"Endonezya’da şeffaf bir seçim yapılmalı"

Endonezya Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Husnul Mariyah:- "Seçimlerde siyasi güç kötüye kullanılmamalı ve şeffaf bir ortamda seçim yapılmalı. Seçim, halkın birlik ve uyumunu bozmayacak şekilde olmalı"- "Widodo, 4 yıllık iktidarı
"Endonezya’da şeffaf bir seçim yapılmalı"

CAKARTA (AA) - MAHMUT ATANUR - Endonezya Üniversitesi Sosyal ve Siyasal Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Görevlisi Dr. Husnul Mariyah, Endonezya’da 17 Nisan’daki başkanlık ve milletvekili seçimlerinin özgür ve adil bir ortamda yapılması gerektiğini belirtti.

Uzmanlar, Endonezya'da 190 milyondan fazla seçmenin sandık başına gideceği 17 Nisan’daki genel seçimlere ilişkin AA muhabirine değerlendirmede bulundu.

Endonezya Üniversitesi (UI) Siyaset Bilimi Bölümünde görevli Dr. Husnul Mariyah, seçimlerde halkın birlik ve uyumunu bozmayacak şekilde olması gerektiğini belirterek, "Seçimlerde siyasi güç kötüye kullanılmamalı ve şeffaf bir ortamda seçim yapılmalı." dedi.

Bu seçimin daha önceki seçimlerden farklı olarak ilk kez milletvekili ve devlet başkanlığı seçiminin aynı günde yapılacağını söyleyen Mariyah, ''Yaklaşık 190 milyon kişi seçime katılacak. Ancak, bu seçimde halkımız daha çok başkanlık seçimine odaklanmış durumda. Parti ve milletvekili seçimi arka planda kalmış gözüküyor.'' diye konuştu.

Başkanlık ve milletvekili seçiminin aynı günde yapılmasını doğru bulmadığını aktaran Mariyah, "Çünkü, seçim sonrası başkanlık devri ekim ayında olacak. Örneğin seçimde mevcut Devlet Başkanı Joko Widodo’nun rakibi Prabowo Subianto’nun kazanması durumunda hükümet 6 ay daha görevde olacak. Bürokrasiden maddi kaynaklara birçok alanda yapılacak tartışmalı girişimler siyasi kargaşaya neden olabilir." ifadelerini kullandı.

Subianto'nun parti lideri olduğunu ve bu durumun göz ardı edilmemesi gerektiğini söyleyen Mariyah, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Widodo herhangi bir partinin lider değil ama Subianto bir parti lideri ve seçimde parti lideri olmasının bir etki gücü olacaktır. Subianto’nun seçimdeki avantajı bir partiye sahip olmasıdır. Widodo sadece partilerin desteği ile duruyor. Widodo, siyasi olarak gerçek gücü elinde bulunduran bir kişi değil. Endonezya’da siyasi partinin gücünden bahsedecek olursa durum bu. Ayrıca Widodo, 4 yıllık iktidarı boyunca altyapıdan ekonomiye birçok atılım yaptığını iddia ediyor, ama bunlar daha önce planlanmış olan şeyler. Bunları sahiplenerek öne sürmek doğru değil. Widodo’nun icraatlarına ilişkin açıkladığı veriler de gerçeği yansıtmıyor."

Endonezya’da partilerin yeterli bir gelişim kaydedemesini de eleştiren Mariyah, bunda en büyük etkenin yüzde 4 seçim barajı olduğunu belirterek kalabalık nüfusa sahip Endonezya'da yeni bir parti olarak meclise girmenin kolay olmadığının altını çizdi.

-"Elit bir yaşamdan gelen Subianto, köy yaşantısında gelen Widodo'ya karşı"

Endonezya Bilimler Enstitüsü (LIPI) Politika Araştırma Merkezi uzmanı Prof. Dr. Syamsuddin Haris de "2014 seçimindeki bazı vaatlerini yerine getiremese de altyapı ve bölgesel kalkınma alanlarındaki başarılarıyla Widodo’nun yeniden başkan seçileceğine inanıyorum." dedi.

