Enerjiyi üreten evler yapmalıyız

Kiralık konut sıkıntısının önüne geçebilmek için bol bol üretim yapılması gerektiğinin önemine dikkat çeken Mustafa Önses, “Ülkemizin en büyük açığı enerjidir. Enerji maliyetleri sadece ev fiyatlarına değil gıdaya, otomobile, temel ihtiyaçlara da yansıyor. İnsanların evlerinin çatılarına, iş yerlerinin çatılarına panel kurması devletin de buna teşvik vermesi gerekiyor. İnsanlar enerjiye verdiği parayı panellere versin. Konutta fiyatların düşmesi enerji maliyetlerinin düşürülmesinden geçer” dedi.
Enerjiyi üreten evler yapmalıyız

Kiralık konut sıkıntısının önüne geçebilmek için bol bol üretim yapılması gerektiğinin önemine dikkat çeken Rizalı Emlak firma sahibi Mustafa Önses, “Konut üretebilmek için inşaat yapılması ve inşaat sektörünün de önünün açılması gerekiyor. Piyasada enerji maliyetlerinin yüksek olması inşaatlara yansıyor. Her evin kendi binasının çatısına güneş panelini zorunlu hale getirseler devlet de bu konuda teşvik verse maliyetler düşer” dedi.

mustafa-onses.jpg

‘KONUT SATIŞLARI DURAĞAN GİDİYOR’

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıkladığı sosyal konut projesiyle birlikte konut satışlarında bir durağanlık yaşamaya başladıklarını belirten Mustafa Önses, “Fiyatlarda bir düşüş yok ama satışlarımız durağan gidiyor. Son dönemlerde emlakçıların ve ev sahiplerinin satışlarındaki konutların takibe alınması piyasayı kitleme anlamında bir etken oldu. İnsanlar artık evlerini satarken de kiraya verirken de tedirginlik yaşıyorlar” diye aktardı.

emlak-haberi-3.jpg

‘GERÇEK İHTİYACI OLAN TOKİ’DEN EV ALABİLSİN’

Gerçek ihtiyacı olanların TOKİ’den ev alması gerektiğinin altını çizen Önses, “TOKİ’den ev alan bazı insanlar o evi ihtiyacı olduğu için değil de yatırım için aldığı için hemen evi satılığa çıkarıyor. Bu devir işlerine de izin verilmemesi gerekiyor. Konya’da satılık ev fiyatları bölgeden bölgeye değişmektedir. Örneğin Karatay bölgesinde satılık konutlar 1 milyon liradan başlıyor 1 milyon 600 bin liraya kadar çıkabiliyor. Evin yapısına göre değişen fiyatlar var. Meram bölgesinde 1 milyon 500 bin liradan başlayıp 2 milyon 500 liraya giden evler var. Her bölgenin kendine ait özellikleri var. Ev fiyatları da ona göre belirleniyor. Eski yapılarda, 30-40 yıllık binaların fiyatlarında bile 700-800 binli rakamlar veriliyor. Konya’da kiralık ev fiyatları da sobalı evler bin 500 liradan başlıyor. Oralarda genellikle yabancı uyruklu vatandaşlarımız oturuyorlar. Normal kaloriferli daireye geçmek istedikleri zaman 3 bin liradan başlıyor, 6-7 bin liraya kadar gidiyor. Daha lüks bir yer istiyorlarsa 15 bin liraya kadar da çıkabiliyor” diyerek sözlerini tamamladı.

•SÜMEYRA KENESARI / YENİ HABER GAZETESİ

 Muhabir
Etiketler :