Emekli en düşük maaşı için rakam çıktı! Enflasyon tahmini değişti

Emekli Ocak zammı zammı için artık sayılı günler kaldı. Milyonlarca emekli TÜİK tarafından açıklanacak enflasyon oranları sonrasında maaşlarına alacakları zam oranını öğrenecek. Merkez Bankası Kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçlandı. Yıl sonu enflasyon beklentisi ise değişti. Güncel rakamlar ışığında hesaplamalar devam ediyor. "Kim ne kadar emekli maaşı alacak?" sorusunun yanıtı sorgulanan konular arasında yer alıyor. İşte en düşük emekli maaşı için detaylar...
Emekli en düşük maaşı için rakam çıktı! Enflasyon tahmini değişti

Emekli ve memur maaş zammında önemli ipuçları sunan Merkez Bankası, yeni enflasyon beklentisine yönelik açıklamalarda bulundu. Buna göre, 2023 yıl sonu enflasyon tahmini yüzde 67,23 olarak belirlendi. Tahminler ışığında Ocak ayında emekli maaş zam oranını yüzde 50'yi aşacağı bekleniyor. Peki, kim ne kadar emekli maaşı alacak?

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMA: EMEKLİLERİ ENFLASYONA EZDİRMEYECEĞİZ!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) Liderler Zirvesi'ne katılımı ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Konuşmasında memur ve emekli zammına da değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullandı:

"Asgari ücrete Cumhuriyet tarihinde yapılmamış oranda zam yaptık. Emeklilerimizin maaşlarını artırdık ve onları daha da rahatlatacak çözümleri geliştirdik ve çok yakında uygulayacağız. Biliyorsunuz, emeklilerimizi kısa vadede rahatlatacak 5 bin liralık ikramiye ödemelerini de bu ay içerisinde yapmayı planladık.

Aldığımız tedbirlerle, yapacağımız ödemelerle emekli ve çalışanlarımızın yanında durduk, bundan sonra da durmaya devam edeceğiz. Asgari ücret konusunun kendi takvimi var, biliyorsunuz. İşçilerimizi ara zamla rahatlatmıştık, şimdi de işçi ve işveren kesimini bir araya getirip en makul çözümü bulacağımıza inanıyorum."

BAKAN IŞIKHAN'DAN EMEKLİ DÜZENLEMESİ İÇİN AÇIKLAMA!

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, emekli maaşları hakkında açıklamalarda bulundu:

"Hafta başında Sayın Cumhurbaşkanımızın da duyurduğu üzere 12,2 milyon emeklimizi kapsayan 5 bin liralık ödememizin kararını açıkladık. İnşallah yılbaşı itibarıyla da maaşlarda yapılacak iyileştirmelere dair yeniden bir durum değerlendirmesi yaparak gereken adımları atacağız. Ben buradan bir kez daha hayırlı olsun diyorum" diye konuştu.

5000 TL EMEKLİ İKRAMİYESİ HESAPLARA YATT!

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz ay çalışmayan emeklilere tek sefere mahsus olmak üzere 5 bin TL ödeme yapılacağının müjdesini vermişti.

2024 yıl başına kadar emeklileri rahatlatan 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi gerçekleşti. SGK, Kasım ayının 15'inden önce 12,2 milyon çalışmayan emekliye 60 milyar TL'nin üzerinde ödeme yaptı.

Düzenlemeden dul ve yetimler de hisseleri oranında faydalandı.

Emekliler için bundan sonraki adımlar kök maaş zammı ve en düşük emekli maaşı düzenlemesi olacak.

ÇİFTÇİYE 5000 TL EMEKLİ İKRAMİYESİ GÜNDEMDE!

Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı çiftçiler çalışan emekli sayıldığı için kapsam dışında kaldı ve 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi alamadı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 5000 TL emekli ikramiyesi ödemesi alamayan çiftçiler için devreye girdi. Erdoğan'ın problemi çözmek için Bakan Mehmet Şimşek ve Bakan Vedat Işıkhan ile konuşacağı bildirildi.

4 AYLIK ENFLASYON ORANI KESİNLEŞTİ

Türkiye İstatikstik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan rakamlara göre Temmuz'da enflasyon yüzde 9,62, Ağustos'ta yüzde 9,09, Eylül'de yüzde 4,75, Ekim ayında ise yüzde 3,43 oldu.

Ekim ayı enflasyon rakamları sonrası refah payı hariç 4 aylık emekli ve memur zam oranı netleşti.

Hesaplamalara göre; 4 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 29,41, enflasyon farkı dahil 4 aylık memur zammı ise yüzde 40,39 oldu.

OCAK ZAMMI İÇİN SON 2 VERİ!

Refah payı hariç nihai zam oranı için 2 veri kaldı. TÜİK, Kasım ayı enflasyon rakamlarını 4 Aralık Pazartesi günü, Aralık ayı enflasyon rakamlarını ise 3 Ocak Çarşamba günü açıklayacak.

Böylece 6 aylık enflasyon oranı ve maaş zamları Ocak ayı başında kesinleşecek.

YILSONU ENFLASYON BEKLENTİSİ BELLİ OLDU!

Merkez Bankası Kasım ayı Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları açıklandı. Buna göre 2023 yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 67,23 oldu.

Yeni enflasyon beklentisine göre yıl sonu Tüketici Fiyat Endeksi'nin 1887,10 seviyesine yükselmesi bekleniyor.

2024 OCAK EMEKLİ ZAMMI TABLOSU

Yüzde 67,23'lük yeni enflasyon tahminine göre emekli zam tablosu şekillendi:

6 aylık enflasyon oranı yüzde 39,62

Refah payı hariç 6 aylık SSK ve Bağ-Kur emekli zammı yüzde 39,62

EN DÜŞÜK EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

6 aylık enflasyon oranı ve memur zammı referans alındığında Ocak 2024'te en düşük emekli maaşının 10 Bin 500 TL ile 11 Bin 500 TL arasında bir düzeyde belirlenmesi bekleniyor.

Net tutar ise Ocak başında belli olacak.

Kaynak:YENİ ŞAFAK

Etiketler :