Enerya el değiştirdi

10 şehirde 2003 yılından itibaren doğal gaz dağıtım işini üstlenen ve STFA Yatırım Holding bünyesinde faaliyetini yürüten Enerya A.Ş, EPDK ve Rekabet Kurumu’nun 21-03/29-03 Karar Sayısı ile 14. 01.2021 tarihinde onayıyla Ahlatcı Holding bünyesine katıldı. Satın alınma işlemi 6 Şubat Cuma günü atılan imzalarla tamamlandı.
Enerya el değiştirdi

Enerji sektöründe bir devir ve satın alma süreci daha sonuçlandı. Hisselerinin yüzde 70’ini STFA Holding’in, yüzde 30’unu İsviçre merkezli Partners Group’un kontrol ettiği Enerya Enerji, Ahlatcı Holding’e satıldı. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), satış ve devre ilişkin gerekli onayı 14 Ocak 2021 tarihinde vermişti. Enerya’nın el değiştirme işlemi ise 6 Şubat Cuma günü atılan imzalarla tamamlandı.

KONYA’DA 500 BİNDEN FAZLA ABONESİ VAR

Hisselerinin yüzde 70'ini STFA Holding'in, yüzde 30'unu İsviçre merkezli Partners Group'un kontrol ettiği Enerya Enerji, Ahlatcı Holding'e satıldı. Satışla ve hisselerin devriyle ilgili olarak EPDK'nın 14 Ocak’ta gerekli onayı vermesinin ardından geçtiğimiz Cuma günü şirketler arasında imzalar resmen atıldı. Enerya Enerji; Antalya, Konya, Karaman, Erzincan, Denizli, Aydın, Aksaray ve Çorum dahil 10 ilde doğal gaz dağıtımı yapıyor ve 1 milyon 400 bini aşkın aboneye hizmet veriyordu. Enerya’nın Konya’daki abone sayısı ise 529 bin dolaylarındaydı. Konya’nın, bu abone sayısıyla Enerya Enerji’nin lokomotif şehri olduğu biliniyordu. Bu, gaz sektöründe yıla damgasını vuran ikinci önemli satış olarak yerini aldı.

DOĞAL GAZ ARZININ NEREDEYSE BEŞTE BİRİ AHLATCI HOLDİNG’E GEÇTİ

Türkiye’nin, başta altın rafineri işi olmak üzere, sağlık, finans, otomotiv ve gayrimenkul alanlarında önemli bir potansiyele sahip olan, aynı zamanda da Türkiye’nin beş farklı ilinde 38 ayrı noktaya verdiği hizmetle ülke genelinde doğal gaz dağıtımı konusunda %8’lik bir payın sahibi olduğu bilinen Ahlatcı Holding, Türkiye’nin en yaygın 2. özel doğal gaz dağıtım şirketi olan Enerya Enerji A.Ş’yi bünyesine katarak, enerji alanında önemli bir adım attı. Ahlatcı Holding, 4 milyar metreküp yıllık gaz satış hacmine 15.000 km şebeke uzunluğuna sahip olan Enerya Enerji’yi bünyesine katarak enerji dağıtımında mevcut olan Çorum, Yozgat, Kastamonu, Karabük ve Çankırı illerine, Konya, Karaman, Aksaray, Ereğli, Erzincan, Antalya, Denizli, Aydın, Nevşehir ve Niğde’yi dahil etti. Ahlatcı Holding, Enerya ile birlikte doğal gaz dağıtımında önemli bir atılımla pazar payını ve hizmet verdiği bölge sayısını ciddi oranda artırdı. Bu satın alma işleminin ardından, Türkiye’de doğal gaz arzının yaklaşık beşte biri Ahlatcı Holding’in kontrolüne geçti.

STFA HOLDİNG YATIRIMLARINA İNŞAAT ALANINDA DEVAM EDECEK

STFA Holding ve İsviçre merkezli Partners Group’un sahibi olduğu Enerya’nın satış bedeli hakkında açıklama yapılmazken, kulislerden elde edilen bilgiye göre STFA Holding’in bundan sonraki süreçte inşaat yatırımlarına hız vereceği bilgisine ulaşıldı. KAYNAK: •SEYFULLAH KOYUNCU