Erdoğan: Azerbaycan küllerinden doğarak ayağa kalkıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Başta İlham Aliyev kardeşim olmak üzere tüm kadrosuyla burada el ele vererek attıkları adımlar, çalışmalar bu kadar kısa zamanda Azerbaycan adeta küllerinden doğrularak yeniden ayağa kalkıyor" dedi.
Erdoğan: Azerbaycan küllerinden doğarak ayağa kalkıyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile ortak basın toplantısında konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasının satır başları şöyle;

Öncelikle Can Azerbaycan'ın iki gün önce kutladığı bağımsızlık gününü tekrar tebrik ediyorum. İşgalden kurtarılan kadim Azerbaycan topraklarında bir yıl içinde ikinci havalianının açılışına katılmak ikinci havalimanını modern dünyanın gözlemlediği şekilde en modern havalimanlarından biri olarak açmak bu kadar sıkıntılı dönemden sonra her ülkenin başarabileceği bir iş değildir.

Şimdi sağıma soluma bakıyorum işgal döneminde şu Cebrail'i ne hale getirmişler. Ben kardeşime sordum bu dünyadaki AGİT, AB felan buraları hiç gelip görmedimi diye. Yok gelmiyorlar, niye gelmiyorlar çünkü kendi yüz karalarını görecekler. Batı'nın yaptıklarını görecekler. Buralara onlar bu tür destekleri vererek işgal süreci içerisinde ne hale getirmişler Cebrail'i diğer tüm Karabağ'ı bunu görecekler tabi bunları görmek istemiyorlar. Aslında neler yapıldığını biliyorlar. Bu işleri Lahey Adalet Divanına getirmek suretiyle bunların tazminini istemek, bunları köşeye sıkıştırmak lazım. Batı'yı dünyanın çok iyi tanıması, tanıtmamız lazım.

e1.jpg

Eşine az rastlanır bir büyük kalkınma hamlesiyle şu anda İlham Aliyev kardeşimin riyasetinde bu tahrip olmuş bu bölgeler yeniden ayağa kalkıyor, yeniden gerçekten viyadükleriyle, köprüleriyle, otoyol, otoban bunlarla yeniden bir Azerbaycan inşa ediliyor. Bunları şimdi biz yaşıyoruz, görüyoruz. Duyarak değil görerek bu ifadeleri kullanıyoruz. Bu tabi başta İlham Aliyev kardeşim olmak üzere tüm kadrosuyla burada el ele vererek attıkları adımlar çalışmalar bu kadar kısa zamanda Azerbaycan adeta küllerinden doğrularak yeniden ayağa kalkıyor. Şimdi Zengilan'da açılışını yaptığımız uluslararası havalimanı Azerbaycan'ın kahramanlık destanından sonra Karabağ'ın kahramanlık destanının yazıldığının bir göstergesidir.

Böylesine önemli bir projede Tük şirketlerinin de rol almış olması bizim için ayrıca bir iftihar vesilesi. Azerbaycanlı kardeşlerimizin azad edilen topraklara geri dönmeye başlamış olmaları da bizleri ziyadesiyle sevindiriyor. Büyük dönüş projesi çerçevesinde Azerbaycanlı kardeşlerimizin akıllı köy konsepti ile inşa edilen köye yerleşmeleriyle artık öz vatanlarına olan hasretlerinin inşallah sona erdiğini görüyoruz.

Erdoğan ile Aliyev ortak basın toplantı düzenledi

ALİYEV: "BU BAŞARILAR RECEP TAYYİP ERDOĞAN SAYESİNDEDİR"

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Türkiye ve Azerbaycan birliğinin bölgede ciddi bir barış ve istikrar faktörü haline geldiğini belirterek, "Birileri yine bize karşı adaletsizlik yapmak istese bu faktörü (Türkiye ile Azerbaycan'ın müttefikliği) ciddi şekilde göz önünde bulundurmalıdır." dedi.

Aliyev, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la Cebrayıl'da düzenlediği ortak basın toplantısında Erdoğan'ı bu topraklarda ağırlamaktan büyük onur duyduğunu söyledi.

Bugün Azerbaycan için önemli bir gün olduğunu vurgulayan Aliyev, bir yıl önce Fuzuli Havalimanının bugün ise Zengilan Havalimanının açılışını gerçekleştirdiklerini, bunun da Türkiye ve Azerbaycan'ın tüm iyi günlerde birlikte olduğunun göstergesi olduğunu ifade etti.

Aliyev, bugün Zengilan'ın işgalden kurtarılışının 2. yılını kutladıklarını hatırlatarak, böyle bir günde Türkiye Cumhurbaşkanının Azerbaycan'da, Zengilan'da ve Cebrayıl'da olmasının özel anlam taşıdığını vurguladı.

Türkiye ile Azerbaycan'ın birliğinin önemine değinen Aliyev, şöyle konuştu:

"Türkiye gibi bir ülkenin bizim kardeşimiz olması bizim için büyük mutluluktur. 2 Karabağ Savaşı'nda ve savaş sonrasında bu birliği daha da güçlendirdik. Geçen yıl Şuşa Beyannamesini imzaladık ve Türkiye ile Azerbaycan resmen müttefik oldu. Bu halklarımıza muştu, bölge ve dünya için ciddi mesajdır. Türkiye ve Azerbaycan birliği bölgede ciddi bir faktördür. Barış ve istikrar faktörüdür. Birileri yine bize karşı adaletsizlik yapmak istese bu faktörü (Türkiye ile Azerbaycan'ın müttefikliği) ciddi şekilde göz önünde bulundurmalıdır.

Değerli kardeşimin liderliği sayesinde Türkiye son yıllarda büyük ve başarılı yol kat etmiştir. Dünya çapında güç merkezinde dönüşmüştür. Türkiye'deki istikrar, kalkınma ve gelişim göz önündedir. Dünyanın birçok ülkesinde krizler yaşanıyor. Ülkeler yönetilemez duruma düşüyor. Ekonomik zorluklar insanların haklı itirazlarına neden oluyor. Türkiye ise güvenle ilerliyor, dev projeler gerçekleştiriyor. Bölgede söz sahibidir. Dünyada önemli güç merkezidir. Herkes bilmelidir ki bu başarılar Recep Tayyip Erdoğan sayesindedir."

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den halter performansı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Dost Agropark Zengilan Akıllı Tarım Köyü Projesi İlk Etabı'nı açtı.

1935363.jpg

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan`a günübirlik ziyaretinde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev tarafından karşılandı.

1935305.jpg

İki lider Zengilan Havalimanı`nın açılışını gerçekleştirdi. Aardından, Dost Agropark Zengilan Akıllı Tarım Köşü Projesi`nin ilk etabının açılışını yaptı.

1935307.jpg

TÜRK VE AZERBAYCANLI YATIRIMCILARIN ZENGİLAN'DAKİ ÖRNEK PROJESİ DOST AGROPARK

Türk ve Azerbaycanlı yatırımcılarca Zengilan'da kurulan Karabağ ve Zengezur bölgesinin ilk özel sektör yatırımı Dost Agropark Akıllı Tarım Kampüsü Faz 1 aşaması faaliyete geçti.

Temeli 26 Ekim 2021'de Cumhurbaşkanları Recep Tayyip Erdoğan ve İlham Aliyev tarafından atılan Dost Agropark'ın Faz 1 aşamasının açılışını da yine Erdoğan ve Aliyev gerçekleştirdi.

Projenin 1. fazı kapsamında 1 yıl içerisinde yönetim tesisleri, 5 bin 200 metrekarelik kapalı hayvancılık tesisleri, 113 bin metrekare açık hayvan padokları, sosyal tesisler, kafeterya, sinema salonu, dinlenme alanları, spor salonu, yüzme havuzu, personel lojmanları yapıldı.

Tarım kampüsüne 3 bin 500 baş anaç angus getirildi, bitkisel üretim faaliyetleri hayata geçirildi. 2021'de cumhurbaşkanlarının katıldığı törende ekimi yapılan buğday ve arpanın hasadı gerçekleştirildi.

Kampüste mera tipi besicilikle yetiştirilen ve kesimi yapılan et ürünlerinin paketlerine ilk "Made in Karabağ" etiketlerini Erdoğan ve Aliyev vurdu.

Cumhurbaşkanları, Dost Agropark bünyesinde kurulan Zengezur Halter Kulübünün açılışını da yaptı. Açılışta, Türk ve Azerbaycan halter milli takım oyuncuları ile amatör sporcular yer aldı.

aa-20221020-29205508-29205474-turk-ve-azerbaycanli-yatirimcilarin-zengilandaki-ornek-projesi-dost-agropark.jpg

- 100 milyon dolarlık yatırım ekosistemi hedefleniyor

Dost Agropark'ın tamamlanan Faz 1 aşamasının ardından Faz 2 ve Faz 3 aşamalarındaki yatırımlar da sürdürülecek.

Projenin tüm etapları tamamlandığında, 6 bin hektar üzerinde tarımsal üretim ve makine parkurları hayata geçirilecek, 10 bin baş anaç angus kapasiteli hayvancılık tesisi kurulacak, tohumculuk ve fidanlık parkurları yapılacak.

Dost Agropark Akıllı Tarım Kampüsü'nde tüm bölgeye hitap edecek entegre et işleme tesisi, soğuk hava deposu, paketleme tesisi, 100 bin tonluk tarımsal depolama tesisleri kurulacak.

Kampüste, bölgenin tohum, gübre ve tarımsal ekipman ihtiyaçlarını karşılayacak ve aynı zamanda ürünleri "Made in Karabağ" markasıyla uluslararası pazara sunacak Agro Market faaliyete geçecek.

Akıllı tarım teknolojileri, sıfır atık, yenilenebilir enerji ve sürdürülebilir tarım uygulamaları merkezde tutularak yapılacak çalışmalarda doğa ve çevrenin korunmasına özen gösterilecek, helal gıda ilkeleri ön planda tutulacak.

Tüm fazlar tamamlandığında 500 kişiye istihdam sağlayacak projede 100 milyon doların üstünde yatırım ekosistemi oluşturulması hedefleniyor.

- Aliyev, Dost Agropark'ın örnek olacağını söylemişti

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, mayısta yaptığı bir konuşmada Dost Agropark Akıllı Tarım Kampüsü'nün işgalden kurtarılan diğer bölgelerde kurulacak tarım parkları için örnek olacağını söylemişti.

Aliyev, "Kurtarılan bölgelerdeki ilk tarım parkı da Zengilan'da kuruluyor. Geçen yıl kardeşim Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ile 'Dost Agropark' isimli tarım parkının temelini attık. Bu parkın faaliyetleri hakkında kısa süre önce bilgilendirildim. Her şey plana göre gittiği için çok mutluyum. Bu ilk ve örnek bir tarım parkı olacak. Zengilan'da istihdam ve ekonominin başlıca unsurlarından birinin tarım olması gerektiğini düşünüyorum. Dost Agropark örneğinde kurtarılan tüm bölgelerde oluşturulacak manzarayı görmeliyiz." ifadelerini kullanmıştı

- Bölgenin ilk özel yatırımı Dost Agropark

Dost Agropark CEO'su Mehmet Zeki Tuğrul, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bugün aynı zamanda Zengilan'ın işgalden kurtarılışının 2. yıl dönümü olduğunu, bu nedenle çok mutlu ve heyecanlı olduklarını söyledi.

30 yıldır hiçbir şey yapılmayan topraklara güzel bir tesis kazandırmanın heyecanı içerisinde olduklarını ifade eden Tuğrul, "Dost Agropark bölgenin ilk özel yatırımı. Burada yaklaşık 120 çalışanımız yaşayacak. Bu, projemizin sadece birinci etabı. Faz 2 ve Faz 3'le birlikte bu bölgeye yatırıma devam edeceğiz. İşgal altındayken burada taş üstünde taş kalmamıştı. Ama 30 yıldır yapılmayan şeyler 1 yılda Azerbaycan devletinin destekleriyle yapıldı. Biz de özel sektör olarak üstümüze düşeni yaptık ve yapmaya devam ediyoruz. Bölgede şehitlerimizin kanı var. Meseleye sadece ticari olarak bakmıyoruz. Buradaki derdimiz 30 yıldır bölgeye gelemeyen göçmen kardeşlerimizin geldiklerinde rahat yaşayabilecekleri ve çalışabilecekleri bir imkanı sağlamak." şeklinde konuştu.

Etiketler :