Ensieh Najarian'ın sergisi ziyarete açıldı

İranlı sanatçının tezhip sanatını geleneksel ve modern çizgileri kullanarak modayla bağdaştırdığı "Sessizlik Kırmak" adlı sergisi 20 Eylül'e kadar görülebilecek
Ensieh Najarian'ın sergisi ziyarete açıldı

İSTANBUL (AA) - İranlı sanatçı Ensieh Najarian'ın tezhip sanatını geleneksel ve modern çizgileri kullanarak modayla bağdaştırdığı "Sessizlik Kırmak" adlı sergi, sanatseverlerle buluştu.

Beyoğlu'ndaki 7 Art Gallery'de açılan sergiye ilişkin AA muhabirine açıklamada bulunan sanatçı, tezhip sanatının çok eski tarihlerden günümüze ulaştığını belirterek, "İnsanlar yavaş yavaş tezhibi unutuyor diye düşündüm. Ben de bunu modern bir şekilde yeniden aktarmaya çalıştım. Tezhipte genelde benzer bir sitem uygulanıyor. Yani bir yarısı diğer yarısının aynısı oluyor genellikle. Ben bu düşünceyi kırmak ve bir yenilik getirmek istedim. Modern bir teknik üzerine çalıştım." dedi.

Najarian, geleneksel tezhip çalışmalarında koyu renklerin tercih edildiğinin altını çizerek, şu bilgileri verdi:

"Tezhip sanatçılarının eserlerine baktığınızda bu benzerliği görebilirsiniz. Modern çalışmalarda bile farklı renkler pek kullanılmamış. Mesela buz mavisi rengi kullanılmıyor. Farklı renk ve şekilleri tezhibe uygulayarak bir yenilik getirmek ve günümüzün modern yapısına tezhibi uygulamayı denedim. İnsanların hayatında tezhibe karşı var olan mesafeyi de yaklaştırmak istedim çalışmalarımla. Ayrıca geleneksel ve modern uygulamaları birleştirerek yeni bir stil ortaya koymaya çalıştım."

Beş ay önce İstanbul'a yerleştiğini dile getiren sanatçı, minyatür ve geleneksel tezhip sanatı üzerine 15 yıldır çalıştığını, modern tezhip uygulamasına ise 2 yıl önce başladığını söyledi.

Sanatçının yaklaşık iki yılda hazırladığı 22 tablo ile 10 elbise sanatseverlerin beğenisine sunuldu.

Meslek hayatına modayla başlayan 36 yaşındaki Najarian'ın tezhibi kumaş üzerine uyguladığı eserlerinin de görülebileceği sergi, 20 Eylül'de sona erecek.

Kaynak: