Engelli Vatandaşların Kamu Kurumlarına Yerleştirilmesi Töreni

Başbakan Yıldırım: (1)- "Türkiye, dünyada bir yıl içinde nüfusuna göre en fazla istihdam oluşturan ülke. Son bir yıl içerisinde 1,5 milyon vatandaşımıza iş bulduk. Bütün Avrupa Birliği ülkeleri bu kadar iş bulamadı"- "2 bin 500 kardeşimizi işe yerleştiriy
Engelli Vatandaşların Kamu Kurumlarına Yerleştirilmesi Töreni

ANKARA (AA) - Başbakan Binali Yıldırım, "Türkiye, dünyada bir yıl içinde nüfusuna göre en fazla istihdam oluşturan ülke. Son bir yıl içerisinde bir buçuk milyon vatandaşımıza iş bulduk. Bütün Avrupa Birliği ülkeleri bu kadar iş bulamadılar." dedi.

Yıldırım, ATO Congresium'da Engelli Vatandaşların EKPSS ve Kura Yöntemiyle Kamu Kurumlarına Yerleştirilmesi Töreni'nde yaptığı konuşmada, engellilerin kamuya yerleştirilmesine ilişkin kurallar hakkında bilgi verdi ve 329 engelli vatandaşın kura ile kamu kurumlarına yerleştirileceğini belirtti.

İlkokul, ortaokul mezunu engellilerin kura ile lise, üniversite ve daha üst eğitim kurumlarından mezun olanların ise EKPSS puanları ile kamuya yerleştirildiklerine işaret eden Yıldırım, "Birinde kura var, şans var, diğerinde de bilgi, beceri, azim var. Keşke imkanımız olsa da bütün vatandaşlarımıza iş, aş imkanı bulabilsek." dedi.

Yıldırım, şöyle konuştu:

"Türkiye, dünyada bir yıl içinde nüfusuna göre en fazla istihdam oluşturan ülke. Son bir yıl içerisinde 1,5 milyon vatandaşımıza iş bulduk. Bütün Avrupa Birliği ülkeleri bu kadar iş bulamadılar. Bu da neden oluyor? Türkiye büyüyor, kalkınıyor. Cumhurbaşkanımız, Başbakanımız, bakanlarımız, bütün yöneticilerimiz vatandaşımızın işlerinin daha kolay olması için, daha rahat etmesi için, daha fazla imkan sahibi olması için canla başla çalışıyoruz. İnşallah imkanlarımız arttıkça daha çok kardeşimize, engelli, engelsiz vatandaşımıza imkan sağlayacağız, iş bulacağız. Devlette olmazsa özel sektörde. Devlet ihtiyacı kadar alacak. Herkes memleketin kalkınması için işin ucundan bir yerinden tutmuş olacak.

Bugün 2 bin 500 kardeşimizi işe yerleştiriyoruz. 2 bin 500 de yıl sonuna doğru kasım, aralık aylarında yerleştirmiş olacağız. Böylece 5 bin sözümüzü tutacağız. Milli Eğitim Bakanlığı da öğretmen alıyor, 500 öğretmeni sizler arasından seçecek. Ayrıca 500 kişi de engelli öğretmenlerimiz olacak."

- "Esasında engel zihinlerde"

Törene gelmeden önce görme engelliler okuluna gittiğini söyleyen Başbakan Yıldırım, oradaki öğrencilerin ortaya koydukları başarı karşısında duygulandığını ve gözlerinin yaşardığını ifade etti. Yıldırım, "Esasında engel zihinlerde. Zihinlerdeki engeli kaldırdığımız zaman hepimiz aynıyız. Engel filan yok. " dedi.

Başta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere 15 yıldır memlekette bütün kesimlerin engelli engelsiz, yaşlı genç, ihtiyaç sahibi, çalışan çalışmayan bütün vatandaşların sorunlarına çare bulmak için canla başla çalıştıklarını anlatan Yıldırım, "Sorunları torunlara havale etmiyoruz. Görevimiz, sorunları torunlara bırakmak değil bugünden çözmek, torunlarımıza daha güzel bir gelecek bırakmak." değerlendirmesini yaptı.

- "Her biri ayrı başarı öyküsü yazıyor"

Siyasetin esasının insan ve hayat, medeniyetin en önemli ölçüsünün de adalet, hakkaniyet duygusunun gelişmesi olduğunu vurgulayan Yıldırım, "Bu anlamda vatandaşımıza layık olmak, vatandaşın gönlünü kazanmak yegane bizim muradımızdır, arzumuzdur. Bunun için varız. Eğer yaptığımız işten vatandaşlarımız mutlu olmuyorsa, memnun olmuyorsa o zaman bizim gayretimizin, çabamızın ne anlamı kalır?" ifadelerini kullandı.

Özellikle kadınların, çocukların, yaşlıların ve engelli engelsiz vatandaşların yaşam kalitesini artırma yönünde çok büyük çabalarının bulunduğunu söyleyen Yıldırım, AK Parti iktidarları döneminde engellilerle ilgili yapılan çalışmalar ile Anayasa'da ve yasalardaki düzenlemelere değinde. Yıldırım, engellilerin bu düzenlemeler sayesinde adeta kabuğunu kırdığını, her birinin ayrı ayrı bir başarı öyküsü yazmaya başladığını anlattı.

Yıldırım, "Dört duvar arasından çıkarak toplumun içinde, ulaşımda, eğitimde hayatın her yerinde 'Ben de varım' diyen engelli kardeşlerimiz toplum içinde kendilerini göstermeye başlamışlar ve hatta 'Engelsizim' diyenlere taş çıkartan başarılara imza atmışlardır." diye konuştu.

Ampute Milli Takımı'nın başarılarına değinen Yıldırım, "Başarıları hepimizin göğsünü kabarttı." dedi. Yıldırım, törene katılan takım kaptanının şahsında bütün takımı tebrik etti.

Engellerin bedenlerde değil, zihinlerde olduğunu yineleyen Yıldırım, "Zihinlerdeki engeli kaldırdığınızda artık hiçbir engel kalmıyor. Zihinlerdeki, ruhlardaki engelleri birer birer kaldırarak birlikte yaşamanın mutluluğuna erdik." dedi.

- "Engellilere bakışın nereden nereye geldiğini bugün daha iyi görüyoruz"

Çocukluğunda bayram günlerinde ellerinde torba ile evleri şeker toplamak ve el öpmek için dolaştıklarını anlatan Yıldırım, bir anısını paylaştı.

Evin birinde kapalı bir kapıya doğru yürüdüğünde aile üyelerinin önüne geçerek "Oraya girme" dediklerini aktaran Yıldırım, sonrasında o odada ailenin engelli bir çocuklarının bulunduğunu ve onu kimseye göstermediklerini öğrendiğini dile getirdi. Yıldırım, "Onu bir utanç vesilesi olarak görüyorlar. Kültürümüzün engellilere bakışının nereden nereye geldiğini bugün daha iyi görüyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Toplumda, engelli çocuğu "karanlık köşelerde gizleme" anlayışının son bulduğunu belirten Başbakan Yıldırım, bugün toplumun her yerinde, her türlü işte, her türlü kabiliyetini gösteren engelliler bulunduğuna işaret etti. Yıldırım, "Sizlerle gurur duyuyoruz, övünüyoruz. İyi ki varsınız." dedi.

(Sürecek)

Kaynak: