Erdogan: Budućnost Turske nikad nećemo prepustiti marionetama institucija globalnog tutorstva

Turski predsjednik Erdogan poručio je da će se država obračunati i kazniti sve one koji budu gomilali robu zarad zloupotrebe promjene vrijednosti valuta na tržištu
Erdogan: Budućnost Turske nikad nećemo prepustiti marionetama institucija globalnog tutorstva

Predsjednik Republike Turske i predsjednik vladajuće Stranke prava i razvoja (AK Parti) Recep Tayyip Erdogan izjavio je da Turska nikada neće svoju političku i ekonomsku budućnost predati marionetama institucija globalnog privrednog tutorstva, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je u obraćanju Klubu zastupnika AK Partije u Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske (TBMM) istakao kako turski parlament sprema budžet za narednu godinu, te je izrazio uvjerenje da će taj proces biti okončan u interesu države i naroda.

“Turska je u proteklih 19 godina imala veoma dinamičan proces u kojem su se nizali veliki iskoraci demokracije i razvoja. Sada se nalazimo u novoj fazi tog dinamičnog procesa. Vodimo politiku zasnovanu na rastu investicija, zapošljavanja, proizvodnje i ta politika nije tek tako došla preko noći. Sve učinjeno u proteklim godinama su bile pripreme za to“, kazao je Erdogan.

On je kazao da se neizvodivim činio razvoj i progres kojeg je turska administracija učinila u proteklih 19 godina jer je naslijedila veoma nerazvijenu infrastrukturu u svim oblastima.

Erdogan je dalje kazao da su svi državnici, uključujući Adnana Menderesa, Turguta Ozala, Necmettina Erbaka i aktuelnu vlast, bili izloženi žestokim napadima jer su pokušavali Tursku vratiti na njene tračnice i oduprijeti se stranim tutorima.

Turski predsjednik je kazao da se cijeli svijet suočava s inflacijom te je dodao da promjene vrijednosti turske lire nisu plod aktuelnih ekonomskih koraka, već plod djelovanja onih koji te korake žele blokirati.

Također je Erdogan poručio da će se država obračunati i kazniti sve one koji budu gomilali robu zarad zloupotrebe promjene vrijednosti valuta na tržištu.

On je u nastavku obraćanja kazao da nadležne komisije rade na izradi prijedloga izmjena uredbi kojima će se pooštriti kazne za one koji provode nasilje nad ženama u Turskoj.