Solo Belediye Başkanlığı ve Cakarta Valiliğinden gelen Widodo’nun başkanlık deneyimiyle idari noktada tecrübesini artırdığını savunan Haris, Subianto’nun hiçbir idari yönetim tecrübesi olmadığını kaydetti.

Elit bir aile yaşamından gelen Subianto’ya karşın köy yaşantısında gelen Widodo'ya halkın adamı yakıştırması yapıldığını anlatan Haris, eksikleri olsa da yaptığı icraatlar ile Widodo’nun halkın çoğunluğunun desteğini alacağını düşündüğünü aktardı.

Seçimin, 2014 seçiminde yarışan iki eski rakibin yeniden karşılaşması olduğunu anımsatan eski Yüksek Seçim Kurulu (KPU) uzmanı Didik Supriyanto da Widodo ve Subianto’yu daha çok ekonomik odaklı vaatlere ağırlık vererek, siyaset ve demokrasiyi arkada bırakmakla eleştirdi.

Widodo'nun halen iyi bir siyasetçi durumuna gelemediğini ileri süren Supriyanto, eski general Subianto’nun da sert biri olarak tanındığını ve şu ana kadar da iyi bir vizyon ortaya koyamadığını belirtti.

Ancak Widodo'nun küçük adımlarla da olsa bir ilerlemeler kaydettiğini ve daha çok hoşgörülü bir yapıya sahip olduğunu ifade eden Supriyanto, "Ülkede istihdam sorunu var. Sağlık sisteminde eksiklikler var. Halkın refah durumu yeterli seviyede değil. Widodo, bazı sözlerini yerine getirememiş olsa da yerine getirmeye çalışıyor. Widodo, ipi göğüsleyecek gibi görünüyor." yorumunda bulundu.

-Adayların vaatleri

Seçim kampanyalarında ekonomide dışa bağımlılığın arttığını ve ülke üretiminde sorunlar yaşandığını vurgulayan Subianto, ülkeyi su, gıda ve enerji gibi temel insani ihtiyaçlarda kendi ayakları üstünde durabilen kendine yeten bir ülke konumuna getirme sözü veriyor.

Tarımsal üretiminin artırılması, gıda güvenliği, çevre ve doğal kaynakların doğru bir şekilde kullanılmasıyla kırsal bölgedeki halkın en temel ihtiyaçlarını daha ucuz elde etmesini sağlayacaklarını belirten Subianto, çiftçi ve balıkçıların gelirlerini artıracağını ve elektriği ucuzlatılacağı vaadinde bulunuyor.

Mevcut iktidarı boyunca altyapı, sosyal hizmetler, sağlık ve eğitim gibi alanlarda atılımlar yaptıklarını belirten Widodo ise mevcut çalışmalarının üzerine katarak tüm enerjisini ve yetkisini ülkenin kalkınması için harcayacağını dile getiriyor.

Ekonomi konusunda hükümeti eleştiren Subianto’nun makroekonomi konularında yetersiz olduğunu söyleyen Widodo, yalanlar üretmediklerini, icraat ve çalışmalarına ilişkin açıklamalarının gerçekler ve veriler üzerinden olduğunu savunuyor.

- Anket sonuçları Widodo'nun lehine

Ocak ve Mart ayı arasında ülkede faaliyet gösteren Indikatör, Cyrus, Indobarom ve Charta gibi birçok araştırma şirketinin yaptığı anket sonuçlarına göre, Widodo, yüzde 50 - 55 bandında gözüküyor.

Subinato'nun ekibi ise kendilerinin önde olduğunu belirtiyor.

Merkez parlamento ve eyaletlerin yanı sıra ilçeleri de içeren bölgesel milletvekili seçimi için 190 milyondan fazla seçmenin 17 Nisan Çarşamba günü sandık başına gideceği seçimde, devlet başkanlığı için sadece Widodo ve Subianto yarışacak.

Widodo ve Subianto, 2014 seçimlerinde de karşı karşıya gelmiş ve seçimin galibi yüzde 53,15'lik oy oranıyla Widodo olmuştu.



Kaynak: