsjednik Udruženja "Novi val" Adnan Đuliman ističe loš odnos lokalnog stanovništa prema prirodnim ljepotama i atrakcijama ovog kraja, a akcije poput današnje su, kaže, pokušaj da se podigne svijest stanovništa, kako bi se s praksom bacanja smeća na mjesta koja nisu predviđena za to, uskoro prestalo.

Problem je, ističe, i činjenica da Grad Mostar po pitanju komunale ne funkcionira na pravi način. Turisti koji posjećuju ovaj kraj su savjesni i oni se maksimalno pridržavaju propisa.

"Radi se o osobama iz uređenih država i sistema, koji ne ostavlju smeće za sobom. Sa druge strane, mi se godinama pitamo zbog čega se naši građani ponašaju na ovakav način. Pitanje je i iskreno i da li imamo dovoljno kontejnera i da li se smeće redovno odvozi, ali je bez obzira na to, najbolnije što ako trojica bace smeće na nepropisno mjesto, to tradicionalno za njima čine i svi ostali. Također, godinama slušamo i floskulu kako neko postoji ko je plaćen da sve to odvozi", rekao je Đuliman.

Eko HUB Blagaj, kojim koordinira "Novi val", pokrenut je u sklopu projekta "Misli o prirodi" koji implementira Centar za promociju civilnog društva, a finansijski podržava Vlada Kraljevine Švedske.