El emeği e-ticaretle birleşti, ev hanımlarının kooperatifi ödülle buluştu

Konya'da kazaziyeden iğne oyasına, takıdan taş boyamaya kadar pek çok el emeği ürün için kooperatif kuran ev hanımları, e-ticaretle Türkiye'nin dört bir yanına uzandı. Başarıları, Türkiye Kooperatifler Fuarı'nda ödülle taçlandırılan kadınlar, kısa sürede yurt dışına açılmak için çalışmalarını yoğunlaştırdı.
El emeği e-ticaretle birleşti, ev hanımlarının kooperatifi ödülle buluştu

Ankara Ticaret Odası Congresium'da düzenlenen Türkiye Kooperatifler Fuarı'nda Türkiye'nin dört bir yanından gelen kooperatifler ürünlerini sergilerken, başarılı örnekler ödüllendirildi.

Konya'nın Karatay ilçesinde el emeği ürünlerini pazarlamak için bir araya gelerek kooperatif kuran ve daha sonra internet üzerinden el işlerini pazarlayarak aile ve ülke ekonomisine katkıda bulunan Kimya Hatun Kadın Çevre Kültür ve İşletme Kooperatifi de "e-Ticaret" alanında ödüle layık görüldü.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da katıldığı törende ödülü alan Kooperatifin Yönetim Kurulu Başkanı Hatice Mendi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2011'den bu yana Konya'da faaliyet gösterdiklerini söyledi.

El işi ürünlerini değerlendirerek kazanç sağlamak için kooperatif kurduklarını, daha sonra teknolojinin nimetlerinden yararlandıklarını belirten Mendi, "Kadınlarımız tarafından evlerde üretilen kazaziye, keçe çanta, şapka, keçeli ipek fular, iğne oyası, kolye, el yapımı takılar, miyoki boncuklu takılar, taş boyama, çini, taş boyama dekoratif şişeler, filografi tepsi, tablo, kağıt rölyef tablo gibi el işi ürünlerimizi pazarlayabilmek için bu yola çıktık. Süreç içinde iki sanal mağazamız oldu ve ürünlerimizi e-ticaretle satmaya başladık." dedi.

el-emegi-e-ticaretle-birlesti-2.jpg

- Hedef, yurt dışına açılmak

Her evi bir atölye olarak gördüklerini ve kendilerine ait bir yerlerinin olmadığını ifade eden Mendi, sadece Konya Büyükşehir Belediyesinin tahsis ettiği bir ofislerinin bulunduğunu bildirdi.

Mendi, Türkiye'nin dört bir yanında düzenlenen fuarlara katıldıklarını belirterek şunları kaydetti:

"Türkiye'de bilinen iki sanal mağaza üzerinden ülkemizin dört bir yanından siparişler alıyor ve satış yapıyoruz. Yurt dışına ürünlerimizi ihraç etmek için çalışmalar yürütüyoruz, en kısa sürede ihracata başlayacağız. Hedefimiz, yurt dışındaki fuarlara da katılmak. Özellikle yapmak istediğimiz e-ticaretti, onu başardık. Satışlarımızı yapıyoruz ama yüzde 18 KDV bizi biraz zorluyor. Umarım bu oran biraz düşürülür."

Mendi, "Gelecek dönemde yine internet üzerinden ürünlerimizi dünyanın dört bir yanına göndermek istiyoruz. Kooperatifimiz bünyesinde 45 kadınımız var. Onların ekonomik özgürlüğünü sağlıyoruz ve istihdamlarına katkı veriyoruz." diye konuştu.

Kaynak: