Enerji yatırımı kazandıracak

Türkiye’nin yerli ve milli otomobili TOGG, 2023 yılının mart ayında piyasaya giriyor. TOGG başta olmak üzere, elektrikli araçların yaygınlaşmasıyla birlikte enerji talebinde bir artış yaşanacağına vurgu yapan Arif Yeşildaş, şehirlerin enerji altyapısının yeni süreçle doğru orantılı olarak düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Enerji yatırımı kazandıracak

Elektrikli otomobil üretimiyle enerji tedarikinde bir sıkıntı yaşanmayacağını ön gören Konya Elektrikçiler Odası Başkanı Arif Yeşildaş, ”Ülkemizde 2030 yılına kadar 1 milyon elektrikli araç üretileceği, 250 bin istasyon kurulacak olmasıyla birlikte, elektrikli otomobillerin kendi enerjisini kendisi üretebilecek ARGE çalışmalarının da göz önünde bulundurarak, enerji tedarikinde bir sıkıntının oluşacağını düşünmüyorum. Şarj istasyonlarının gereken süre içerisinde kurulumlarının tamamlanacağını öngörüyor, herhangi bir şekilde karamsarlığa kapılmanın yersiz olduğunu düşünüyorum” dedi.

120947.jpg

‘ENERJİDE DIŞA BAĞIMLILIK AZALACAK’

Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığı azaltacak çalışmalar yaptığına dikkat çeken Arif Yeşildaş, “Türkiye'nin ilk otomobili olarak 29 Ekim 2022'de üretilmeye başlanan tam elektrikli yerli otomobili TOGG’un heyecanını ve gururunu hep birlikte milletçe yaşıyoruz. Günümüzde teknoloji hızla ilerlerken ortaya çıkan yeni ve geliştirilmiş teknolojik ürünlerin sosyal yaşantımıza dahil olmasıyla dünya genelinde enerji üretiminde meydana gelen daralmalar neticesinde enerjiye ulaşım maliyetleri sürekli artmaktadır. Ülkemiz de enerjinin dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik son yıllarda yapılan barajlar, güneş, rüzgar gibi önemli yatırımlarla, yenilenebilir enerji sistemleriyle enerji ithalatı azaltılmaya çalışılmakta, enerji üretimi konusunda gerek hükümet gerekse özel kurum ve kuruluşların yatırımları ciddi oranda yapılmaktadır. Bu bağlamda ülkemiz için büyük önem ve prestij yatırımı olan yerli elektrikli otomobil TOGG’unda enerji açığına sebep olacağını düşünmenin yersiz olduğunu düşünüyorum” ifadelerine yer verdi.

b54843e8-1c12-4405-b1e2-7507ed35c709.jpg

‘HER ARAÇ MODELİNE UYUMLU İSTASYONLAR İNŞA EDİLMELİ’

Yeşildaş, her araç modeline uyumlu şarj istasyonu inşa edilmesi gerektiğinin altını çizerek şöyle konuştu: “Dünya genelinde de elektrikli araçların yaygınlaşması ve yanmalı motorlu araçların yerini alması ile bu devasa enerji, her bir aracın içerisinde tüketilen yanma enerjisi yerine, üretim, iletim ve dağıtım gibi süreçleri içeren elektrik enerjisinden karşılanacaktır. Bu nedenle elektrikli araçların enerji ihtiyaçlarını karşılamak için şarj istasyon sistemleri bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmaktadır. Bu noktada şarj istasyon sistemleri elektrik enerjisinin dağıtım alt yapısı, enerji kalitesi kontrolü, araçların hızlı veya normal hızlarda yüksek güvenlikte şarj edilmesi süreçleri ortaya çıkmaktadır. Elektrikli araç teknolojisinin yaygınlaşması için en büyük etkenlerden birisi şarj sistemi alt yapısı, içerisindeki her bir bileşenin birbiriyle uyumlu, güvenli ve kontrollü olduğu bir sistem olmalıdır. Bunun için yapılacak alt yapı yatırımları ile ideal şarj sistemi oluşturulmalı, uluslararası standartlara göre her araç modeline uyumlu şarj istasyonları inşa edilmelidir. Elektrikli araçların piyasada tutunabilmesi ve yaygınlaşabilmesi de standartlaşmaya bağlı olarak hız kazanacaktır.”

togg-sarj-togg-1891559.jpg

‘ENERJİ TALEBİNDEKİ ARTIŞ YENİ SANTRALLERİN TESİSİ İLE KARŞILANMALI’

TOGG’un yaygınlaşmasıyla birlikte enerji talebinde bir artış yaşanacağına vurgu yapan Yeşildaş, “Araç şarj ekipmanlarının kalitesi ve uyumluluğu bu alt yapı sisteminde anahtar nokta olup, enerjinin araçlara aktarımı hem çevre, hem insan hem de teknik alt yapı açısından güvenli bir biçimde gerçekleştirmesi açısından önem arz eder. Standart ve kaliteli alt yapı kurulması ile teknik problemler minimize edilebilir. Tabi ki elektrikli araçların yaygınlaşması ile enerji talebinde önemli bir artış olacaktır. Bu talebin karşılanması, belli bir süreç gerektirebilir. Artan enerji talebi enerji dağıtım şebekelerinde, trafolarda ve diğer şebeke elemanları üzerinde aşırı yüklenmeler meydana gelecektir. Bu nedenle şarj istasyon kurulumu yaparken, bölgesel kapasite ve yüklenme durumları göz önüne alarak projelendirilme yapılması gerekir. Dağıtım şebekelerin artan şarj istasyonları ile tam kapasite kullanılması iletim şebekesinde aşırı yüklenmeye neden olacak ve neticesinde kayıplar ve gerilim düşümleri meydana gelecektir. Bu durumda trafoların çevirme oranları yeniden düzenlenmesi gerekecektir. Enerji talebinde yükselen bu artış enerji üretimlerinin artırılması, yeni santrallerin tesisi ile muhakkak karşılanacaktır” diye aktardı.

‘İŞİNİN EHLİ İNSANLARDAN HİZMET ALINMALI’

İşinin ehli insanlardan hizmet alınması gerektiğini vurgulayan Yeşildaş, “Otomobiller ortalama yüzde 90 süresince park halindedirler ve bu sürenin çok büyük bir bölümü kullanıcıların evlerinde geçmektedir. Elektrikli araçların, otoparklarda bulunan standart elektrik prizleri ile şarj edilmesi çok uzun sürmekte ve güvenlik riski oluşturacaktır. Bu prizlerinden yapılan şarjlar ile problemler yaşanabilir. Bu alanlarda elektrik altyapı sistemlerinin uygun hale getirilmesi zorunludur. Altyapıların tesisinde işinin ehli firmalardan hizmet alınması son derece önem arz etmekte, Seyyar olarak faaliyet gösteren kişiler ile kalitesiz malzemelerin kullanımı hem bina hem de araçlar için daha büyük sorunlara sebebiyet verecektir. Bu yüzden malzeme tedariki ve işçilik konusunda kaliteden ödün vermeyerek işinin ustası Oda üyemiz ehil kişilerin Elektrikli araçların şarj üniteleri ile diğer ekipmanlar ile altyapı tesis ve montajı için hazır olduğunu belirtmek isterim. TOGG’un vatana millete hayırlı olması dileklerimle saygılarımı sunarım” diyerek sözlerini tamamladı.

SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir