Erdoğan: Bir milletin adeta yeniden doğuşuna şahitlik ediyoruz

Kabine toplantısının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu. Erdoğan, "Ayasofya'nın secdelerle yeniden buluşması ile bir milletin adeta yeniden doğuşuna şahitlik ediyoruz" dedi.
Erdoğan: Bir milletin adeta yeniden doğuşuna şahitlik ediyoruz

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplandı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki kabine toplantısı, saat 15.40'da başladı.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şu şekilde:

"Ülkemizde kesilecek kurbanların tamamı yerli üretimdir. Tüm önlemler alındı. Yolculuğa çıkacak tüm vatandaşlara dikkatli olmalarını öneriyorum. Kuralları sevdiklerimizin sağlığı için harfiyen uygulayalım.

Mersin'deki elim kazada şehit olan askerlerimize rahmet diliyorum.

En büyük gücümüz birliğimiz, kardeşliğimizdir. Bizim kimsenin toprağında gözümüz yoktur. Dünyada devletler ve toplumlar arasındaki mücadele yöntemlerinin değiştiğinin farkındayız. Kendimizi sürekli yeniliyoruz. 

Hem sahada hem de masa gerekenleri yapıyoruz. Gelecekteki hedeflerimize ulaşmak için ne gerekiyorsa yapmakta kararlıyız.

Ayasofya Camii'nin ibadete açılması

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması egemenlik haklarımızın korunmasındaki son örneklerinden biridir.

Fatih’in 1453 yılında camiye çevirdiği Ayasofya artık medeniyetimizin zirve sembollerindendir. Burada Müslümanlar dışında Hristiyanlar da ibadetlerini yapabileceklerdir.

24 Temmuz’da Ayasofya’nın kubbeleri tekbir sesleriyle yankılandı. Hangi şartlarda müzeye dönüştürüldüğünü tartışmanın önemi kalmadı.

Bu mabedin ibadethane kullanılmasının her inançtan insanı mutlu ettiğini biliyoruz. Ayasofya'yı ecdadın emanetine uygun olarak bir cuma günü aslına rücu ettirdik.

Fatih'lerin Kanuni'lerin ülkesi istiklalsiz kalamaz.

"Asırlık hayalleri birer birer gerçekleştiriyoruz"

Büyük ve güçlü Türkiye'yi inşa ediyoruz. Tüm saldırılara rağmen tek yürek olarak vatan müdafası yapıyoruz. Milletimiz bu kutlu mücadeleyi sahiplendiği için hedeflerimize emin adımlarla gidiyoruz.

Her alanda ülkemizi geliştiriyor ve kalkındırıyoruz. Asırlık hayalleri birer birer gerçekleştiriyoruz.

Bu vatanı ne düşman saldırıları ne de kokuşmuş zihniyetini toplumu dayatanlar çökertebilir. Camiilerimiz 7'de 70'e milletimizin her bir ferdiyle dolup taşıyor. Camiilerimiz ne kadar öne çıkıyorsa hedeflerimize o kadar yaklaşıyoruz demektir.

Gençlerimize sesleniyorum; camilerimizi ihmal etmeyin. Ne kadar secdeye kapanırsanız, siz de o kadar güçlü olacaksınız. Camilerimiz ne kadar bakımsız kalırsa ruh dünyamızdan o kadar uzaklaşıyor oluruz.

İşte bunun için Ayasofya'nın yeniden ibadete açılması, bir milletin adeta yeniden doğuşuna şahitlik ediyoruz.

86 yıllık hayalimiz olan cemaatiyle buluşturduk Şimdi vakit diğer işlerimize odaklanma vaktidir.

Bu büyük güne vesile olan tüm arkadaşlarıma, Kültür ve Turizm Bakanıma, Diyanet İşleri Başkanlığına, İstanbul Emniyeti, İstanbul Valiliği ve İçişleri Bakanlığına teşekkür ederim.

Ayasofya'nın yeniden ibadete açılmasının tüm insanlığa hayırlı olmasını diliyorum.