Elektrikli araçlar, akaryakıtlı araçlara göre ne kadar yakıyor? Ciddi fiyat farkı var!

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca adıyla TOGG'un seri üretime geçmesiyle beraber, ülkemizde elektrikli araçlara yönelim giderek artmaya başladı. Dünyanın hızla geçiş yaptığı elektrikli araçlar, motorin ya da benzinli araçlara göre ne kadar yakıt tasarrufu sağlıyor? Bu soru gündeme geldi. Elektrikli araçlar ne kadar yakıyor? sorusunun cevabı haberimizde...
Elektrikli araçlar, akaryakıtlı araçlara göre ne kadar yakıyor? Ciddi fiyat farkı var!

Teknolojinin hızla geliştiği dünyada, elektrikli araçlara yönelim de aynı hızla artış gösteriyor. Dünyada petrol rezervlerinin giderek azalmasıyla oluşan maliyet artışı, elektrikli otomobillerin üretimini ve bu doğrultuda da kullanımını artırdı. Elektrikli araç satışları dünya çapında 2022'de yıllık olarak yüzde 70 artarken, Türkiye'de ise bu artış yüzde 172 olarak gerçekleşti.

Türkiye'nin Otomobili Girişim Grubu veya kısaca adıyla TOGG'un seri üretime geçmesi, ülkemizde elektrikli otomobillere yönelimi de artırmış oldu. Peki elektrikli araçlar, benzin ya da dizel akaryakıt kullanan araçlara göre ne kadar yakıt tasarrufu sağlıyor?

turkiyenin-otomobili-togg.jpg

ÖTV ZAMMI SONRASI BÜYÜK FARK ORTAYA ÇIKTI

Temmuz ayında akaryakıta gelen dev ÖTV zammı sonrası, motorin ve benzin fiyatları 30 TL bandını aşmıştı. Bu artışla araç sahipleri ya da araç almayı düşünenler maliyetleri göz önünde bulundurarak farklı alternatifler aramaya başladı. Elektrikli araçların kilometre başına yaktığı yakıt, akaryakıtlı araçlara göre çok büyük bir farkı ortaya koydu.

benzin.jpg

BENZİN VE MOTORİNİN KİLOMETRESİ 2 LİRAYI GEÇTİ

Güncel akaryakıt fiyatlarına göre yapılan araştırmada, 100 kilometrede ortalama 7 litre benzin tüketen bir aracın yine 100 kilometrede benzin maliyeti 257,60 TL olarak kayıtlara geçti. Benzinli araçların kilometre başına ortalama yaktığı benzin 2 lira 57 kuruş oldu.

100 kilometrede ortalama 6 litre motorin tüketen dizel bir aracın ise 100 kilometrede motorin maliyeti 218,76 TL olarak kayıtlara geçti. Dizel araçların kilometre başına ortalama yaktığı motorin 2 lira 18 kuruş oldu.

motorin.jpg

NEREDEYSE 6'DA 1'İ FİYATINA GELİYOR!

Elektrikli araçların yakıtı, yine güncel elektrik fiyatlarına göre hesaplandığında, akaryakıt kullanan araçların kilometre başı harcadığı yakıta göre neredeyse 6'da 1'i fiyatına denk geldi. 100 kilometrede ortalama 18 kWh elektrik harcayan bu yeni nesil araçların yakıtı, şarj edildiği yere göre de değişkenlik gösteriyor.

elektrikli-arac.jpg

EN HESAPLISI EVDE ŞARJ

Elektrikli araçların şarj seçenekleri arasında; evde şarj, iş yerinde şarj (ticarethane ve sanayi), şarj istasyonunda şarj (hızlı ve yavaş) olmak üzere beş farklı seçenek bulunuyor. Bu seçeneklerden en hesaplısının evde şarj olduğu kayıtlara geçti.

Yapılan araştırmaya göre; evde şarj edilen elektrikli aracın 100 kilometrede tükettiği elektrik 43 TL olurken, kilometre başı yaktığı elektrik 0,43 TL oldu. Ticarethanede şarj edilen elektrikli aracın kilometre başı tükettiği elektrik 0,67 TL, Sanayide ise 0,66 TL olduğu belirlendi.

elektrikli-arac2.jpg

HIZLI ŞARJDA FİYAT DEĞİŞİYOR

Ticari şarj istasyonlarında elektrikli aracınızı şarj ettiğinizde ise tüketilen elektrik miktarının bir tık daha fazla olduğu gözlemlendi. Bu istasyonlarda AC (yavaş şarj) kullandığınızda 1,09 lira olurken, DC (hızlı şarj) kullandığınızda kilometre başına 1 lira 33 kuruş elektrik tükettiği kaydedildi.

*Araştırmada güncel benzin fiyatı olarak 36.80 TL, güncel motorin fiyatı olarak da 36.46 TL baz alınmıştır.

HÜSEYİN KOYUNCUOĞLU / YENİ HABER GAZETESİ

Etiketler :