Erasmus+ öğrencileri iftarda bir araya geldi

"2019 Avrupa Gününde Erasmus+ Tecrübeni ve Hikayeni Paylaş" etkinliği başkentte yapıldı- Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı:"AB'nin en başarılı projelerinden Erasmus+, öğrencilere birbiriyle tanışma ve farklı kültürleri keşf
Erasmus+ öğrencileri iftarda bir araya geldi

ANKARA (AA) - Dışişleri Bakan Yardımcısı ve AB Başkanı Büyükelçi Faruk Kaymakcı, Avrupa Birliğinin (AB) en başarılı projelerinden "Erasmus+"nın, öğrencilerin birbiriyle tanışma ve farklı kültürleri keşfetme şansı verdiğini söyledi.

Kaymakcı ile Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı İlker Astarcı'nın ev sahipliğinde, 2019 yılı Avrupa Günü kapsamında, "2019 Avrupa Gününde Erasmus+ Tecrübeni ve Hikayeni Paylaş" adlı iftar etkinliği düzenlendi.

Etkinliğe, Bakan Yardımcısı Kaymakcı ve Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Astarcı’nın yanı sıra AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Büyükelçi Gabriel Munuera Vinals ile delegasyon temsilcileri, büyükelçiler, Türkiye’de misafir olarak bulunan Erasmus+ öğrencileri ve daha önce programdan yararlanmış Erasmus+ öğrencileri ile üniversite temsilcileri katıldı.

Program, Kur'an-ı Kerim tilaveti ve iftar yemeğiyle başladı.

Kaymakcı, burada yaptığı konuşmada, 9 Mayıs 1950'de Fransa Dışişleri Bakanı Robert Schuman'ın yayınladığı ve AB'nin temelini oluşturan bildirgenin sadece Avrupa için değil Avrupa'nın dışındaki bölgeler için de dönüm noktası olduğunu söyledi.

Erasmus programının AB projeleri içerisinde "genişleme politikası"nın ardından en başarılılar içerisinde yer aldığını belirten Kaymakcı, şunları dile getirdi:

"AB'nin en başarılı politikalarından olan 'AB genişleme politikası' üye ve aday ülkelere barış, istikrar ve refah getirmiştir. AB'nin en başarılı projelerinden Erasmus+, öğrencilere birbiriyle tanışma ve farklı kültürleri keşfetme şansı veriyor. Örneğin, bu akşam katıldığınız iftar programıyla, İslam ve Kur'an-ı Kerim'in barışçıl yönünü görüyorsunuz. Önemli olan nokta, biz birbirimizin farklılıklarını keşfediyoruz ve bu farklılıklar zenginliktir." diye konuştu.

Kaymakcı, Erasmus+ öğrencilerinin bir araya gelerek Avrupa'nın geleceğini şekillendirdiğini ifade etti.

- "En iyi Erasmus+ öğrencileri biliyor"

Türkiye'de "Çok okuyan mı bilir yoksa çok gezen mi?" sorusunun yaygın kullanıldığını söyleyen Kaymakcı, "Ben en iyi bilen insanların Erasmus öğrencileri olduğunu söyleyebilirim çünkü onlar hem okuyor hem de geziyor. Erasmus çok sıkı eğitim alıyor. Aynı zamanda onlar geziyor, açık fikirli oluyor. Bu yüzden onların kişilikleri gelişiyor ve arkadaşlık ilişkileri bazı temellere dayanıyor. Yüksek statüdeki öğrencilerin CV'lerine baktıklarımızda, onların Erasmus öğrencileri olduğunu görüyoruz." ifadesini kullandı.

Kaymakcı, Türkiye'nin Erasmus+ projesi ve başvuruları açısından en aktif ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak, etkinliğe katılan Avrupa Birliği üyesi ülkelerin büyükelçilerine bundan sonra Erasmus+ öğrencilerine hızlı vize vermesi çağrısında bulundu.

Öğrencilere vizelerin 1 yıllık verilmesi gerektiğini anımsatan Kaymakcı, gençlerin enerji ve zamanlarını vize almak için harcamaması gerektiğini söyledi. Kaymakcı, öğrencilerden de erken vize başvurusu yapmalarını, son anı beklememelerini istedi.

- "AB barış ve refah getirdi"

Büyükelçi Gabriel Munuera Vinals da "9 Mayıs'ı 70 yıl önce temelleri atılmış AB'nin kuruluşu olarak kutluyoruz. AB ile başlayan entegrasyon süreci, tüm AB üyesi ülkelere barış ve refah getirdi. AB demek barış ve refah demektir." diye konuştu.

AB'nin demokrasi, hukukun üstünlüğü, özgürlük ve serbest piyasa gibi temeller üzerine kurulduğunu hatırlatan Vinals, bunun bir model olduğunu söyledi.

Vinals, Erasmus+ programının çeşitliliği arttırmayı ve farkındalık sağlamayı pozitif yönde geliştirdiğini belirtti.

- "55 bin Türk öğrenci Erasmus+ programından faydalanıyor"

Türkiye Ulusal Ajansı Başkanı Astarcı da Erasmus+ programının sadece 11 ülkenin katılımıyla 1987'de başladığını hatırlatarak, bugün 34 ülkede programın uygulandığını ve bütçesinin 15 milyar avro olduğunu söyledi.

Astarcı, "Türkiye 2004'ten bu yana AB'nin Eğitim ve Gençlik Programları'ndan faydalanıyor ve programlar Türkiye Ulusal Ajansı tarafından uygulanıyor. Bugün, 55 bin Türk öğrenci her yıl Erasmus+ programından faydalanıyor. Ben, genç insanların sahip olduğu gücün dünyayı değiştireceğini ve daha iyi hale getireceğine inanıyorum. Biz sadece onların yeteneklerini geliştirmeleri için imkan sağlıyoruz." dedi.

Açılış konuşmalarının ardından Türk ve yabancı Erasmus+ öğrencileri eğitim süreçlerinde edindikleri deneyimleri paylaştı, bazı öğrenciler de Türkçe şarkılar söyledi.

Kaymakcı, Astarcı ve Vinals daha sonra şarkı söyleyen ve deneyimlerini paylaşan öğrencilere plaket verdi.

Kaynak: