Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Tonbul:

"Şimdi gelinen noktada 4C'li çalışanlar 4B statüsüne geçirilecekler, bize gelen bilgiler bu doğrultuda"
Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Tonbul:

ELAZIĞ (AA) - Enerji Bir-Sen Genel Başkanı Hacı Bayram Tonbul, "Şimdi gelinen noktada 4C'li çalışanlar 4B statüsüne geçirilecekler, bize gelen bilgiler bu doğrultuda." dedi.

Tonbul, Memur-Sen İl Temsilcisi İbrahim Bahşi'yi ziyaretinde yaptığı konuşmada, çalışma hayatıyla ilgili gündemdeki konuların, taşeronların kadroya alınması ve 4C'li çalışanların 4B'li statüye geçirilmesi olduğunu belirtti.

Kamuda memurların işiyle aynı işi yapan taşeron çalışanların kadroya alınması ile ilgili 2015'te yapılan toplu sözleşmede bir mutabakatları olduğunu ifade eden Tonbul, şöyle devam etti:

"Bu arkadaşlar kamuda hizmet görüyorlar, bunlar mutlaka kadroya alınmalı. Fakat bu kadronun memur kadrosu olmaması noktasında ısrarımızı sürdürdük. İlk çalışmalarda bunları bizim 4E diye tarif ettiğimiz kamuda özel statülü sözleşmeli personel haline getirilmesi çalışması vardı. Maliye Bakanlığı bu yönden de çalıştı ve bunların sendika olarak da memur sendikalarına üye olmaları konusunda ısrarları vardı. Fakat bizim Memur-Sen olarak talebimiz emek yoğun çalışan arkadaşlarımızın işçi statüsünde kalmasıydı."

Tonbul, memur işi yapan taşeronların memur kadrolarına alınması noktasında KPSS sınavına hazırlanan adaylara haksızlık olmaması için bunların da sınavla memur kadrolarına alınması gerektiğini dile getirdi.

- Taşeronlar konusunda sona gelindi

İlgili bakanlıklar nezdinde taşeronla ilgili konunun çözümü noktasındaki çalışmalarda sona gelindiğini anımsatan Tonbul, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kanun veya kanun hükmünde kararnameyle hazırlıklarını yapmışlar. Siyasi irade hangisine karar verirse o yönde sonuçlanacak. Yalnız bir de KİT'lerde çalışan taşeronlar var. Bu KİT'lerde çalışan taşeronlar şu anda kapsamın dışında tutuldu. Memur-Sen olarak burada da bir haksızlık olduğunu düşünüyoruz. Diyoruz ki burada hiçbir ayrım yapılmadan KİT veya kamu genel bütçeden pay alan kurumlar ayrımı yapmadan bu arkadaşların da kadrolarının verilmesi lazım ama bunların da işçi statüsünde verilmesi lazım."

PTT ve İller Bankasında da özel statülü çalışanlar olduğunu aktaran Tonbul, bunların da kadroya alınması için bir çözüm yolu bulunması gerektiğini kaydetti.

Toplu sözleşme dönemlerinde yapılan görüşmeler neticesinde bu çalışanların özlük hakları noktasında ciddi iyileştirmeler yapıldığını vurgulayan Tonbul, diğer bir konunun ise 4C'liler olduğunu söyledi.

4C'lilerin özelleştirme sonucunda kurumlarında işçi olarak çalışırken diğer kurumlara 4C geçici personel statüsüne geçtiklerini açıklayan Tonbul, bu çalışanların durumu ile ilgili de bir gelişme beklediklerini söyledi.

Tonbul, şöyle konuştu:

"Şimdi gelinen noktada 4C'li çalışanlar 4B statüsüne geçirilecekler, bize gelen bilgiler bu doğrultuda. Lise ve üzerindeki arkadaşlarımız büro personeli, onun altındaki arkadaşlar da destek personeli olarak değerlendirilecek. Önümüzdeki toplu sözleşme dönemlerinde de bu büro personeli arkadaşlara yeni bir statü getirerek bunların pozisyonlarınında nasılki unvan değişikliği veya görevde yükselme sınavı yapılıyorsa burada bir illiyet bağı kurularak bir sınav sisteminin getirilmesi için elimizden geleni yapacağız. Şu anda gelinen nokta artık 4B'li sözleşmeli personel statüsüne geçmiş olacaklar ve sorumlu bir memur olacaklar. 657'ye tabi tüm memurların haklarından da aynı şekilde faydalanmış olacaklar."

Kaynak: