Elektrikli araçlara TOGG’la ilgi arttı

Elektrikli otomobil satışlarında geçen yıla göre 5 kat artış yaşandı. Elektrikli araçlara olan ilginin artmasında TOGG’un da etkisi olduğunu söyleyen Başkan Acıbadem, “Elektrikli araba dediğimiz zaman insanların ilk aklına gelen TOGG oluyor. Olan talep daha da artar ama insanlar şarj istasyonlarının her yerde olmamasından dolayı bir tedirginlik yaşıyor.” dedi.
Elektrikli araçlara TOGG’la ilgi arttı

Elektrikli araçlara olan ilgi arttı. Geçen yıla göre elektrikli araç satışlarında 5 kat artış yaşandı. Konya Oto Galericiler Odası Başkanı Abdullah Acıbadem, elektrikli araçlara talep olduğunu fakat Konya’daki şarj istasyonlarının yetersiz olduğunu dile getirdi. TOGG’un elektrikli araçlar olan ilgiyi arttırdığını ifade eden Abdullah Acıbadem, “Elektrikli araba dediğimiz zaman insanların ilk aklına gelen TOGG oluyor. Çünkü TOGG tamamen elektrikli bir araç. Yeni teknolojiyle zaten benzin ve dizel araç üreten firmalar, daha çok elektrikli araç üretmeye başladı. TOGG aslında elektrikli araçlara olan ilgiyi de arttırdı. Ama ülkemizde elektrikli aracın tamamen hayatımıza girmesi ve piyasaya oturması 2-3 yıl sürecek gibi görünüyor.” sözlerine yer verdi.

abdullah-acibadem.jpg

‘ŞARJ İSTASYONLARI ARTMALI’

Elektrikli araçlar için şarj istasyonlarının yetersiz sayıda olduğunu belirten Acıbadem, “Elektrikli araçlara şu anda talep var. Olan talep daha da artar ama insanlarda şarj istasyonlarının her yerde olmamasından dolayı bir tedirginlik var. Talep artışının bir sebebi de benzin ve dizel araçların piyasada olmamasıydı. Çünkü Türkiye’ye kısıtlı sayıda araç geliyor. Bir kısım da bu yüzden tercih etti. Tabi mağdur olanlar da var. Şarjını ayarlayamayıp, yolda kalan birçok kişi var. Bu kişiler kurtarıcı yardımıyla araçlarını geri getiriyorlar. Bunun tek sebebi hızlı şarj istasyonlarının her noktada olmaması. Şarj istasyonlarının yayılması tabi ki belirli bir zaman alacak. Özellikle şarj istasyonu açan petrol neredeyse Konya’da 0’a yakın. Ama bazı AVM’lerin parklarına yapılmaya başlandı. Elektrikli araç alanlar, genellikle aldıkları kit ile kendi iş yerleri ve evlerinde şarj işlemini yapıyorlar. Yani Konya’da elektrikli araç şarj istasyonları oldukça yetersiz. Yılsonuna doğru yaygınlaşmasını bekliyoruz.” ifadelerinde bulundu.

elektrikli-arac-2.png

‘ELEKTİRİKLİ ARAÇTA MALİYET YARIYA DÜŞÜYOR’

Elektrikli araçların birçok avantajı olduğunun altını çizen Acıbadem, “Elektrikli aracın birçok avantajı var. Örneğin, kullanım esnasında herhangi bir motor sesi yok. En büyük avantajlarından bir tanesi bu. Çünkü çevre kirliliği ve emisyon içermiyor. Yakıt noktasından baktığımız zaman ise, bir benzinli aracın kilometre bazında yaktığı yakıt ile elektrikli aracın yaktığı elektrik, maliyetin hemen hemen yarısı kadar. Yakıt maliyeti yarıya düşüyor. Zaten insanlara en cazip gelen noktası da bu. Yıl içerisinde 20 bin TOGG aracının piyasaya sürüleceği söylendi. Bu da kademe kademe ilerliyor. Dağıtım ve teslimatlar devam ediyor. Bu sayı yıl içerisine 20 bin olarak yayılacağı için sektöre çok fazla etkisi olmadı. Şu an sektör çok hareketli. Neredeyse günlük olarak fiyatlar değişiyor. TOGG’un ilk etapta 20 bin aracı teslim edilseydi etkisinin daha çok olacağını düşünüyordum. Piyasada daha fazla yer alınca etkisinin olacağı kanaatindeyim.” şeklinde aktardı.

elektrikli-arac-6.png

‘SEÇİM ÖNCESİ SATIŞLARDA YOĞUNLUK VARDI’

Seçim sonrası fiyatların yükseleceğini düşünen vatandaşların araç aldığı bilgilerine yer veren Acıbadem, “Sıfır araç hala çok kısıtlı geliyor. Gelenler de karaborsa olarak satılıyor. İnternet üzerinde paylaşılan fiyatlarla, bayilerde satılan fiyatlar arsında yüzde 20’lik bir fiyat farkı var. Bu yüzde 20’lik fiyat farkı da bayiler faturasız, elden olarak tedarik ediyorlar. Geçen yıl Ticaret Bakanlığımızın açıkladığı 6 ay, 6 bin kilometre şartı gelmişti. Bu kurala şahıslar eklenmediği için şu an kenarda parası olan kişiler bayilere yazılıp araç alıyorlar. Bu araçları da internet ortamına veya galerilere satıyorlar. Bunun önüne geçilmediği sürece, bu rakamlar daha da yukarı gidecek gibi görünüyor. Vatandaşlar seçimle beraber ve seçim sonrası kurun çok yükseleceğiyle ilgili söylentilere yer veriyorlar. Haliyle bugün ki 20 lira olan kur, 25 liraya çıktığı zaman fiyatlar da zamlanıyor. Seçimden sonra kurun yükseleceğini düşünen herkes şu anda yoğun bir şekilde araç alıyor. Seçim sonrasında daha da yükseleceğini düşünüyorlar. Biz de ümit ediyoruz ki düşünülenin tam ters tesiri olur. İnşallah kura müdahale edilip, kur düşürülür ve bunu fırsata çevirmek isteyen, fırsatçılık yapmak isteyenler de amacına ulaşamaz.” sözleriyle konuşmasını sonlandırdı.

elektrikli-arac-7.jpg

Etiketler :