Emekli nefes alacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL’ye çıkarılmasına yönelik açıklamasının ardından gözler 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere çevrildi. Kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunulurken, düzenlemeden EYT’lilerin de yararlanacağı öğrenildi. Düzenlemeden bir bayram müjdesi daha çıktı. Buna göre, emeklilerin bayram ikramiyesi de 2 bin TL’ye yükseltildi.
Emekli nefes alacak

11 MİLYON VATANDAŞ BU HABERİ BEKLİYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın en düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL’ye çıkarılmasına yönelik açıklamasının ardından gözler 7 bin 500 liranın üzerinde maaş alan emeklilere çevrildi. Kanun teklifi, TBMM Başkanlığına sunulurken, düzenlemeden EYT’lilerin de yararlanacağı öğrenildi. Düzenlemeden bir bayram müjdesi daha çıktı.

En düşük emekli maaşı 5 bin 500 TL’den 7 bin 500 TL’ye çıkarıldı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı artış, milyonlarca emekliye bayram öncesinde müjde oldu. En düşük emekli maaşının 7 bin 500 TL'ye çıkaran düzenlemenin de içinde bulunduğu torba yasa teklifi TBMM'ye sunuldu. AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM'de yaptığı açıklamada torba yasa teklifinin toplam 16 maddeden oluştuğunu söyledi. Elitaş, “Vereceğimiz teklif, toplam 16 maddeden oluşuyor. Önümüzdeki haftanın sonunda bu konuyu bitiririz diye düşünüyorum” dedi.

emekli-maasi-1.png

EYT’LİLER YARARLANABİLECEK Mİ?

En düşük emekli maaş 7 bin 500 lira olarak açıklanmasının ardına bu durum EYT’lileri de kapsayıp kapsamaması merak konusu olmuştu. SGK yetkililerinden alınan bilgilere göre ise, emekli maaşına gelen zam, EYT’lilere de gelecek. EYT’liler bu konudan kapsam dışında kalmayacak. SGK’dan aylık alan kişiler 7 bin 500 liradan aşağı aylık almayacaklar. Düzenlemenin önümüzdeki hafta içerisine mecliste görüşülüp karara bağlanması düşünülüyor. Bu kararın artık haftaya kesin olarak yasaya alınması ön görülüyor.

emekli-maasi-2.jpg

MEVCUT MAAŞI 7 BİN 500 OLAN KİŞİLERİ ETKİLEYECEK Mİ?

Emekli maaşına yapılan düzenlemeden sonra mevcuttaki maaşı 7 bin 500 lira olan kişilerin de bu haktan yararlanıp yararlanmayacağı merak edilmişti. Alınan bilgilere göre ise maaşı 7 bin 500 liranın üzerinde olanlar kişiler için henüz bir zam ön görülmedi. Yapılan 2 bin lira zamdan bu kişiler şu anda yararlanamayacak. Örneğin 7 bin 800 lira alan kişinin maaş miktarı aynı seviyede kalacak. Ama maaşı 7 bin 200 lira olan bir kişinin aldığı maaş artık 7 bin 500 liraya yükseltilecek. 7 bin 500 liranın altında alınan bir maaş kalmayacak.

emekli-maasi-3.jpg

'YAKLAŞIK 11 MİLYON KİŞİ YARARLANACAK'

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ''Bağkur'dan Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan, SSK'dan en düşük emekli aylığı 5 bin 500 alanlar sayın Cumhurbaşkanımızın 2 gün önce verdiği müjde çerçevesinde 7 bin 500 liraya çıkacak. En çok bundan faydalanacak olanlar SSK'lılar, Bağkur'lular olacaklar. Bu sene emekli olacağını planladığımız 2 milyon 250 bin EYT kapsamında gelen vatandaşlarımız da 5 bin 500 lira emekli maaşı alacaklar vardı. Onların da rakamı 7 bin 500 liraya çıkmış olacak. 11 milyona yakın bir vatandaş bundan faydalanacağını tahmin ediyoruz. 6 milyon kısım sanırım 2 bin liraya yakın bir artıştan faydalanacak. 7 bin 500 liranın altında kim varsa 7 bin lira alanda 7 bin 500 liraya 5 bin 500 alanda 7 bin 500 liraya çıkmış olacak'' dedi. Elitaş 7 bin 500 TL üzere maaş alan emeklilere yeni zam yapılmayacağını söyledi.

