Erdogan: Dužnost svakog muslimana je da zaštiti čast, ugled i dostojanstvo Al-Qudsa

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da će Turska kao što je uvijek radila i danas biti uz braću u Al-Qudsu i sve muslimane u Palestini
Erdogan: Dužnost svakog muslimana je da zaštiti čast, ugled i dostojanstvo Al-Qudsa

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je da je dužnost svakog muslimana da zaštiti čast i dostojanstvo Al-Qudsa (Jerusalema), javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan je na društvenim mrežama poručio da je meta napada u Al-Qudsa svaki musliman u svijetu.

"Meta napada u Al-Qudsa zajedno sa našom tamošnjom braćom je i svaki musliman koji obilazi Kabu u Mekki. Meta napada su svi muslimani koji žive u Istanbulu, Diyarbakiru, Bagdadu, Kairu, Islamabadu, Jakarti, Kuala Lumpuru, Bakuu i Sarajevu", kazao je Erdogan te dodao:

"Pozivam čitav svijet, posebno islamske države, da se poduzmu efikasni koraci protiv izraelskih napada na al-Aksu, Al-Quds i palestinske domove. Dužnost je svakog muslimana da zaštiti čast, ugled, dostojanstvo i vrijednost svetog grada Al-Qudsa. Svijet koji ne može zaštititi Al-Quds i muslimane znači da je sam sebe izdao i povukao iglu bombe kojom će sam sebe uništiti", rekao je Erdogan.

Kako je kazao, Turska će kao što je uvijek radila i danas biti uz braću u Al-Qudsu i sve muslimane u Palestini.

"Odmah smo pokrenuli potrebne inicijative za mobilizaciju svih relevantnih međunarodnih institucija, posebno Ujedinjenih nacija i Organizaciju islamske saradnje. Želimo da podli napadi na džamiju al-Aksa i muslimane u Al-Qudsu odmah budu zaustavljeni. Očekujemo okončanje svih direktnih i indirektnih pritisaka koji se vrše da se Palestinci protjeraju iz njihovih domova. Allah je na strani žrtava i potlačenih", kazao je turski predsjednik.