“Endonezya kilit ülke”

Konya iş dünyasının Endonezya pazarı hakkında bilgilendirilmesi amacıyla Konya Ticaret Odası’nda ‘Endonezya Pazarında Fırsatlar’ başlıklı panel düzenlendi.
“Endonezya kilit ülke”

Konya iş dünyasının Endonezya pazarı hakkında bilgilendirilmesi amacıyla Konya Ticaret Odası’nda ‘Endonezya Pazarında Fırsatlar’ başlıklı panel düzenlendi. Panelde konuşan Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Okan Öztürk, Asya pazarına girmede Endonezya’nın kilit ülke olduğunu vurguladı.

Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) öncülüğünde Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası işbirliğiyle Konya iş dünyasının Endonezya pazarı hakkında bilgilendirilmesi amacıyla ‘Endonezya Pazarında Fırsatlar’ başlıklı panel Konya Ticaret Odası’nda düzenlendi. Panele; Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Okan Öztürk, Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı İrem Ekmekçi Konuk, Doriva Çikolata İhracat Müdürü Muhammed Nurullah Uzun ve ASELKON Hidrolik Yönetim Kurulu Başkanı Hayrullah Şahin konuşmacı olarak katıldı. Panelin açılış konuşmasını yapan MEVKA Genel Sekreter Vekili Savaş Ülger, “Bölgemizin dış ticaret ortamının iyileştirilmesi ve bölgede yer alan işletmelerin ulusal ve küresel düzeyde daha rekabetçi hale getirilmesi amacıyla Rusya, Latin Amerika, Tayvan gibi ülkelerdeki pazar fırsatlarını değerlendirmiştik. Bugünde Endonezya’daki Pazar fırsatları hakkında, alanında uzman olan panelistlerimiz tarafından konular ayrıntılı bir şekilde işlenecektir. Konya’nın toplam ihracatı 2017 yılı sonu itibariyle 1.55 milyar dolar iken Endonezya’ya olan ihracatımız 4.75 milyon dolardı. Bu rakamla Endonezya, toplam ihracatımızın yüzde 0,3 oluşturmakta ve ihracatımızda 64. sırada yer almaktadır” diye konuştu.

savas-ulger.jpg

İHRACATTA DESTEK DEVLETTEN

Ticaret Bakanlığı bünyesinde yürütülen mal ihracatına yönelik devletimizin yardımlarından bahseden Ticaret Bakanlığı İhracatı Geliştirme Uzmanı İrem Ekmekçi Konuk, “İhracata Hazırlık Aşaması, Pazarlama Destekleri ve Yüksek Katma Değer Üretimlerine Destekler olarak ihracat desteklerini sınıflandırıyoruz” şeklinde konuştu. URGE Desteği, Pazara Giriş Desteği, Pazar Araştırması Desteği, Fuarlara Katılım, Yurtdışı Marka Desteği, Tasarım ve Marka Desteklerinden kısaca bahseden Konuk, destek paketleri kapsamında firmaların hangi alanda nasıl bir destek alabileceğini anlattı.

irem-ekmekci-konuk.jpg

“ORGANİZE SANAYİLERİ ÖZEL SEKTÖRE AÇMIŞ”

Asya pazarına girmede Endonezya’nın kilit ülke olduğunu vurgulayan Ticaret Bakanlığı İthalat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Okan Öztürk, “Endonezya, ciddi bir doğal kayak sunuyor. Özellikle kauçukta ciddi bir zenginliği var. Oradaki doğal kaynakları işleyerek mamul haline getiren firmalarımız var. Endonezya’daki adalarda enerji sağlayan Türk firmalarıdır. Ülkenin bu eksiliğini fırsata çevirmiş durumdalar. Ayrıca kamu, organize sanayilerini özel sektöre açmış durumda. Tamamen özel sektör işletiyor. İçerisinde her türlü altyapı var. Size oradan yatırım için arsa ya da fabrika satabiliyor. Tüm bunları fırsata çevirmek söz konusu” şeklinde konuştu.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ

okan-ozturk.jpg

img_4853.jpg​​​​​​​