emekli-maasi-4.jpg

ŞEREF AYLIĞI

Torba yasada yer alan diğer düzenlemelere de değinen Elitaş ''Muharip gazilerle ilgili aralarında aylık farklılıklar vardı. Milli mücadeleye iştirak eden bu sebeple kendilerine istiklal madalyası verilmiş olanlar ile Kore savaşına katılmış, Kıbrıs Barış Harekatı'na fiilen katılmış Türk vatandaşların vefatları nedeniyle dul ve yetimlere bağlanan maaş vardı. Asgari ücret tutarında aylık ödeme haline getirmiş oluyoruz. Şehit olan vatandaşlarımızın çocuklarına, eşlerine şeref aylığı diye ifade ettiğimiz aylığı gerçekleştirmiş olacağız'' dedi.

emekli-maasi-5.jpg

GEÇİCİ İŞÇİLER 11 AY 29 GÜN ÇALIŞTIRILACAK

Geçici işçilere de değinen Elitaş şunları kaydetti: ''Bunlardan 6 ay az süre ile çalışanlar vardı. Mevsimlik işçiler vardı. Dedik ki 6 aydan fazla çalıştırılanlar, 5 ay daha ilgili kurum ve kuruluşta 6 ayın üzerinde 5 ay daha çalışılabilir demiştik. Yeni düzenleme ile bunun 11 ay 29 gün çalıştırılacak ilgili kurum ve kuruluşun ihtiyacı varsa, ilgili Bakanlığın izni ile çalıştırılma imkanı elde etmiş olacaklar. Geçici işçilerin çalıştıkları kurumda kadrolu işçi haline dönebilmesi için onlara bir imtiyaz getiriyoruz. Geçici işçi çalıştıran kurum ve kuruluşlarda boşluk olduğu halde kurum ilan edecek, kıdem sırasına göre kendisinde hala çalışmakta olan geçici işçilere öncelik vermekle birlikte kadrolu işçi haline döndürmüş olacak.''

manset.webp

BAYRAM İKRAMİYESİNE ZAM UYGULANACAK MI?

AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, emekli bayram ikramiyesinin 2 bin TL'ye çıkarıldığını duyurdu. Elitaş, açıklamasında şu ifadeleri kullandı: "EYT’lilerden yıl sonuna kadar 2 milyon 250 bin kişi emekli olduğunu düşünürsek .5 milyon daha gelirse 15 milyon kişi 2 bin liralık bayram ikramiyelerinden faydalanmış olacaklar. Kamuoyunda soru işaretleri var. Kanun teklifi TBMM’de yasalaşıp Resmi Gazete’de yayımlandığı tarihten itibaren Türkiye’de 7500 liranın altında maaş olmayacak."

TEMMUZDA YENİDEN ZAM YAPILACAK

Normalde emekli maaşları, memur maaş zam oranlarıyla birlikte bir artış yaşardı. Fakat 2023 yılı için henüz memur zamları yapılmadan, emekli maaşları yüzde 30 oranında bir zam gördü. Temmuz ayında memurlara yapılacak olan zamlarla birlikte emekli aylıkları tekrar bir zam görecek. Yıl içerisinde emekli maaşlarında ikinci bir zam yaşanacak. En düşük emekli maaşına gelen zam sonrasında, emekli maaşı ödeme tarihleri sorgulanmaya başladı. Emekli olan vatandaşlar SGK tarafından verilen tahsis numarasına göre maaş günlerini öğrenebilecek.

 Muhabir
Etiketler :