Erdoğan 'gerekirse...' dedi, dünya sallandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 1915 Olaylarını "Ermeni Soykırımı" olarak tanıyan ABD tasarısıyla ilgili açıklamaları dünya medyasının gündemine son dakika koduyla bomba gibi düştü.
Erdoğan 'gerekirse...' dedi, dünya sallandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, katıldığı bir televizyon kanalında gündemdeki konulara dair önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Temsilciler Meclisi ve Senato tarafından kabul edilen sözde Ermeni Soykırımı tasarısını sert bir dille eleştirirken, İncirlik ve Kürecik kartını açtı. Cumhurbaşkanı, "ABD'nin ilişkilerimizde tamiri mümkün olmayan adımlar atmaması, her iki taraf için de çok önemlidir. Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız" dedi.

Erdoğan'ın bu sözleri dünya basını tarafından son dakika olarak duyuruldu.

REUTERS

Erdoğan'ın açıklamalarını kamuoyuna "acil" koduyla duyuran Reuters haber ajansı, "Erdoğan-Türkiye ABD tehditleri karşısında İncirlik Hava Üssü'nü kapatabilir" başlığıyla geçtiği haberinde, İncirlik'te ABD'nin nükleer savaş başlıkları bulunduğunu belirtti. Reuters Erdoğan'ın şu sözlerine de haberinde yer verdi: "Yeri geldiği zaman otururuz bütün heyetlerimizle beraber, kapatılması gerekiyorsa İncirlik'i de kapatırız, Kürecik'i de kapatırız. Bunlar bu tür şeyleri yapar da biz de elimiz boş duracak değiliz."

Reuters dışında uluslararası yayın yapan Fransız AFP ve Amerikan AP haber ajansları da, Erdoğan'ın sözlerini okuyucularına flaş olarak duyurdu.

DEUTSCHE WELLE

Alman Deutsche Welle (DW) de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerini dünyaya duyuran yayın kuruluşları arasında yer aldı. Gelişmeyi "Erdoğan ABD'nin iki stratejik üssünü kapatmakla tehdit ediyor" başlıklı haberiyle takipçilerine aktaran DW, Türkiye'nin bahsi yükselttiğini belirterek, Rus hava savunma sistemi satın alması nedeniyle ABD'nin yaptırım uygulaması halinde, "karşılık vermekle tehdit ettiğini" yazdı.

DW, İncirlik'in ABD açısından önemine de yer verdiği haberinde, Kürecik'te de NATO radar istasyonu bulunduğunu anımsattı.

RUSSIA TODAY

Rus Russia Today (RT) yayın kuruluşu, Erdoğan'ın ABD'nin yaptırımları üzerine "Türkiye'nin gerekirse ABD tarafından kullanılan İncirlik Hava Üssü'nü kapatabileceğini" yazdı. RT, "Ankara ABD'nin Türkiye'ye karşı ek yaptırımlarına mukabele olarak İncirlik Hava Üssü'nü kapatma seçeneğini elinde tutuyor" yazarken, Erdoğan'ın, Adana'da bulunan İncirlik'in yanı sıra Malatya'daki Kürecik Radar Üssü'nün de kapatılabileceğini söylediğini aktardı.

RT, Kürecik'te ABD tarafından kurulan ve NATO balistik füze savunma sistemi ağı açısından stratejik önemi haiz erken uyarı sistemi bulunduğunu anımsattı.

AL ARABİYA

Dubai merkezli Suudi Al Arabiya televizyonu ise Cumhurbaşkanının sözlerini Arap dünyasına duyurdu. El Arabiya, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünkü yayında sarf ettiği sözleri aktarırken, "Türkiye'nin de Kızılderililerin öldürülmesiyle ilgili meclisten kararlar çıkarabileceğini" yazdı.

DİE WELT

Alman Die Welt gazetesi internet sitesinden ABD ile yaşanan kriz nedeniyle Türkiye'nin İncirlik Üssü'nü kapatabileceğini okurlarına duyurdu.

YNET

İsrail merkezli Yedioth Ahronot gazetesinin internet sitesi Ynet de, Erdoğan'ın açıklamalarını okuyucularına son dakika olarak aktardı.

BBC, SPUTNİK, VOICE OF AMERİCA

İngiliz BBC, Alman Deutsche Welle, Rus Sputnik ve ABD merkezli Voice of America gibi uluslararası yayın kuruluşlarının Türkçe servisleri de, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "karşı yaptırım" açıklamalarını okuyucularına duyurdu.

HABER7