Enerji yönetimindeki kadınlardan istihdamda "nitelik" vurgusu

TNA Enerji İdari ve Mali İşler Müdürü Nazan Aktürk:- "Kadınlarımız, ekonomiye doğrudan katkı sağlayabilecekleri çalışma ortamlarında yer almalı. Erkek egemen sektörlerde kadın sayısının artması için nitelikli olmak gerekiyor"- ASPİLSAN Enerji İş Geliştirm
Enerji yönetimindeki kadınlardan istihdamda "nitelik" vurgusu

ANKARA (AA) - GÜLŞEN ÇAĞATAY - TNA Enerji İdari ve Mali İşler Müdürü Nazan Aktürk, kadınların, ekonomiye doğrudan katkı sağlayabilecekleri çalışma ortamlarında yer almaları gerektiğine işaret ederek, "Erkek egemen sektörlerde kadın sayısının artması için nitelikli olmak gerekiyor." dedi.

Aktürk, AA muhabirine, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'ne ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Geçmişte kadınların erkek egemen sektörlerde çalışmalarına yönelik ciddi ön yargıların bulunduğunu belirten Aktürk, zamanla bu fikrin aşıldığını ve kadının her sektörde varlığını hissettirdiğini söyledi.

Aktürk, enerji sektöründe çeşitli görevler üstlendiğini, erkek egemen bir alan olarak dikkati çeken çelik sektöründe de çalıştığını dile getirdi. Nazan Aktürk, "2004 yılında sanayide çalışmaya başladığımda kadın sayısı çok azdı. Personel seçici pozisyonlardaki kişilerin, kadın çalışan tercih etmeye başlamasıyla bu durum değişmeye başladı." diye konuştu.

Kadınlara genellikle evlenmek, çocuk bakmak ve ev işleri gibi görevler yüklendiğini belirten Aktürk, şunları ifade etti:

"Bunlar oldukça ağır sorumluluklar ancak kadınlarımız, ekonomiye doğrudan katkı sağlayabilecekleri çalışma ortamlarında yer almalı. Erkek egemen sektörlerde kadın sayısının artması için nitelikli olmak gerekiyor. Kadınların çalışma azmi, öngörüsü ve özverisi erkeklerden daha ileri seviyede. Eğitim düzeyimizle paralel artan niteliklerimiz, her sektörde çalışan, karar verici ya da yönetici olarak söz sahibi olmamızı sağlıyor."

- "Yönetim kadrolarında kadın çalışan sayısı artmalı"

ASPİLSAN Enerji İş Geliştirme Yöneticisi Banu Akın da enerji ve savunma sanayisinde faaliyet gösterdiklerini dile getirdi.

Toplumların gelişmesi için kadın ve erkek çalışan oranlarının birbirine yakın olması gerektiğine işaret eden Akın, şöyle dedi:

"Savunma ve enerji sektörleri birçok alanda ortak çalışmalar yürütüyor. Sınır güvenliğinde, insansız hava araçlarının batarya çalışmaları önem kazandı. Onların enerjisini sağlamak adına çalışmalar devam ediyor. Ekonomik ve sosyal açıdan güçlü bir toplum olmak için kadın istihdamının artması önemli."

OSTİM Yenilenebilir Enerji ve Çevre Teknolojileri Kümelenmesi Proje Koordinatörü Pınar Yalman Akcengiz de sahada çok sayıda kadın çalışan olduğunu belirterek, "Cinsiyet ayrımı yapmaya hiç gerek yok, hepimiz çalışma ortamlarında eşitiz. Şantiyede çalışan çok sayıda kadın enerji mühendisi var. Beden gücüyle çalışılan işlerde en az erkekler kadar iyiyiz, farklılıklarımız olabilir ancak her noktada kadın çalışan sayısı artıyor. Kadın-erkek ayrımı yapılmasını anlamsız buluyorum." diye konuştu.

Yönetim kadrolarında kadın çalışan sayısının artması gerektiğini vurgulayan Akcengiz, "Kadının varlığı, daha nezaketli bir çalışma ortamının oluşmasını sağlıyor." dedi.

Kaynak: