Engelli park yerleri işgal altında

Konya’da alışveriş merkezlerinin otoparklarında engelliler için ayrılan araç park yerleri, diğer sürücüler tarafından işgal ediliyor. Araçlarıyla gelen engelli vatandaşlar çoğu zaman kendileri için ayrılan park yerlerinde boş yer bulamıyor.
Engelli park yerleri işgal altında

Engelli olmayan sürücüler, uyarılara rağmen engelliler için ayrılan bu park yerlerini işgal ediyor. Alışveriş merkezlerine araçlarıyla gelen engelli vatandaşlar ise çoğu zaman araçlarını park edecek yer bulamıyor. Bazı alışveriş merkezleri, engelliler için ayrılan otoparkları takip etmek için kameralı takip sistemi kurmuştu. Sistem kurulduktan sonra 2 ay içinde engelliler için ayrılan alana park eden bin 828 sürücüye idari para cezası uygulandı. Ancak engelliler için ayrılan park yerleri işgal edilmeye devam ediliyor. Söz konusu işgal ise hafta sonu ve özel günlerde daha çok yaşanılıyor.

engelli-park-yerleri-isgal-altinda-(4).jpg

ARA SOKAKLAR VE KALDIRIMLAR DA İŞGAL ALTINDA

Hızla artan nüfusla birlikte trafikte bulunan motorlu taşıt sayısı da artıyor. Konya’da toplam 724 bin 224 motorlu kara taşıtı bulunurken bunların; yüzde 48,9’u (354 bin 136 adet) otomobil, yüzde 1,5’i (11 bin 64 adet) minibüs, yüzde 0,8’i (5 bin 911 adet) otobüs, yüzde 16,8’i (121 bin 461 adet) kamyonet, yüzde 5’i (36 bin 319 adet) kamyon, yüzde 14,4’ü (104 bin 630 adet) motosiklet, yüzde 0,3’ü (2 bin 81 adet) özel amaçlı taşıtlar ve yüzde 12,2’si (88 bin 622 adet) de traktörlerden oluşuyor. Durum böyle olunca sürücüler park yeri bulmakta zorlanıyor. Ancak bazı uyanık sürücüler ise ara sokaklarda çift sıra park yaparken bazıları ise kaldırımlara park ediyor.

engelli-park-yerleri-isgal-altinda-(3).jpg

“CEZALAR CAYDIRICI DEĞİL”

2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 61/1-o maddesine göre, taşıt yolları üzerinde engelli vatandaşlar için ayrılmış olan park yerlerine araçlarını park ederek bu alanları işgal eden engelsiz sürücülere 216 TL idari para cezası uygulanıyor. Yine aynı kanunun 61/1-n maddesine göre yönetmelikte belirtilen haller dışında yaya yollarına araçlarını park eden sürücülere 108 TL idari para cezası uygulanıyor. Cezaların caydırıcı olmadığından şikâyetçi olan vatandaşlar ise, “Devletimiz son zamanlarda trafik cezalarında artışa gitti. Özellikle sokak aralarında aşırı hız veya drift yapan sürücülere ağır cezalar kesiliyor. Bu uygulama yürürlüğe girdiğinde haberlerde kesilen cezaları gördük. Sonra fark ettik ki artık sokaklarımız daha sessiz ve güvenli. Park konusunda da devletimiz cezaları artırarak denetimleri sıklaştırmalı” diye konuştu.

engelli-park-yerleri-isgal-altinda-(2).jpg

“YER VAR DA BİZ Mİ KOYMADIK?”

Araçlarını park etmek için yer bulamadığına dikkat çeken vatandaşlar ise, “Şimdi ailenle bir hafta sonu alışveriş merkezinde vakit geçirmeye geliyorsun. Ancak park yeri yok. Bizde mecburen engelli park yerlerine koyuyoruz. Buradaki asıl sıkıntı yeterli araç park yerinin olmaması. Yer var da biz mi koymadık?” diye tepki gösterdi. Ara sokaklardaki hatalı parklara ise esnaftan tepki geldi. 5 dakikaya geliyorum diyerek vatandaşların araçlarını bıraktığını belirten esnaf, “Konya’daki merkez caddelerde özellikle iş çıkış saatlerinde ve hafta sonlarında araç trafiği oluyor. Üstüne birde vatandaşlarımız araçlarını hatalı park ediyor. Kimisi ise ‘5 dakikaya geliyorum’ deyip, bırakıp gidiyor. Ancak ne gelen var, ne de giden” diyerek sözlerine son verdi.  YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