Erdogan - Aliyev: Turska će na svim poljima nastaviti pružati pomoć i podršku Azerbejdžanu

U saopćenju Ureda za komunikacije turskog predsjednika navodi se da su dvojica čelnika razgovarali o odnosima Turske i Azerbejdžana te o regionalnim temama
Erdogan - Aliyev: Turska će na svim poljima nastaviti pružati pomoć i podršku Azerbejdžanu

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan i predsjednik Azerbejdžana Ilham Aliyev razgovarali su telefonom, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ureda za komunikacije turskog predsjednika navodi se da su dvojica čelnika razgovarali o odnosima Turske i Azerbejdžana te o regionalnim temama.

Erdogan je kazao da je pobjeda koju je Azerbejdžan ostvario u svojoj legitimnoj borbi u Nagorno-Karabahu osigurala nove mogućnosti i prilike za mir i stabilnost tog regiona.

Dodao je također kako će Turska i u narednom periodu na svim poljima nastaviti pružati pomoć i podršku Azerbejdžanu.

Erdogan je također izrazio zadovoljstvo zbog početka radova na obnovi i izgradnji u regiji Nagorno-Karabahu, koji je Azerbejdžan oslobodio Armenije.

Odnosi između Armenije i Azerbejdžana problematični su od početka 90-ih godina prošlog vijeka kada je Armenija okupirala Nagorno-Karabah i još sedam susjednih regija koje su suvereni dio teritorije Azerbejdžana.

Armenske snage su 27. septembra prošle godine započele nove napade na naselja i vojne položaje Azerbejdžana, a azerbejdžanska vojska je odgovorila operacijom s ciljem oslobađanja okupiranih regija i uspjela je nanijeti velike gubitke armenskim snagama te osloboditi nekoliko gradova i više od 300 naseljenih mjesta.

Armenija i Azerbejdžan su 10. novembra prošle godine postigli dogovor o okončanju sukoba u Nagorno-Karabahu. Sporazum je postignut uz posredstvo Rusije i predvidio povlačenje armenskih snaga iz Lacina, Kelbecera i Agdama. Ruske i turske mirovne snage će biti uključene u mehanizam za monitoring poštivanja primirja.