Erdogan: Haftar je plaćeni legionar, a ne legitimni predstavnik

Dotakao se i dešavanja u sirijskom Idlibu, napominjući da će danas poslijepodne o tom pitanju telefonom razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom
Erdogan: Haftar je plaćeni legionar, a ne legitimni predstavnik

Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan je izjavio da lider nelegitimnih snaga na istoku Libije Khalifa Haftar nije sagovornik Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

"Haftar je plaćeni legionar, a ne legitimni predstavnik. On je ilegalan i nelegitiman", rekao je Erdogan novinarima u Istanbulu.

Dotakao se i dešavanja u sirijskom Idlibu, napominjući da će danas poslijepodne o tom pitanju telefonom razgovarati s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

"Izhod ovog sastanka odredit će naš stav oko Idliba. Ukoliko režim u ovom trenutku ne zaustavi nasilje nad narodom Idliba, nema govora o povlačenju. Samo tako možemo postići primirje", rekao je Erdogan.

Istakao je da je u Idlibu, prema posljednjim podacima, neutralizirano oko 150 pripadnika sirijskog režima te uništene značajne količine oružja i opreme režimskih snaga.

Provincija Idlib najveća je utvrda sirijske opozicije u kojoj se trenutno nalazi blizu četiri miliona stanovnika, što lokalnog, što izbjeglih iz drugih regija.

Uz posredstvo Turske, Rusije i Irana, tokom majskih pregovora 2017. godine, u Astani je Idlib proglašen zonom deeskalacije, baš kao i regije Homs, Istočna Guta i Deraa-Kuneytra. Assadove režimske snage su iskoristile uspostavljeno primirje i uz podršku ruskih zračnih snaga zauzele sve tri regije, dok je Idlib ostao pod kontrolom opozicije. Stotine hiljada civila iz tih regija su izbjegle u Idlib i to u regije na samoj sirijsko-turskoj granici.

U Sočiju je 17. septembra 2018. postignut dodatni dogovor o prekidu sukoba i uspostavi demilitarizirane zone u Idlibu. Shodno dogovoru, opozicione snage su narednog mjeseca povukle teško naoružanje iz Idliba.

Međutim, snage odane Assadovom režimu i njemu savezničke ruske zračne snage ubrzo su nastavile artiljerijske i zračne napade te u maju 2019. pokrenule i kopnenu ofanzivu u Idlibu.

Režimske snage i saveznici dosad su zauzeli pojedina područja na jugu i jugoistoku Idliba među kojima su Kefrenbude, Khan Shaikhun, Maraatinuman, Saraqib, te periferije na sjeveru i istoku Hame, ali i kote na jugu i zapadu Halepa.

U napadima režimskih i savezničkih snaga izvedenim na Idlib od 17. septembra 2018. poginulo je više od 1.800 civila. Od januara 2019. izbjeglo je više od 1,94 miliona ljudi.