1. HABERLER

  2. GLOBAL NEWS

  3. Erdogan: Granice Turske su i granice NATO-a, znamo da preuzimamo važnu odgovornost
Erdogan: Granice Turske su i granice NATO-a, znamo da preuzimamo važnu odgovornost

Erdogan: Granice Turske su i granice NATO-a, znamo da preuzimamo važnu odgovornost

U našoj borbi koju vodimo protiv svih vrsta terorizma, nažalost nismo vidjeli podršku i solidarnost koje smo očekivali od naših saveznika i partnera, poručio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan

A+A-

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan poručio je danas tokom obraćanja na Briselskom forumu kako su granice Turske istovremeneo i granice NATO-a, te kako je njegova zemlja svjesna da preuzima važnu odgovornost, ne samo za vlastite nacionalne interese, već i za sigurnost i stabilnost transatlantskog geografskog područja, javlja Anadolu Agency (AA).

Erdogan se putem video poruke obratio na zasjedanju pod nazivom "Doprinos stabilnosti" u okviru Briselskog foruma, održanog na marginama Samita šefova država i vlada NATO-a.

Jedna od tema o kojoj je Erdogan govorio bila je i borba protiv terorizma, a poručio je kako njegova zemlja vodi intenzivnu borbu unutar i van turskih granica protiv mnogih terorističkih organizacija, od PKK/PYD-a, do ISIS-a i FETO-a.

“U prekograničnim operacijama neutralizirali smo blizu 4.000 terorista ISIS-a”, poručio je Erdogan, te dodao:

“U našoj borbi koju vodimo protiv svih vrsta terorizma, nažalost nismo vidjeli podršku i solidarnost koje smo očekivali od naših saveznika i partnera.”

Erdogan je poručio kako svjedoče da se teroristima, na čijim rukama je krv nevinih u Siriji, Iraku i Turskoj, kao da su legitimni akteri obraća i pruža podrška na najvišem nivou.

“Terorizam je jedna od najvećih prepreka za uspostavljanje stabilnosti. Turska je u NATO-u i u svim međunarodnim platformama u prvom redu u borbi protiv terorizma”, naglasio je Erdogan.

Predsjednik Erdogan podsjetio je da su granice Turske ujedno i granice NATO-a.

"U tom pogledu znamo da preuzimamo važnu odgovornost ne samo za vlastite nacionalne interese, već i za sigurnost i stabilnost transatlantskog geografskog područja, i s tom sviješću poduzimamo naše korake", kazao je Erdogan.

Govoreći i o odnosima na relacija Ankara-Atina, Erdogan je kazao:

“Vjerujemo da će oživljavanje dijaloga s našim susjedom i saveznikom Grčkom, osim rješenja bilateralnih pitanja, služiti stabilnosti i prosperitetu cijele regije.”

Naglasio je također kako Turska predvodi i podržava sve inicijative uspostave stabilnosti od Iraka do Afganistana, od Kavkaza do Balkana, od Crnog mora do Mediterana i Afrike.

“Turska sa dinamičnom ekonomijom, snažnom odbrambenom industrijom i odnosima sa saveznicima nastavlja podržavati globalni mir i stabilnost”, poručio je Erdogan.

 

 

 

HABERE YORUM KAT