Erdogan: EU ostaje strateški prioritet Turske

Turska je ključna zemlja u prevladavanju prijetnji s kojima se suočava Evropska unija, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obraćajući se danas u Ankari ambasadorima zemalja članica EU-a u Turskoj
Erdogan: EU ostaje strateški prioritet Turske

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je u četvrtak u Ankari kako, unatoč činjenici da je njegova zemlja izložena nepravdi, Evropska unija (EU) ostaje strateški prioritet Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se danas u palati Cankaya obratio ambasadorima zemalja članica Evropske unije u Turskoj, gdje je govorio o odnosima njegove zemlje i EU-a.

Poručio je kako svima treba biti jasno da je Turska uložila velike napore u kontekstu borbe protiv ilegalnih migracija i terorizma.

"Da nije bilo naših napora, migrantska kriza bi se još više produbila, broj žrtava bi bio veći, terorizam još više divljao, nestabilnost bi zahvatila mnogo šire područje", rekao je Erdogan.

Kazao je kako EU treba spriječiti sabotažu odnosa Turske i Evrope skrivanjem iza izgovora solidarnosti unutar unije.

"Nadamo se da će se Evropska unija 2022. godine riješiti strateške kratkovidnosti i hrabrije razvijati odnose s Turskom", poručio je Erdogan.

Iznio je i kritike na račun EU u kontekstu kiparskog pitanja, te poručio: "Nažalost, EU je, dok je slijepo djelovala kao glasnogovornik grčke strane, ignorisala prava i zakone kiparskih Turaka koji su neodvojivi dio tog područja".

Rekao je da svako ko može objektivno sagledati, jasno vidi i priznaje da je "Turska ključna zemlja u prevladavanju prijetnji s kojima se suočava Evropska unija".

"Unatoč svoj nepravdi kojoj smo bili izloženi, Evropska unija ostaje naš strateški prioritet, nastavljamo težiti u tom smjeru", zaključio je Erdogan.